Idrætsliv 2021

Energibundtet fra Odder

Gennem to årtier har ildsjælen Casper Dahl været frivillig i Odder Rugby Klub og påtaget sig et hav af opgaver. Også dem han ikke umiddelbart kan løse. I begyndelsen af året blev han af DIF og Ørsted kåret til Årets Energibundt 2020.
11. jun 2021
Gennem to årtier har ildsjælen Casper Dahl været frivillig i Odder Rugby Klub og påtaget sig et hav af opgaver. Også dem han ikke umiddelbart kan løse. I begyndelsen af året blev han af DIF og Ørsted kåret til Årets Energibundt 2020.

”Siden årtusindeskiftet har jeg været en del af Odder Rugby Klub. Jeg blev introduceret til spillet, da tre instruktører kom forbi vores idrætstime i gymnasiet.” 

”Det var en klubkammerat, som jeg både træner og sidder i bestyrelsen med, som nominerede mig til DIF og Ørsteds pris ’Årets Energibundt’. At nogen har lyst til at sætte sig ned og bruge tid på at nominere mig, er jeg utrolig taknemmelig og beæret over. Man kommer ikke til træning og diverse andre møder ugentligt i håbet om den form for anerkendelse, men en nu hvor jeg har fået den, er jeg utrolig stolt over sådan et kæmpe skulderklap.” 

”Mit engagement som frivillig er drevet af, at jeg gerne vil betale tilbage, fordi jeg på en måde føler, at jeg skylder. Jeg har tidligere dyrket både fodbold, svømning, badminton og boksning, og ingen af de ting kunne lade sig gøre uden de seje frivillige, der fik det til at ske. Det er på grund af dem, at jeg kunne lave de ting, som jeg havde lyst til.” 

”De sidste 20 år har jeg været medlem af bestyrelsen. I en periode var jeg formand, men jeg føler mig ikke tilpas i den rolle. Jeg kan ikke lide at fortælle andre, hvad de skal gøre. Derfor overtalte jeg min ven til at være formand, mens jeg blev næstformand. Det parløb varede i 14 år og er for nylig blevet genoptaget.””Min rolle i klubben har haft mange variationer. Selvfølgelig først som spiller, dernæst som træner, hvor jeg i dag træner kvindeholdet. Jeg har hele tiden prøvet at gøre mig selv nyttig og hjulpet, hvor der var behov. Fordi vi er en mindre forening, så er der rigtig mange forskellige opgaver, der ligger lige for, og som man ikke altid har prøvet før. Oftest går jeg til opgaven, og så lærer jeg det hen ad vejen.” 

”Da Facebook kom ind i billedet, blev jeg hurtigt klar over at for at få opmærksomhed i klubben, skulle vi have nogle fede videoer og billeder til at fange målgruppen. Så jeg lærte mig selv at filme og redigere videoer. Fotografi har altid været en passion for mig, men det hjælper at have et publikum inde på klubbens Facebook-profil, som sætter pris på mine billeder fra kampe, træning osv.” 

”I klubben lægger vi vægt på, at vi kender hinanden på tværs af holdene og mindsker afstanden imellem os med fællesaktiviteter for hele klubben. Med godt 110 medlemmer kan man med en god indsats godt lære navnene på dem alle, og det synes jeg faktisk er vigtigt. Det er ikke chancen for en rugbykontrakt i udlandet men samhørigheden i klubben der gør, at man gider dukke op.” 

”En af rugbyens kerneværdier er, at det er en gentlemans sport. Det er en kontaktsport, og man kan give den gas, men det indenfor bestemte rammer og dem skal du følge. Man vil aldrig se en rugbyspiller stå og råbe ad dommeren, som de nogle gange gør i fodbold. Det er til at ryste på hovedet ad, for det er så fjernt for vores måde at reagere på. I rugby er det kun kaptajnen, der må tale til dommeren.” ”Det er motiverende at få en 17-årig dreng eller pige ind på holdet og tænke, at de er så langt fra at blive rugbyspillere, som de kan være – for dernæst at se dem vokse i det her rugbyfællesskab og blive rigtig gode spillere. Og netop fordi vi har så stærke værdier i sporten, så får de mere end bare træning med hjem. At jeg kan bidrage til det, gør mig rigtig glad.”

”Som rugbynation er Danmark ikke der, hvor vi gerne vil være i forhold til udbredelse Det kræver noget benarbejde, og det vil jeg gerne hjælpe med, fordi jeg synes, det er en sindssyg fed sport. Vi oplever fordomme om rugby i forhold til, at det kan virke som en voldsom sport, og det gør måske rugby svært tilgængelig. Men de går også til den i håndbold og det betragter vi i Danmark som meget naturligt.” 

FAKTA:
Navn:
Casper Ruby Dahl
Alder: 40 år
Stilling: BA i Medievidenskab og retorik - Ansat i bilbranchen
Frivillig: Næstformand og træner i Odder Rugby Klub
Detaljen: Vandt prisen ’Årets Energibundt’ ved