Fire atleter skal bære Dannebrog ind på det olympiske stadion

Det bliver Sara Slott og Jonas Warrer, der skal bære den danske fane til åbningsceremonien til OL, mens Lisa Gjessing og Daniel Wagner bliver fanebærere til PL.
24. jun 2021
Det bliver Sara Slott og Jonas Warrer, der skal bære den danske fane til åbningsceremonien til OL, mens Lisa Gjessing og Daniel Wagner bliver fanebærere til PL.

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark

Om blot 29 dage går det danske OL-hold indmarch til åbningsceremonien til OL i Tokyo. Det bliver hækkeløber Sara Slott Petersen og sejler Jonas Warrer, der går forrest og leder holdet ind på det olympiske stadion. De to fanebærere blev præsenteret på et pressemøde på Experimentarium, hvor også fanebærerne til de Paralympiske Lege (PL) blev offentliggjort. Her er det para-taekwondo-kæmperen Lisa Gjessing og para-atletikudøveren Daniel Wagner, der er udvalgt som fanebærere.

Det er første gang, at der udnævnes både en mandlig og kvindelig fanebærer til henholdsvis OL og PL, og chef de mission for det danske OL-hold, Søren Simonsen glæder sig til at opleve de to fanebærere gå i front for Danmark til åbningsceremonien til OL.

”Sara og Jonas er fornemme repræsentanter for dansk eliteidræt. De er begge tidligere OL-medaljevindere og gode rollemodeller, der rækker ud over sportens verden. De er som mennesker interesserede i, hvordan det går med de andre atleter på holdet, og står for nogle værdier, som vi gerne vil kendes for både i Danmark og ude i resten af verden. Det er kvaliteter, som passer godt sammen med det at være fanebærer for det danske OL-hold, og jeg glæder mig til at se dem lede os ind på det olympiske stadion i Tokyo,” siger Søren Simonsen.

Det var H.K.H. Kronprins Frederik der overrakte fanerne med Dannebrog, og han vil også heppe på de danske atleter til OL, hvor han selv vil være til stede i Tokyo.


Gjessing og Wagner leder PL-holdet

Til PL, der starter 24. august, bliver det Lisa Kjær Gjessing og Daniel Wagner, der bærer fanen med Dannebrog ind til åbningsceremonien. De to atleter er udvalgt både på grund af fantastisk flotte internationale resultater gennem årene, men også fordi de begge er en inspiration for mange både inden for og uden for parasporten, forklarer Nicklas Bjaaland, der er chef de mission for PL-holdet.

”Med de meget flotte sportslige resultater var Lisa et oplagt valg som fanebærer, men lige så vigtig har været Lisas menneskelige egenskaber. Lisa fremstår som en stærk rollemodel, både inden og uden for parasporten. En fanebærer som alle kan være stolte af. Daniel har igennem de seneste år brændt sig fast i hukommelsen hos mange danskere med store resultater på den internationale para-atletikscene. Derudover har Daniel deltaget ved PL i London og Rio og vundet flere EM-, VM- og PL-medaljer igennem karrieren. Daniel er en inspiration for mange og en stærk rollemodel for hele Danmark,” siger Nicklas Bjaaland.


Kollektioner vist frem

Til pressemødet på Experimentarium blev den danske OL/PL-tøjkollektion fra BESTSELLER også præsenteret. En kollektion, som flere atleter har været med til at udvikle.

”I BESTSELLER er vi stolte af at præsentere den mest bæredygtige danske OL- og PL-kollektion nogensinde. For fjerde gang i træk leverer vi den officielle kollektion til Danmarks olympiske og paralympiske atleter i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund. Vi ved, at konkurrencen i Tokyo bliver benhård, og at alle detaljer tæller. Det gør de også for os. Vi har derfor skabt en kollektion med afsæt i atleternes ønsker til look, komfort og praktik – og med bæredygtighed i absolut fokus,” siger Michael Huguenin fra BESTSELLER.

I forbindelse med præsentationen af dette års danske OL/PL-tøjkollektion blev det offentliggjort, at BESTSELLER for femte gang i træk skal stå for at designe og udvikle den danske tøjkollektion, når der om blot tre år afvikles OL og PL i Paris. Her vil BESTSELLER igen begynde forfra og tage danske atleter med på råd i forhold til, hvad der funktionelt og designmæssigt passer til et OL og PL i Paris 2024.  


Fakta: OL og PL på Experimentarium

24. juni til 5. september sætter Experimentarium fokus på de Olympiske og Paralympiske Lege. Experimentariums 2.000 m2 store tagterrasse indrettes som en lille bid af værtsbyen Tokyo med blomstrende kirsebærtræer, lanterner og små, hyggelige foodtrucks. På storskærmen kan man følge danske atleter i kamp for OL- og PL-medaljer. DR indretter OL/PL-studie, som bliver en del af oplevelserne på Experimentariums tagterrasse denne sommer.

Tagterrassen vil være åben fra tidlig morgen til ud på de lune sommeraftener under de Olympiske Lege (24. juli – 8. august) og Paralympiske Lege (24. august – 5. september).

 

Citater fra atleterne:

Sara Slott Petersen:

”Det største som sportsudøver er at komme med til OL. Når man har prøvet det, så er det største at vinde en medalje. Det sidste, der så er tilbage på ranglisten, er at være fanebærer. For det er en anerkendelse af ens niveau, men det er mindst lige så meget en anerkendelse af ens person og virke udenom sporten. Det er jeg meget stolt over, for jeg har en fornemmelse af, at man skal vise noget udover sine resultater for at komme i betragtning. Det er en kæmpe ære og en følelse af en anerkendelse af alt det, som jeg laver ved siden af sporten og de kampe, som jeg kæmper, og den repræsentant, som jeg prøver at være for dansk idræt. Så det er et skulderklap at være fanebærer, som næsten ikke fås større.”

Jonas Warrer:

”Jeg må indrømme, at jeg faktisk havde tænkt, at det kunne blive mig, der skulle være OL-fanebærer, for det er jo mit tredje OL, og jeg har vundet en guldmedalje. Men fra min egen tanke, og til det rent faktisk blev en realitet, der er selvfølgelig et stykke. Jeg har sejlet i mange år, og det her vidner om, at der er nogen, der har lagt mærke til det, og jeg kan mærke, at det betyder virkelig noget. Det er en kæmpe anerkendelse og et skulderklap for det, som jeg har opnået. I elitesport bliver du anerkendt, hvis du gør det godt, og jeg har da mange flotte resultater, men den her ære går lidt ud over selve resultaterne. Det er en form for overordnet anerkendelse, som er ret unik, og som jeg sætter kæmpestor pris på.”

Daniel Wagner:

”At blive fanebærer er noget de fleste atleter drømmer om. Det at vinde en medalje er jo en af de højeste prioriteter, men det er et meget personligt mål og et egoistisk mål. Det specielle ved OL og PL er, at man er endnu mere samlet som et hold. Den der nationalfølelse kommer virkelig frem i mig. Man er samlet på tværs af sportsgrene og under Dannebrog. At skulle være en af dem, der går forrest med Dannebrog og være med til at føre holdet frem til forhåbentlig et godt PL, det har stor betydning.”

Lisa Kjær Gjessing:

”Jeg får sommerfugle i maven, hver gang jeg tænker på det. Det er en kæmpe drøm for mig. En drøm jeg ikke engang vidste, at jeg havde. Selve åbningsceremonien fylder faktisk også meget i den drøm, jeg har om PL. Det er en kæmpe, kæmpe ære at få lov til at repræsentere Danmark og at få lov at gå forrest ind.

Jeg er vildt stolt over at få at vide, at jeg også er valgt, fordi jeg er en rollemodel. Det er jo grunden til, at jeg er i det her. Det er jo for på en eller anden måde at kunne gøre en forskel. Det er jo det ekstra lag, der er ved PL. Det er det, der gør at det hele giver mening for mig. Det er på ingen måde at jagte medaljer. Det er det her med, at man kan komme ud og forhåbentlig gøre en forskel ved også at vise andre, at der er flere måder at gøre tingene på. Og at komme ud og få nogle oplevelser og komme videre med sit liv, selv om man har nogle skavanker. Det skal ikke stoppe en.”


Fakta om fanebærerne

Sara Slott Petersen

Alder: 34 år

Disciplin: Atletik, 400 meter hækkeløb

Største resultater: OL-sølv 2016 i Rio De Janeiro, EM-guld i Amsterdam 2016Jonas Warrer

Alder: 42 år

Disciplin: Sejlsport, 49’er

Største resultater: OL-guld i Beijing 2008, VM-sølv 2014 og 2017Lisa Kjær Gjessing

Alder: 42 år

Disciplin: Para-taekwondo (taekwondo er på PL-programmet for første gang)

Største resultater: VM-guld i 2013, 2014, 2015, 2017Daniel Wagner

Alder: 28 år

Disciplin: Para-atletik, længdespring og 100m

Største resultater: VM-guld i 2017 (længdespring), VM-guld i 2019 (100m), PL-sølv i 2016 (100m), PL bronze (længdespring) i 2016 og PL bronze (længdespring) 2012

 

Vedhæftede billede er til fri redaktionel benyttelse: Fotokreditering: Lars Møller for DIF og Team Danmark.

Få overblikket over det danske hold og download atletbilleder til redaktionelt brug på www.ol.dk. Følg det danske hold til OL i Tokyo via @danmarktilol på Facebook og Instagram.
Fotokredit: Lars Møller/BESTSELLER for DIF og Team Danmark