Doping i breddeidrætten? Deltag i spørgeundersøgelse

Mens der de seneste 20 år er blevet undersøgt en masse om doping i elitesporten, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål om doping i breddeidrætten. Derfor sættes der nu fokus på området gennem en undersøgelse, der er den hidtil største af sin slags – og din forening kan hjælpe med at gøre os alle klogere.
28. maj 2021
Mens der de seneste 20 år er blevet undersøgt en masse om doping i elitesporten, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål om doping i breddeidrætten. Derfor sættes der nu fokus på området gennem en undersøgelse, der er den hidtil største af sin slags – og din forening kan hjælpe med at gøre os alle klogere.

Selvom det ofte bliver debatteret, er det stadig uklart i hvilken udstrækning stoffer anvendes i det almene forenings- og motionsliv for at nå personlige eller sportsrelaterede mål, som f.eks. forbedret ydeevne og ændringer i fysisk udseende.

I elitesport kaldes det doping, hvilket ofte fremkalder stærke følelser. Juridisk er brugen af stoffer og medicin i rekreativ og fritidsbaseret sport mindre defineret, men det fremkalder stadig stærke reaktioner, selvom man ved meget lidt om arten og omfanget af dette.

Undersøgelse af dansk omfang

Derfor har FAIR+ - Forum for Anti-Doping in Recreational Sport - sammen med Saarland Universitet i Tyskland, Aarhus Universitet og italienske Sapienza Universitet iværksat en stor europæisk undersøgelse, der skal give debatten om emnet et mere solidt og videnskabeligt grundlag.

Målet er at finde andelen af de almindelige sportsudøvere, der bruger ulovlig som lovlig medicin i forbindelse med deres sportsaktiviteter og træning.  Undersøgelsen dækker otte europæiske lande (Cypern, Grækenland, Storbritannien, Danmark, Norge, Tyskland, Spanien og Italien) og søger at afdække så mange forskellige sportsgrene som muligt.

Del med dine medlemmer

Du kan hjælpe os alle med at blive klogere på medicin, stoffer og doping i breddeidrætten ved at dele spørgeskemaet med dine medlemmer. Brugen af stoffer i sport er et følsomt emne. Derfor er spørgeundersøgelsen baseret på en metode, som bedst sikrer anonymiteten hos respondenterne.

Man kan deltage i undersøgelsen gennem følgende link: https://fp-survey.eu/?lang=dk

Holdet bag undersøgelsen er Werner Pitsch og Monika Frenger (begge Saarland University), Andrea Chirico (Sapienza University) og Ask Vest Christiansen (Aarhus University). Du kan kontakte lektor Ask Vest Christiansen for mere information om undersøgelsen på avc@ph.au.dk.