Frustration over genåbningsforløb

En sen kontramelding om kontrol af coronapas har skabt stor frustration hos DIF og forvirring ude i klubberne. Det samme gælder reglerne om kontaktsport.
6. maj 2021
En sen kontramelding om kontrol af coronapas har skabt stor frustration hos DIF og forvirring ude i klubberne. Det samme gælder reglerne om kontaktsport.

DIF og de andre store foreningslivsorganisationer har i lang tid påpeget de kæmpe udfordringer, som kontrol af coronapas udgør for det frivillige foreningsliv. I den politiske aftale, som blev indgået natten mellem mandag og tirsdag, blev der lagt op til, at der skulle findes en løsning på det i det såkaldte sektorpartnerskab.

Her blev der fra regeringens side spillet ud med en model, hvor foreningerne skulle lave stikprøver to gange om ugen. Denne model meldte DIF positivt tilbage på. Overraskelsen var derfor enorm, da der onsdag aften pludselig blev meldt en langt mere restriktiv model ud – kun få timer inden foreningerne igen kunne åbne op for idræt for voksne mellem 18 og 70 år. Nu skal trænere kontrollere coronapas for deres spillere, og desuden skal klubberne lave stikprøvekontrol hver dag, når der er medlemmer, som træner for sig selv.

”Det kom fuldstændig bag på mig, for der var lagt op til en fornuftig model, som respekterede de særlige udfordringer, som de frivillige foreninger har i forhold til kontrol af coronapas. Pludselig blev vi præsenteret for en hel anden model to minutter i lukketid. Det er en model, som slet ikke lever op til de intentioner, som fremgik af den politiske aftale. Det, synes jeg, er helt urimeligt over for de frivillige ude i foreningsidrætten. Derfor kommer vi til at kontakte partilederne for at give udtryk for vores store utilfredshed med forløbet,” siger DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen og understreger, hvorfor kontrol af coronapas er en kæmpe udfordring i de frivillige foreningsliv.

”For det første er foreningslivet bygget op på tillid, og der er mange, som føler det stærkt ubehageligt at skulle afkræve coronapas af andre medlemmer. For det andet, så foregår der masser af aktivitet, hvor medlemmer bare lukker sig selv ind og dyrker deres idræt på egen hånd. Det er en stor opgave at pålægge de få frivillige kræfter, at de pludselig skal agere coronakontrollanter i tide og utide,” understreger DIF-direktøren.

Kontaktidræt blev forbudt adgang

Ordningen om coronapas var ikke den eneste skuffelse, der fulgte i kølvandet på den politiske aftale. Der blev meget overraskende ikke åbnet op for indendørs kontaktidræt i aldersgruppen 18-70. I DIF var opfattelsen, at det betød, at idrætter som eksempelvis håndbold godt kunne dyrke deres idræt fra i dag, så længe de lavede træningsøvelser, der ikke indebar kropskontakt. Dette blev også meldt ud til klubberne, men så kom der en melding om, at en lang række idrætter, som er defineret som kontaktidrætter, ikke må komme ind i hallen under nogen omstændigheder.

”Jeg kan ikke få øje på logikken i, at man ikke må dyrke motion, hvor man ikke har kropskontakt. Vi danskere trænger til at få rørt os, og de hårdt prøvede foreninger trænger til at se deres medlemmer, inden vinteridrætterne om et øjeblik lukker ned for denne sæson. Jeg er meget trist på vegne af de frivillige og de mange idrætsudøvere, der stod på spring til at komme i gang igen,” siger Morten Mølholm Hansen.

Han pointerer, at der stadig er mange uafklarede spørgsmål, som skal afklares med Kulturministeriet, men at DIF trods skuffelserne arbejder konstruktiv for at finde løsninger.

”Vi må få det bedste ud af situationen, og jeg håber virkelig ikke de frivillige og medlemmerne giver op. Vi har i dag været i konstruktiv dialog med KL om håndtering af kontrol af coronapas, og så håber vi, at idrætten kommer stærkt igen om 14 dage. Her får den resterende del idrætten ifølge genåbningsaftalen lov til at komme i gang”.