Forundring over politisk aftale

I DIF er det meget svært at finde forståelse for, at idrætsbegivenheder er de eneste indendørs kulturarrangementer, der ikke må være tilskuere til.
4. maj 2021
I DIF er det meget svært at finde forståelse for, at idrætsbegivenheder er de eneste indendørs kulturarrangementer, der ikke må være tilskuere til.

Fra DIF’s side er der stor forundring over flere elementer i den politiske aftale om yderligere genåbning, som blev indgået i nat. Blandt andet at idræt specifikt undtages fra nye regler om tilskuere til indendørs kulturbegivenheder. Der må fremover være op til 2.000 tilskuere til spillesteder, teatre og lignende, men ikke til idræt.

”Jeg er ærlig talt forundret over, at der i aftalen specifikt står, at idrætten ikke må være med. Det er jo mere restriktivt, end ekspertgruppen for større arrangementer havde lagt frem. Og dette i en situation, hvor vi får at vide, at der er utrolig godt styr på epidemien, og hvor alle tilskuere kan møde op med coronapas. Det her får store økonomiske konsekvenser for flere af vores store idrætter, og de har i forvejen store problemer med at få kompensation,” siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør for Danmarks Idrætsforbund.

Kontaktidrætter undtaget trods coronapas

Af aftalen fremgår det, at personer mellem 18 og 70 år fra den 6. maj nu også kan dyrke idræt indendørs. Det var der lagt op til i den tidligere genåbningsaftale. I den netop indgåede aftale står der dog, at åbningen i denne omgang ikke gælder for kontaktidrætterne.

”Den skelnen varer heldigvis kun 14 dage frem til den 21. maj. Så vi må desværre acceptere, at eksempelvis basketballspillere mellem 18 og 70 år ikke må træne kampsituationer i de kommende to uger. Jeg havde dog forventet, at kravet om coronapas ville gøre det muligt, at de voksne medlemmer, som har undværet deres idræt i snart et halvt år, kunne komme tilbage til en normal idrætsudøvelse – også i idrætter som håndbold, basketball, ishockey osv.,” siger Morten Mølholm.

Åbning i forhold til kontrol af coronapas

I forhold til kontrollen af coronapas i forbindelse med voksenidræt, står der i aftalen, at de nærmere regler for det fastlægges i samarbejde med sektorpartnerskabet.

”Vi har hele tiden været bekymrede for coronapas-ordningen, som vil kræve omfattende frivillige kræfter at administrere. Det vil medføre en uoverskuelig belastning, hvis klubberne skal finde frivillige kræfter til at forestå kontrollen fra morgen til aften. Derfor opfordrer vi indædt til, at vi i fællesskab finder frem til en hurtig afklaring, som er gangbar i foreningslivet,” siger Morten Mølholm Hansen.

Han udtrykker desuden bekymring for den usikkerhed, der hersker i forhold til motionsevents og større arrangementer - endda også på den lange bane efter sommerferien.

Til gengæld er der tilfredshed med, at det ifølge aftalen nu kan lade sig gøre at afholde generalforsamlinger i foreningerne, og at der er kommet lempelser, så der kan afholdes idrætssommerlejre til glæde for især børn og unge, som gennem det seneste år har manglet fællesskaber.