Fortsat lukning af indendørsidrætten gør voldsomt ondt

Idræt er et af de vigtigste værktøjer til at øge både den fysiske og den mentale trivsel. Men endnu er mange børn og unge udelukket fra at kunne dyrke deres idræt. Derfor opfordrer Danmarks Idrætsforbund til, at indendørsidrætten genåbnes hurtigst muligt.
12. mar 2021
Idræt er et af de vigtigste værktøjer til at øge både den fysiske og den mentale trivsel. Men endnu er mange børn og unge udelukket fra at kunne dyrke deres idræt. Derfor opfordrer Danmarks Idrætsforbund til, at indendørsidrætten genåbnes hurtigst muligt.

I partilederdebatten torsdag aften var der over hele linjen stor fokus på trivsel blandt børn og unge. Men et af de vigtigste værktøjer mod den stigende mistrivsel, idrætten, er fortsat kun begrænset i brug.

”Langt de fleste danske børn er medlem af en idrætsforening. Men indendørsidrætten er stadig lukket ned, og det betyder i praksis, at en meget stor del af disse børn fortsat ikke kan dyrke deres idræt, og det gør voldsomt ondt. Ikke kun på os i DIF, men også på vores forbund og frivillige idrætsledere, som ved, hvor store smil det giver på børnenes ansigter, når de mødes til træning i klubberne”, siger Niels Nygaard, formand for DIF.

Masser af forskning har gennem tiden påvist idrættens store betydning for vores fysiske og mentale trivsel. Og undersøgelser under corona-tiden har dokumenteret markante udsving for børn og unge, når det gælder fysisk aktivitet.

For nylig viste en undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet bl.a, at over 80% af de 6-16-årige har været mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning sammenlignet med samme periode før nedlukningen. Tal som disse får DIF til at appellere til en åbning af indendørsidrætten.

”Den lange nedlukning er kritisk. Jo længere tid, der går, desto sværere bliver det at genaktivere dem, der er faldet fra, og det kan få konsekvenser for trivslen generelt. Samtidig er den lange nedlukning en trussel for fastholdelsen af både medlemmer og de frivillige, der er en vigtig del af fundamentet i den danske idrætsmodel,” fastslår Niels Nygaard.

Listen over argumenter er lang
Der er i det hele taget en lang række argumenter for genåbning af indendørsidrætten, som DIF gennem længere tid har båret ind til politikerne. Det er blandt andet:

Idræt styrker trivslen: En åbning af indendørs idræt er et vigtigt værktøj til at rette op på den stigende fysiske og mentale mistrivsel blandt især børn og unge.

Der er flere børn og unge, der dyrker indendørs end udendørs idræt. Dermed er der rigtig mange, især børn og unge, der trods åbningen af den udendørs idræt fortsat mangler deres idrætsfællesskab, og den fysiske og mentale trivsel der følger med. Vi er glade for alle dem, der er kommet i gang udendørs, men vi mangler fortsat at få mange med.

Fysisk sundhed: Ifølge helt ny rapport fra SDU bevæger 9 ud af 10 børn og unge sig ikke nok under den anden nedlukning, og 8 ud af 10 bevæger sig mindre under nedlukningen end for et år siden. Det kan få store sundhedsmæssige konsekvenser (Læs bl.a. her).

Mental sundhed/trivsel: På alle parametre er befolkningen blevet mere stressede, ensomme og utilfredse med livet. Blandt unge føler hele 40 procent sig ensomme, og 44 procent sig stressede. En markant stigning fra første nedlukning

Konsekvenser for dansk foreningsliv: Hvis indendørsidrætterne ikke meget snart bliver åbnet, så slutter sæsonen, og så vil foreningerne og medlemmerne være adskilt i cirka 9-10 måneder (der er først sæson i sensommer/efteråret 2021 igen). Det kan vise sig umuligt at få fat på medlemmerne igen efter så lang tids fravær.

Langsigtede konsekvenser for børn og unge: Livslange og sunde idrætsvaner grundlægges i barndommen. De børn og unge, der falder fra nu, kan komme til at betale en høj pris i form af manglende sundhed og fællesskab senere i livet. Især for de mere udsatte grupper og områder – hvor forældrene måske har andre bekymringer lige nu.

Vurdering fra ekspertgruppen: Den Faglige Referencegruppe under Sundheds- og ældreministeriet betoner – ligesom os - foreningsidrætten og dens fællesskaber som vigtige for befolkningens sundhed, trivsel og individuelle frihed.

Indendørs idræt kan afvikles forsvarligt, og klubber og frivillige har vist, at de med stor ansvarlighed lever op til retningslinjerne og tager ansvar.

Rekrutteringen af frivillige kræfter at gået i stå under nedlukningen, og frivillige er en forudsætning for foreningsidrætten.

Mange foreninger lider økonomisk under ikke at kunne tilbyde aktiviteter. Problemet bliver endnu større, når medlemmer falder fra eller undlader at betale kontingent på grund af de manglende aktiviteter.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at åbne for alle aldersgrupper, så bør børn og unge prioriteres.

 

Foto: Lars Møller