Opfordring fra DIF: Glem ikke de frivillige

Idræt er et vigtigt værktøj til at komme mistrivsel til livs. Derfor er yderligere genåbning af idrætten vigtig, men vi må ikke glemme anerkendelsen og fastholdelsen af de frivillige. De er fundamentale for at aktiviteterne overhovedet eksisterer.
7. mar 2021
Idræt er et vigtigt værktøj til at komme mistrivsel til livs. Derfor er yderligere genåbning af idrætten vigtig, men vi må ikke glemme anerkendelsen og fastholdelsen af de frivillige. De er fundamentale for at aktiviteterne overhovedet eksisterer.

Euforisk gensynsglæde, store smil og røde kinder. En bølge af glæde og begejstring er skyllet ind over baner og idrætsanlæg i hele Danmark siden udendørsidrætten åbnede i mandags for op til 25 personer.

Men når det overhovedet kan lade sig gøre at få så mange trygt i gang, så skyldes det – særligt på børne- og ungeområdet – alle de mange frivillige. Og dem opfordrer Danmarks Idrætsforbund (DIF) til, at alle husker at anerkende.

”Det har været virkelig rørende at se hvor mange børn over hele landet, der har været nærmest euforisk glade for at komme tilbage til deres idræt og deres kammerater. Det har med al tydelighed vist, hvor stor betydning foreningsidrætten har for folks hverdag” fastslår DIF formand, Niels Nygaard, og fortsætter:

”Men bag alle aktiviteterne står de frivillige, som gør en kæmpe forskel og er en ekstremt vigtig del af fundamentet i foreningslivet. Dem skal vi virkelig være taknemmelige for. Mange af dem har været hårdt pressede med op- og nedlukninger gennem et år, og vi skal huske på, at det er deres fritid de investerer i aktiviteter til glæde og gavn for trivslen bredt set”.

Håber at de frivillige holder ud
I løbet af det seneste år har mange idrætsklubber tænkt nyt og fx lavet online-træning for at bevare kontakten til medlemmerne. Og nu hvor der er givet mulighed for organiseret udendørsidræt med op til 25 personer, har flere indendørs idrætter lagt sig i selen for at lave udendørs aktiviteter, så deres medlemmer kan komme i gang igen.

”Jeg er dybt imponeret over den ansvarlighed og det samfundssind, som vores frivillige foreningsidræt har udvist under corona-krisen. Men der er en risiko for, at flere frivillige er sivet fra foreningerne det forgangne år, fordi aktiviteterne nogle steder har stået stille i mange måneder, og fordi folk har haft mange andre ting at bekymre sig om her i corona-tiden” vurderer Niels Nygaard.

Hans opfordring er derfor klokkeklar:

”Jeg håber, at alle i og omkring foreningsidrætten vil huske at påskønne den store indsats de frivillige gør. Det kan man fx gøre ved selv at give et nap med, hvor der er behov eller ved at give et verbalt skulderklap til børnenes træner eller andre omkring klubben. Værdien af foreningsidrætten har aldrig været mere tydelig end under corona, og der er brug for, at vi værner om den og forhåbentlig også snart får indendørsidrætten åbnet. Både af hensyn til trivslen og for at undgå frafald af både medlemmer og frivillige” konkluderer Niels Nygaard.