Nyt studie: 9 af 10 børn bevæger sig ikke nok under corona

Undersøgelse fra Syddansk Universitet viser stort fald i fysisk aktivitet og foreningstilknytning blandt børn og unge under corona-nedlukningen. DIF er bekymrede over udviklingen.
25. feb 2021
Undersøgelse fra Syddansk Universitet viser stort fald i fysisk aktivitet og foreningstilknytning blandt børn og unge under corona-nedlukningen. DIF er bekymrede over udviklingen.

Corona-nedlukningen af Danmark har resulteret i et markant fald i danske børn og unges fysiske aktivitet og en stigning i deres kropsvægt, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU). 

Undersøgelsen er gennemført under anden nedlukning fra 26. januar til 8. februar 2021 og rummer svar fra 1229 børn og unge i alderen 6-16-år. Her fremgår det blandt andet, at 81,4 procent er mindre aktive end i samme periode før nedlukningen, og at 87,6 procent ikke lever op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet.

”Vi forventede en nedgang i fysisk aktivitet, fordi vi i Danmark har en særlig bevægelseskultur, som i høj grad er knyttet op på skolen og foreningsidræt. Men at så mange ikke har dyrket idræt i skole- og foreningsregi er overraskende og bekymrende, siger lektor Charlotte Pawlowski fra Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Børn særligt ramt
Den opfattelse deler man i Danmarks Idrætsforbund (DIF). Her har man netop oplevet, at børnene er særligt udsatte under restriktionerne.

”Det er bekymrende tal. Børn er mere afhængige end voksne af aktive fællesskaber for at få motion, og det har været ekstra hårdt for målgruppen med de lave forsamlingsforbud. Derfor er det så vigtigt, at der er blevet lempet for det udendørs foreningsliv og for de mindste klasser i skolen, og vi håber på, at vi snart kan få det indendørs med også,” siger Mikkel Nørtoft Magelund, der er leder af Team Bredde og Motion i DIF.

Han understreger, at det bliver en helt central samfundsopgave at sikre, at den dalende aktivitet ikke får langvarige konsekvenser.

“Det er helt afgørende, at vi alle, både i skolen, idrætsforeningen og fritidstilbuddet tager godt imod børnene, når de kommer tilbage. Vi må under ingen omstændigheder møde dem med en tilgang om, at nu skal de i form. Vi skal derimod møde dem med legende, inkluderende og motiverende aktiviteter, som kan genskabe en bevægelsesglæde hos børnene,” siger Mikkel Nørtoft Magelund.

Undersøgelsen viser, at:

  • De 6-16-årige er i gennemsnit kun er fysisk aktive i 32,6 minutter om dagen.
  • 87,6 % af de adspurgte ikke når anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet under nedlukningen.
  • 81,4 % er mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning sammenlignet med samme periode før nedlukningen.
  • 67,5 % er mindre fysisk aktive nu sammenlignet med under første nedlukning i foråret 2020.
  • 80,3%, hverken deltager i fysisk eller online foreningsrelateret fysisk aktivitet under nedlukningen.
  • 25,5 % vurderer, at de har taget på i vægt under corona-nedlukningen