ET HALVT ÅR TIL PL - SLUTSPURTEN ER SAT IND

Med præcis et halvt år til de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo er der fuld fokus på træningen blandt de danske atleter. 43 atleter har mulighed for at kvalificere sig til den tredje største sportsbegivenhed i verden.
23. feb 2021
Med præcis et halvt år til de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo er der fuld fokus på træningen blandt de danske atleter. 43 atleter har mulighed for at kvalificere sig til den tredje største sportsbegivenhed i verden.

Onsdag den 24. februar er der præcis et halvt år til de Paralympiske Lege (PL). Her overtager para-atleterne scenen i Tokyo efter OL, hvor åbningsceremonien skyder legene i gang den 24. august 2021.

Den samlede danske trup
At deltage i det tredje største sportsevent i verden er drømmen for rigtig mange atleter – og selvfølgelig også for de danske topatleter indenfor parasport.

På landsplan er 43 atleter med i bruttotruppen. Forventningen er, at den endelige danske PL-trup ender på 23-28 atleter i ca. ti forskellige idrætsgrene. Tallet er dog forbundet med en vis usikkerhed på grund af fx udsatte kvalifikationsstævner. Indtil nu har Danmark sikret sig 22 kvotepladser – heriblandt 12 pladser til landsholdet i kørestolsrugby.

Spænding, fuld fokus og forberedelse
Lisa Kjær Gjessing, Daniel Wagner og Kristel Walther har alle sikret sig en billet til Tokyo. Vi har talt med dem om træning og fokus - og om at kunne mærke nedtællingen til PL.

Lisa Kjær Gjessing, taekwondo:

“Med et halvt år til PL nu, begynder jeg at mærke spændingen over, at noget stort skal ske. Corona gør det selvfølgeligt svært at planlægge forløbet, men Bjarne (min træner) og jeg får det bedste ud af det og vi har en plan B-forberedelse med opsatte hjemmetræningskampe m.m.,” fortæller Lisa Kjær Gjessing, der dele af 2020 og 2021 både har trænet i en carport og online via Zoom.

Lisa Kjær Gjessing blev udtaget allerede i starten af 2020 og det er første gang, at taekwondo er på PL-programmet.

“Til PL glæder jeg mig især til at mærke stemningen af, at hele verden forener sig om én ting, nemlig sport,” fortæller Lisa Kjær Gjessing, der også dyrkede taekwondo før hun fik amputeret sin underarm på grund af kræft.

Daniel Wagner, atletik:

”Jeg har bøvlet med en achillessene skade i 2020 og har brugt meget tid og energi på at få den i orden. Det synes jeg er lykkedes nogenlunde, og nu med et halvt år til PL kan jeg mærke, at kroppen og hovedet nærmest er gået i en form for konkurrence mode i forhold til at blive klar. Det er en fed følelse og når jeg går i det mode, så ved jeg, det bliver godt,” fortæller Daniel Wagner, der havde både en sølv- og en bronzemedalje med hjem fra Rio 2016 i henholdsvis 100m og længdespring. At Tokyo 2020 er blevet udskudt et år, har dog ikke været nemt.

”Det har været hårdt mentalt for mig at PL er blevet udskudt, og derfor har jeg også kæmpet en del med motivationen. Nu når der er et halvt år til PL, er det kommet så tæt på, at motivationen er kommet tilbage igen. Det er vigtigt i forhold til at kunne give den fuld gas til træningen hver dag og forberede sig bedst muligt til Tokyo,” fortæller Daniel Wagner.

Kristel H. Walther, atletik:

”Med et halvt år til PL har jeg fuldt fokus på at følge den plan, der skal sikre mig en formtop på det rette tidspunkt. Det betyder, at jeg lige nu har meget fokus på at blive stærkere og arbejder med en meget teknisk tilgang til kastene. Lidt senere bliver fokus mere på vedligeholdelse af styrken og opbygning af konkurrenceformen. Det er alt sammen en del af planen”, fortæller Kristel H. Walther, der også deltog ved PL i Rio 2016 og ser frem til at skulle afsted til Tokyo.

”Til PL glæder jeg mig især til at mærke suset ved at skulle repræsentere mit eget land i en stor konkurrence - ja faktisk den største. Timerne inden konkurrencen er for mig aldrig sjove, men at stå på stadion, finde fokus, træde ind i ringen og fyre et (forhåbentligt) langt kast af. Det glæder jeg mig til,” fortæller Kristel H. Walther, der blev nummer fire ved VM i 2019.

Blikket skarpt rettet mod Tokyo

På trods af et turbulent år er det nu for alvor muligt at ane Tokyo i horisonten, og hos Nicklas Bjaaland, der er chef de mission for den danske delegation, er slutspurten sat ind nu.

”Med kun et halvt år til PL har vi blikket skarpt rettet mod Tokyo. Vi arbejder intensivt for at skabe de bedste rammer for vores danske atleter. Det er en meget anderledes tid for atleterne. Det kræver dedikation og mental styrke at blive ved med at yde sit absolut bedste selv om mange kvalifikationsstævner er blevet udsat”, forklarer Nicklas Bjaaland med henvisning til pandemiens betydning for sportskalenderen.

”Vi er meget imponerede af atleternes tilgang. Både de atleter, der allerede har kvalificeret sig, men især også de mange atleter for hvem billetten ikke er i hus endnu. Derudover glæder vi os over de positive udmeldinger fra arrangørerne af de Paralympiske Lege, der giver os fuld tiltro til, at vi skal af sted og skabe begejstring og resultater med den danske paralympiske delegation,” fortæller Nicklas Bjaaland fra DIF.

Det er første gang, at DIF står for den danske delegation og arbejdet med at optimere Danmarks deltagelse til PL i Tokyo sker i tæt samarbejde med Parasport Danmark og Team Danmark.

De danske atleters vej mod Tokyo kan følges på:

Facebook – Danmark til PL

www.paralympiskelege.dk


Fakta om Lisa Kjær Gjessing:
Alder: 42 år
Sportsgren: Taekwondo, K44
Klub: Elite Vest
Tidligere PL-deltagelse: Nej. Taekwondo er ny på PL-prorgrammet
Funktionsnedsættelse: Underarmsamputeret

Fakta om Daniel Wagner:
Alder: 27 år
Sportsgren: Atletik (længdespring og 100m), Klasse T63
Klub: Vejle IF
Tidligere PL-deltagelse (sommer): Rio 2016, London 2012
Funktionsnedsættelse: Overbensamputeret

Fakta om Kristel H. Walther:
Alder: 33 år
Sportsgren: Atletik (diskos), klasse F64
Klub: Odense Atletik
Tidligere PL-deltagelse: Rio 2016
Funktionsnedsættelse: Underbensamputeret

Allerede udtagne danske atleter på landsplan

-             Peter Rosenmeier (bordtennis)

-             Kristel Walther (atletik)

-             Daniel Wagner (atletik)

-             Lisa Kjær Gjessing (taekwondo)

-             Amalie Vinther (svømning)