Den svære snak er blevet nemmere

Det kan være utroligt svært at håndtere seksuelle krænkelser i idrætslivet, men nu er der hjælp til foreningerne.
17. dec 2020
Det kan være utroligt svært at håndtere seksuelle krænkelser i idrætslivet, men nu er der hjælp til foreningerne.

Seksuelle krænkelser har fyldt meget i 2020, og blandt andet har landets største mediehuse, og politiske partier haft store vanskeligheder med at håndtere emnet. Der har ikke været en klar politik for, hvad der er acceptabelt, eller hvordan man håndterer sager om seksuelle krænkelser.

Når store virksomheder og politiske partier med velpolstrede HR-afdelinger famler i blinde og falder over egne ben, så siger det sig selv, at det er et tema, som også er svært at håndtere for idrætsforeninger. Her er det ikke dyrt betalte konsulenter, men derimod en forsamling frivillige ledere og trænere, der skal håndtere krisen.

Ikke desto mindre er det vigtigt, at man også i det frivillige foreningsliv får sat emnet seksuelle (og andre) krænkelser på dagsordenen og

får lavet regler for, hvordan man opfører sig i foreningen. Det understreger Jan Darfelt, der er specialkonsulent i DIF og gennem flere årtier har haft ansvaret for arbejdet med at undgå seksuelle overgreb i DIF’s idrætsforeninger.

”Vi skal beskytte børnene, og vi skylder vores børnemedlemmer og vores unge trænere at tage emnet op i foreningerne. Hvis en forening tager emnet op og laver leveregler, så kan den tage mange episoder i opløbet,” siger Jan Darfelt, der ikke lægger skjul på, at seksuelle

krænkelser er et svært emne for klubberne at forholde sig til.” 

Hjælp til foreningerne

Heldigvis er der nu hjælp til foreningerne, så de nemmere kan få emnet på dagsordenen og lave egne regler på området.

Sammen med en række organisationer har DIF lavet et oplysningssite og en kampagne om emnet. ’Når grænser brydes’ er navnet på kampagnen. På kampagnens hjemmeside er der masser af materiale målrettet foreningslivet.

Der er for eksempel en række korte film, som beskriver krænkelsessituationer og dilemmaer, der kan opstå i hvilken som helst idrætsforening. Til hver film er der arbejdsspørgsmål, og der er også en værktøjskasse med blandt andet detaljerede køreplaner for foreningsworkshops af forskellig varighed. Dermed er det lige til at gå til for eksempelvis den foreningsformand, der ønsker at behandle emnet i sin forening.

”Foreningerne har nu en fantastisk værktøjskasse. Det har de aldrig haft før. Vi har nu noget til de klubber, som før har sagt, at de ikke ved, hvordan de skal gribe det an. Der er ingen undskyldning, for det er lige til at gå til, og det er top-aktuelt. Materialet beskriver noget, som sker i dag,” siger Jan Darfelt. 

Frivillighed i stedet for tvang

Sitet graenser-brydes.dk er ikke den eneste hjælp til foreningerne. Der er også udarbejdet et e-læringsforløb, som er gratis tilgængeligt på ie.dif.dk for alle i og udenfor foreningerne. 

Dermed kan en forening eksempelvis gøre det obligatorisk for alle bestyrelsesmedlemmer og trænere at tage kurset og efterfølgende afholde en workshop.

Alt materialet bliver stillet til rådighed for idrætsforeningerne, men det er ikke ledsaget af et krav om, at de skal tage kurset, lave en workshop eller udforme leveregler. 

”Jeg mener, at det skal være frivilligt, for det fungerer bedst. Hvis vi eksempelvis tvang en bordtennisklub med 18 medlemmer til at tage dette kursus, så er det måske overkill. I nogle klubber er der ingen børn, og i nogle klubber er der kun kvinder, så jeg tror ikke på tvang,” siger jan Darfelt. 

Han understreger, at det er vigtigt, at klubberne får diskuteret emnet og lavet regler for rigtig opførsel, og han har et klart budskab til de klubber, der tøver:

”Få det nu gjort. Med den nye kampagne har der aldrig været bedre mulighed for at gøre det. Det ligger simpelthen lige til højrebenet.”

OM NÅR GRÆNSER BRYDES

• Kampagnen er lavet i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, KFUM-Spejderne, KFUM og KFUK, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Red Barnet, Dansk Skoleidræt, DUF og SDU. 

• Hjemmesiden graenser-brydes.dk henvender sig både til foreningslivet og folkeskolen.

• Der er på hjemmesiden udarbejdet særlige film og dilemmaer til idrætsforeningerne.

• Der er udviklet et e-læringsforløbom at undgå seksuelle krænkelser i idrætsforeninger.

Det er gratis at tage og findes på adressen ie.dif.dk - søg på ’Når grænser brydes’  - prøv det nu.