Fem minutter med en ildsjæl - Den ’skøre’ golftræner

Claus Foss er en utraditionel børnetræner i en meget traditionel sport. I begyndelsen blev der rystet på hovedet af de mange ’skøre’ øvelser og trænerens farverige påklædning, men børnene elsker træningen. Andre klubber har prøvet at stjæle ham – uden held.
18. dec 2020
Claus Foss er en utraditionel børnetræner i en meget traditionel sport. I begyndelsen blev der rystet på hovedet af de mange ’skøre’ øvelser og trænerens farverige påklædning, men børnene elsker træningen. Andre klubber har prøvet at stjæle ham – uden held.

Så der bliver sat en masse flag og rekvisitter op med fuld knald på farverne.”

”De yngste børn bliver ofte nedprioriteret ude i golfklubberne. Det er de mest uprøvede trænerkræfter eller forældre, som får ansvaret for dem. Det er en kæmpe fejl, for de små børn er de sværeste at træne.


Hvis jeg ikke er helt klar og har en god og detaljeret plan for træningen, bliver jeg sablet over af børnene, og det hele falder til jorden.”

”Nogle gange laver jeg en puttebane på ni huller med tre forskellige størrelse cirkler omkring hvert hul malet med græsmaling.

Øvelsen er lavet sådan, at den kan tilpasses i sværhedsgrad, så den passer til aldersgruppen. De yngste eller nyeste skal have bolden ind i den største cirkel, og så videre til næste hul. Når banen er fuldført, startes der forfra, og kravet skærpes til den mellemste cirkel. For at skærpe koncentrationen, fastholde fokus og gøre det sjovt, skal de starte forfra på hul 1. hvis bolden ligger uden for cirklen.”

”Vi spiller også rundbold med plasticgolfkøller og tennisbolde, spiller hockey, og laver forhindringsbane og forskellige former for stafet. Der er golftrænere, som synes, det er lidt fjollet, men kritikerne har efterhånden overgivet sig og lader sig inspirere. Nu kommer der henvendelser fra andre klubber, som prøver at stjæle mig, men jeg har det godt her.”

”Som ungdomstræner skal man ikke kun have styr på børnene, men også forældrene. Forældre prøver tit at gøre tingene for børnene, for det gør de derhjemme. De bærer børnenes bags, henter bolde og teer boldene op for dem - det er i min verden næsten et overgreb, og det giver ikke selvstændige børn.”

”Selv de helt små børn bliver sendt ud at spille alene, de spiller to og to. Det tager den tid, det tager, og det er i begyndelsen kaotisk at se på, men børnene hygger sig. Det kan godt tage tæt på en time at spille et hul, fordi de glemmer deres bags eller går i stå, men det er ok. Der er tale om en investering, for de lærer det hurtigere, hvis vi ikke hjælper dem.”

”For mig handler træningen ikke kun om golf, men også om at gøre børnene klar til livet. Jeg tager det ansvar på mig, at de skal lære mere end golf. Jeg ser det som en samfundstjenstlig ting at gøre børnene klar til livet. Alle børn er forskellige, og kun ved at behandle dem forskelligt, kan jeg behandle dem ens. Den sætning hørte jeg først gang sidste år, men den indrammer min trænerfilosofi fint.”

jeg så blev otte år, ville klubben have, at jeg skulle træne fire gange om ugen og deltage i konkurrencer. Det ville jeg ikke, og så var der ikke længere plads til mig. Den oplevelse sidder stadig dybt i mig. Der skal være plads til alle hos mig - også dem der tropper op og end ikke kan kaste eller gribe en bold.”

”Der skal også være plads til de rigtig dygtige. Det er vigtigt, at alle børnene bliver både sportsligt og menneskeligt stimuleret, der hvor de er lige nu. På Helsingørs bedste herrehold er der kun én spiller, som ikke er begyndt hos mig, og hos kvinderne har jeg haft dem alle sammen – pigerne er lige blevet danmarksmestre. Det er sjovt at følge udviklingen, både hos talenterne og dem der hygger med golf.”

BLÅ BOG

Navn: Claus Foss

Alder: 49 år

Funktion: Børne- og ungdomsgolftræner

Klub: Helsingør Golf Club

Bonusinfo: Indstillet til Danskerne Idrætspris 2020