Ærgrelse over udvanding af Rusland-sanktioner

Den internationale sportsdomstol CAS stadfæstede i dag kun delvist den straf, som WADA (det internationale antidopingagentur) havde idømt Rusland i forbindelse med et større dopingkompleks.
17. dec 2020
Den internationale sportsdomstol CAS stadfæstede i dag kun delvist den straf, som WADA (det internationale antidopingagentur) havde idømt Rusland i forbindelse med et større dopingkompleks.

CAS forkortede i dag længden af en række sanktioner mod Rusland fra fire til to år og tilføjede en række undtagelser. Dermed blev noget af luften taget ud af de hårde sanktioner, som Wada ellers havde idømt Rusland.

”Det et jeg ærgerlig over. Der er tale om meget alvorlige forhold, og jeg havde håbet, at CAS havde fulgt WADA’s linje hele vejen. Vi bakkede i sin tid også op, om WADA’s afgørelse ” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF, som også er national olympisk komité i Danmark.

Han understreger dog samtidig, at Rusland fortsat rammes hårdt ved som nation at være udelukket fra både de kommende OL-sommer og -vinterlege, PL- og derudover VM’ere i alle idrætter samt at være vært for VM’ere de næste to år

“CAS-afgørelsen bakker derfor fortsat op om WADAs hårde fordømmelse af Ruslands ageren, og at det vigtige signal fortsat sendes, er vi meget tilfredse med.”

Rusland er tidligere blevet straffet for dopingsnyd i forbindelse med vinter-OL i Sochi i 2014. Men de nu forkortede sanktioner har deres baggrund i en udløber af denne sag. WADA havde krævet, at Rusland skulle levere data fra laboratoriet i Moskva, som herefter skulle sammenlignes med data, som en whistleblower tidligere har leveret til Wada. Det har viste sig, at den data, som russerne har sendt, har været manipuleret.

Desuden var der ifølge Wada eksempler på, at positive prøveresultater er fjernet, at tidspunkter er lavet om, og at der er plantet fabrikerede beviser for at støtte op om en russisk fortælling om, at whistlebloweren på baggrund af falsk data lavede økonomisk afpresning af russiske atleter.

Alt sammen førte det til, at WADA besluttede at påføre Rusland en række sanktioner, som dog ikke har fået effekt endnu, da Ruslands appel til CAS har haft opsættende virkning. Nu kan sanktionerne træde i kraft, men altså kun for to og ikke fire år.

”Jeg var meget tilfreds, da WADA i sin tid traf sin beslutning, for det sendte et meget vigtigt signal om, at vi skal have snyd og svindel ud af idrætten. Rusland går bestemt ikke fri, de står fortsat over for den hårdeste sanktion, et land nogensinde er blevet idømt, men jeg havde håbet på en større opbakning fra CAS til WADA’s afgørelse,” siger DIF-direktøren.

Det russiske antidopingagentur har stadig mulighed for at appellere til den schweiziske forbundsdomstol, men den kan kun forholde sig til, om der er begået procedurefejl.


De modificerede restriktioner lyder nu blandt andet:

- at Rusland ikke må stille op som det officielle Rusland til OL, PL- og VM-arrangementer de næste to år. Atleter kan dog stille op som neutrale atleter i tøj, hvor der godt må stå ’Rusland’ på tøjet, så længe der også står ’neutral atlet’ med lige så store bogstaver ved siden af.

- at Rusland i de kommende to år ikke må byde på eller få tildelt OL, PL eller VM.

- at Rusland skal fratages værtskabet for OL, PL eller VM-arrangementer, landet skulle afvikle i løbet af de næste to år – med mindre det af praktiske eller juridiske årsager er umuligt at flytte værtskabet til et andet land.

- at det russiske flag ikke må flages i forbindelse med OL, PL og VM i en to-periode (gælder dog ikke tilskuere)

- at russiske regeringsrepræsentanter de næste to år ikke må vise sig til OL-, PL- og VM-arrangementer. Nu med den modifikation, at de dog er velkomne, hvis de bliver inviteret af et statsoverhoved.

- at det russiske antidopingagentur bliver erklæret non-compliant.