WHO-anbefalinger sætter en tyk streg under at al motion tæller

WHO har for første gang i over 10 år opdateret deres retningslinjer for fysisk aktivitet. Her er der fokus på, at dans, cykeltransport og rengøring i hjemmet også tæller med i motionsregnskabet. Et vigtigt signal, siger adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.
16. dec 2020
WHO har for første gang i over 10 år opdateret deres retningslinjer for fysisk aktivitet. Her er der fokus på, at dans, cykeltransport og rengøring i hjemmet også tæller med i motionsregnskabet. Et vigtigt signal, siger adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

Det er ikke altid lige let at finde motivationen til at dyrke motion. Sådan er vi mange danskere, der har det. Selvom vi er blandt de mest aktive nationer i verden, så er der faktisk 73 procent af os ifølge en ny undersøgelse fra ’Bevæg dig for livet’ af 34.000 voksne danskere, der gerne ville være mere aktive. Og det bliver ikke lettere at træde i pedalerne, når termometeret nærmer sig frysepunktet og det er mørkt både til og fra arbejde.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har for første gang i 10 år opdateret deres anbefalinger for fysisk aktivitet med fokus på, at ’hver bevægelse tæller’. Med andre ord kræver det ikke nødvendigvis, at du snører løbeskoene eller skal svede igennem for, at du er fysisk aktiv. En rask gåtur, dans på stuegulvet og cykelturen til arbejde tæller også med.

Det glæder man sig over i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, Nordea-fonden og TrygFonden.

”Hvis kravene til fysisk aktivitet bliver for hårde, så ved vi, at mange står af og helt opgiver at prøve at leve et aktivt liv. Derfor er det vigtigt at sende et signal om, at lidt bestemt også har ret. Det kan blive første skridt på rejsen mod et mere aktivt liv,” siger Jette Würtz, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

Alt tæller
Blandt barriererne for at være mere aktive oplever mange danskere at være i for dårlig form. Derfor har man i Bevæg dig for livet med kampagnen ’Alt tæller’ allerede taget hul på arbejdet med at sænke barriererne for de danskere, der har svært ved at se sig selv i de klassiske idrætstilbud.

Med en humoristisk tilgang er målet at give flere en succesoplevelse, når havearbejdet og kastanjeturen med børnene pludselig også kan tælles med i motionsregnskabet.

”Vi tror på guleroden i stedet for pisken. Og kombinationen af lavere barrierer og stærke fællesskaber har vist sig som en virkelig stærk opskrift. I samarbejdet mellem idrætsforeninger og vores 25 samarbejdskommuner får vi skubbet tilbuddene helt ud til nogle af de målgrupper, der har mest brug for at komme i gang. Og et løb som Royal Run har med blandt andet gåruter og korte distancer fået flere end 35.000 danskere til at stille op til deres første motionsløb,” Siger Jette Würtz.

Foreningslivet har også taget de nye motionsformer til sig. I Bevæg dig for livet er der på landsplan flere end 200 gåfællesskaber, og der er udviklet mindre krævende udgaver af klassiske idrætter som gåfodbold, skumtennis eller five-a-side håndbold, hvis du savner boldspillet og ikke lige har kroppen til det mere.

Læs mere om ’Alt tæller’ her.

Det skriver WHO om ’hver bevægelse tæller:
Al fysisk aktivitet gavner og kan udøves som en del af arbejde, Idræt eller transport til fods eller på cykel. Men det kan også være dans, leg og huslige gøremål som havearbejde og rengøring.
(Kilde: WHO)