Når vennerne giver dig et kærligt los i...

Det er vores nærmeste venner og familiemedlemmer, der skal tage os med i idrætsforeningen, hvis vi skal begynde at blive aktive. Det viser en ny undersøgelse, som danner rammen om ny foreningskampagne.
15. sep 2020
Det er vores nærmeste venner og familiemedlemmer, der skal tage os med i idrætsforeningen, hvis vi skal begynde at blive aktive. Det viser en ny undersøgelse, som danner rammen om ny foreningskampagne.

Vi kender det nok alle sammen: Det er dejligt at have én at følges med, når man skal begynde et nyt sted. Sådan er det også, når man skal i gang med motion, og hvis vi skal lokkes med hen i en idrætsforening. Sådan havde vognmanden Hans Sørensen fra Outrup Nord ved Varde det også. Hans datter syntes efterhånden, at han var ved at blive en smule fedladen. Så hun mente, at faderen skulle begynde til håndboldfitness i den lokale klub, hvor hun selv gik.

”Men han sagde, at han kun gad, hvis der kom nogle af hans gamle venner med,” griner datteren. Det ønske blev opfyldt, da to af Hans Mortensen gamle venner takkede ja til tage med ham til håndboldtræning. Den ene af de gamle gutter havde sågar ikke ”dyrket sport siden 1986”. Men i dag er træningsaftenerne sammen i håndboldhallen svære at undvære for de tre ældre vestjyder.

Den tryghed, de fleste af os søger, hvis vi skal lokkes med i foreningen, sættes der nu ord på i kampagnen ’Dyrk fællesskabet – vi kan mere i forening’, hvor vognmanden Hans Sørensen også medvirker. Kampagnen inviterer nye medlemmer ind i foreningen via allerede aktive foreningsmedlemmer. Det handler med andre ord om at opfordre allerede eksisterende medlemmer i idrætsforeningerne til at give deres venner, naboer eller familiemedlemmer et venligt skub eller klask bagi, så de bliver lokket med i foreningen.

”Jeg er super glad for, at min datter lossede mig bagi, så jeg kunne begynde til håndbold. Og at jeg så selv samtidig kunne lokke mine gamle venner med var bare helt fantastisk,” siger Hans Mortensen."

Se videoen med Hans og hans datter på DIF's Facebook her

Nye græsmarker
Hans Mortensen er ikke den eneste, der har behovet for at have venner eller andre nære omkring sig, når han bevæger sig ud på nye græsmarker, som det at begynde i en idrætsforening er.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet foretaget blandt 1000 inaktive danskere viser, at det for en stor del af de adspurgte ikke er muligheden for at få nye venner eller bekendtskaber, der motiverer dem til at begynde til en idræt. Et flertal af de adspurgte, nemlig 34,5 procent, svarer, at hvis de derimod bliver inviteret af nogen i deres nære omgangskreds, så er de langt mere motiveret til at komme i gang med at være fysisk aktive og vel at mærke fortsætte med det.

Det er Bevæg dig for livet, der er et samarbejde mellem DGI, DIF, Nordea-fonden og TrygFonden, der har taget initiativ til undersøgelsen, for at lære mere om den inaktive befolkningsgruppe, og ikke mindst hvordan de motiveres bedst til at dyrke idræt.

”Idrætsforeningerne i DGI og DIF har over 2.3 millioner medlemmer, så det er helt oplagt at opfordre dem til at invitere deres venner og familie med til træning. Opfordringen gælder også de mange, der er en del af foreningen som for eksempel frivillige eller forældre. Det vil være en god ide, at de inviterer folk i deres nære omgangskreds med til træning. Forhåbentlig kan vi på den måde få flere til at opleve glæden ved de aktive fællesskaber,” siger Charlotte Bach Thomassen, der er formand for DGI.

Niels Nygaard, formand i DIF, tilføjer:
”Det er interessant viden for os, at den inaktive gruppe ikke motiveres til at begynde til en idræt for at danne nye bekendtskaber, men at det derimod er vores nærmeste venner og familiemedlemmer, der får os med i foreningen, og det er klart, at det skal vi dyrke noget mere,” siger han.

Medlemmer, frivillige, ansatte og foreningslivet opfordres til at bakke op om kampagnen for eksempel via sociale medier og ved at invitere en ven, kollega eller familiemedlem med til træning i en pågældende idrætsforening. Følg løbende med på DIF’s Facebook og Instagram.

Læs resten af Idrætsliv her:

 

 

 

Læs de to forgående magasiner af idrætsliv her: