Idrætsforeninger er blevet bedre til nybegyndere

Flere end hver femte forening har særlige tilbud målrettet inaktive og idrætsuvante. Det har medvirket til, at der er kommet flere end 20.000 nye voksne medlemmer i foreningerne på tre år. Lavere barrierer for nybegyndere er en vigtig vej til få flere idrætsaktive danskere i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI og DIF.
27. aug 2020
Flere end hver femte forening har særlige tilbud målrettet inaktive og idrætsuvante. Det har medvirket til, at der er kommet flere end 20.000 nye voksne medlemmer i foreningerne på tre år. Lavere barrierer for nybegyndere er en vigtig vej til få flere idrætsaktive danskere i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI og DIF.

Gå-fodbold, fleksifjer og voksenintroduktion i tennis. Det er blot nogle af de eksempler på idrætstilbud, der vokser op rundt om i landets idrætsforeninger, og som henvender sig til de danskere, der ikke har erfaringer med idræt og fysisk aktivitet i det hele taget.

I en undersøgelse med svar fra 2550 idrætsforeninger under Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI svarer 22,5 procent af de adspurgte, at de enten har tilbudt aktiviteter eller deltaget i særlige arrangementer til inaktive og motionsuvante i løbet af det seneste år. I voksenintroduktion i tennis træner man for eksempel med blødere og langsommere bolde, så det er lettere at holde spillet i gang.

De nye tilbud har medvirket til, at der i perioden 2016-2019 er kommet 21.300 nye medlemmer i aldersgruppen 25-59 år i DGI’s og DIF’s idrætsforeninger.

Udviklingen vækker glæde hos DGI og DIF, der sammen med Nordea-fonden og TrygFonden i Bevæg dig for livet-samarbejdet har som mål at gøre Danmark til verdens mest aktive nation.

”Langt størstedelen af danskerne har et stort ønske om at være aktive, men kan have svært ved at finde den sidste motivation, fordi det måske virker uoverskueligt at spille en fodboldkamp eller løbe 5 kilometer. Derfor er det så vigtigt, at foreningerne er blevet gode til at skabe idrætstilbud, hvor vi sænker barriererne og gør det let for dem, der ikke har motion som en fast del af hverdagen,” siger Maja Holm, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

Idræt for alle
Fodbold er én af de idrætter, der de seneste år har arbejdet med at sænke de fysiske og tekniske krav til at spille med. Fodbold Fitness og motionsfodbold har sat spillet og det sociale i centrum, og i gå-fodbold er tempoet sat yderligere ned, så alle kan være med.

”Vi tager imod alle med åbne arme. Vi har de her hold, hvor alle har mulighed for at være med, og vi sørger for, at de føler sig godt tilpas i klubben. Forskning har jo skubbet fodboldsporten frem og udvidet dens perspektiv, så der nu er plads til andre og flere end for bare 20 år siden. De lidt anderledes målgrupper er også med til at gøre, at der bliver et anderledes liv i klubben, og de er også med til at hjælpe med mange forskellige opgaver, så de er en stor social gevinst for klubben,” forklarer Kurt Bagge-Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Jægersborg Boldklub og initiativmand bag klubbens Fodbold Fitness- og motionsfodboldhold.

Alene i fodbold er der fra 2016-2019 kommet 5.771 nye voksne medlemmer i aldersgruppen 25-59 år.

Eksempler på tilbud til nybegyndere

  • Gå-fodbold
  • Voksenintroduktion i tennis
  • Fleksifjer
  • Gang-fællesskaber
  • Kajak-intro
  • YouTurn-hold i svømning

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er målet i det historiske samarbejde, DGI og DIF har indgået med TrygFonden og Nordea-fonden om opfyldelsen af en ny, ambitiøs vision for dansk idræt. Bevæg dig for livet visionen er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie.

Læs mere på www.bevægdigforlivet.dk