Danskerne skal bevæges i naturen

Under corona-krisen har mange bevæget sig ud i den danske natur. Hvis den positive tendens skal fortsætte, må vi sikre, at alle har adgang til naturen, skriver miljøminister Lea Wermelin (S) og Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund.
12. aug 2020
Under corona-krisen har mange bevæget sig ud i den danske natur. Hvis den positive tendens skal fortsætte, må vi sikre, at alle har adgang til naturen, skriver miljøminister Lea Wermelin (S) og Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund.

Af Lea Wermelin, miljøminister (S) og Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund 

Bragt i Altinget den 12. august 2020

Udsigten til en sommer i Danmark blev for mange også startskuddet til at gå på opdagelse i den danske natur, hvad end det var på vandretur i de fynske alper, cykelferie i Bornholms kuperede skove eller kajaktur på den nærliggende sø.
Aktive oplevelser i naturen begrænser sig ikke nødvendigvis kun til vandreture på vulkaner eller cykelture i Sydeuropa. I Danmark er der lige så gode muligheder for gode aktiviteter i det fri – året rundt.
Henover en længere periode, har vi med glæde fulgt, hvordan danskerne har fået øjnene op for de gode naturoplevelser, der følger med som tillægsgevinst, når vi løber, cykler, ruller, rider, surfer, sejler og padler os gennem naturen. 
Derfor er det mere end nogensinde før aktuelt at sikre adgangen til naturen, så vi fortsætter tendensen, der i sidste ende giver øget sundhed og trivsel, både fysisk og mentalt.

Skattejagt i naturen
Der er en natur- og biodiversitetspakke på vej, der skal give naturen bedre vilkår i Danmark. Og i den forbindelse er det helt oplagt at se på adgangen og tilgængeligheden til naturen for borgerne og foreningslivet. Det er vigtigt, at vores natur er for alle, og er åben og tilgængelig for børn, unge og voksne. 

Vi har i dag rig mulighed for at komme ud og opleve naturen, men vi skal have for øje, om vi kan gøre naturen tilgængelig for flere, og om der er barrierer, som står i vejen for, at flere kan komme mere ud i vores fælles natur og få del i de gode oplevelser, der er i vores skove, langs vores kyster eller i det åbne land.
Mange børnefamilier har fx allerede bevæget sig ud i naturen for at prøve kræfter med orienteringsløb, mountainbike og meget andet. Et eksempel er tilbuddet ’Find vej i Danmark’, der er en forenklet udgave af orienteringsløb. Her har der været et sandt boom i danskernes interesse for de over 10.000 orienteringsposter, der findes i skove, ved kyster og i parker over hele landet. Tilbuddet, der minder om en slags skattejagt i naturen, har vist sig at være en ideel måde for de danske børnefamilier at komme væk fra skærmene på og ud for at få både frisk luft og pulsen op.

Flere danskere i vandet
Også på de danske kystlinjer og åer myldrer det med idrætsaktive danskere. Alene det seneste år er der kommet næsten 3000 nye medlemmer i idrætsforeninger på vandet, og har man opholdt sig bare en smule ved Danmarks kyster har man ikke kunnet undgå at se, hvor mange danskere, der henover sommeren har begivet sig ud på et paddleboard eller en kano eller kajak.

Under corona-krisen så vi også, at især de gode vandrestøvler i stigende grad blev hentet frem fra gemmerne. Hvor 39 procent af danskerne før corona angav, at de vandrede i naturen, så steg det tal til 45 procent. Også nye løbere og cykelryttere kom til (Danskernes motions- og sportsvaner under corona-nedlukningen, IDAN)
Derfor bør vi lytte og tage ved lære af tendenserne. 

Mangfoldig og vedkommende natur
Vi skal have adgang til naturen, mærke naturen og passe på naturen. Der skal være plads til alle, der nyder og vil naturen. Vi skal sikre vores fri tilgængelighed i naturen, samtidig med at vi tager vare på den. For jo bedre vi kender naturen og mærker dens værdi, jo bedre passer vi også på den.
Danmark skal også fremover have en rig og mangfoldig natur. Der skal være alt fra urørte skove med krogede, gamle træer til åbne overdrev med sjældne orkidéer og våde enge med et rigt og mangfoldigt fugleliv. Men Danmark skal også samtidig have en vedkommende natur for borgerne. En natur, hvor børn og unge kan tumle, plukke blomster, og bevæge sig i træer og på stier. Få skov, strand og himmel tæt på kroppen, mens man løber, rider og cykler.

Foreningslivets rolle
Mulighederne skal udnyttes ansvarligt, og der kan foreningslivet noget særligt. Mange foreninger lærer sine medlemmer, hvordan man færdes ansvarligt i naturen – nogle har det som en del af deres kurser, og næsten alle har et kodeks, det er let at følge. Det er en balance mellem flere hensyn. 

Det folkelige engagement, vi har i naturen, skal styrkes gennem mange slags oplevelser, for det man har sanset på sin krop, husker man – en god oplevelse i naturen giver lyst til at passe på den. Det kræver, at der formelt set er adgang, og reelt set er tilgængelighed. 
Naturen skal opleves og danne rammen om oplevelser. Vi skal bevæge os i naturen – og naturen skal bevæge os.