Danskerne er vilde med vandsport

De danske kystlinjer og åer myldrer med idrætsaktive danskere. Alene det seneste år er der kommet næsten 3000 nye medlemmer i idrætsforeningerne på vandet. Udviklingen er blandt andet et udtryk for, at det er blevet lettere at starte som voksen nybegynder.
25. jul 2020
De danske kystlinjer og åer myldrer med idrætsaktive danskere. Alene det seneste år er der kommet næsten 3000 nye medlemmer i idrætsforeningerne på vandet. Udviklingen er blandt andet et udtryk for, at det er blevet lettere at starte som voksen nybegynder.

Med mere end 8.000 kilometer kyststrækning og et hav af søer og åer er Danmark i den grad et blåt land. Det understreges af idrættens medlemstal, hvor vandsport har oplevet markant fremgang. Helt præcis viser den seneste opgørelse, at der kommet 2862 flere medlemmer i de seks vandidrætter under DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) på bare et enkelt år fra 2018-2019.

Udviklingen vækker glæde i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Nordea-fonden og TrygFonden, hvor man ser det som en del af en større udvikling i idrætsvanerne.

”Det taler ind i en generel tendens om, at vi gerne vil dyrke idræt i naturen. Samtidig er det et udtryk for, at flere af idrætterne er blevet bedre til at tilpasse deres aktiviteter, så det er let at komme i gang, selvom man ikke har nogen erfaring. Det handler både om at gøre det let at prøve idrætten første gang, fx via gratis prøvetræning, og om at have fokus på at tage godt imod nye, første gang de kommer. Men det handler også om at have tilbud, der ikke kræver tekniske eller fysiske forudsætninger,” siger Maja Holm, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

I Bevæg dig for livet er der blandt andet udviklet materialer med gode råd til, hvordan foreninger afholder det gode åbent hus-arrangement og får nye medlemmer til at komme igen.

Fokus på begyndere
Kano og kajak er en af de idrætter, der har oplevet et stort boost. Siden 2015 har der været en stigning på over 12 procent i medlemstallet. Det skyldes blandt andet en målrettet indsats for at klæde klubber på med en plan for ’begynderrejsen’. Her ser de lidt bredere på forløbet fra en nybegynders første møde med klubben til, at man er fast medlem, der har roet et par år.

”Vi har tidligere kæmpet med et stort frafald i løbet af det første år. Det skyldes, at mange har taget introkurser for at få lov til at sejle kajak på egen hånd. Vi er blevet meget bedre til at vise vores nye medlemmer, hvad de får ud af at dyrke deres idræt i en forening, og så sætter flere og flere klubber også i større grad fokus på fastholdelse og integrering af de nye i foreningen, så de får lyst til at blive ved med at ro med andre i foreningsfællesskabet” siger Nina Øverberg, der er projektleder i Bevæg dig for livet – kano og kajak.

Udvikling i medlemstal 2015-2019:

  • Kano/kajak: 27.863-31.236
  • Roning: 15.145-16.005
  • Sejlsport: 54.610-56.338
  • Vandski: 1359-2187
  • Surf/raft: 2697-2849 (kun 2018-2019)
  • Åbent vand-svømning: 1161-2037 (kun 2018-2019)

(Kilde: Medlemstal fra DIF’s og DGI’s foreninger – se mere på www.dif.dk/medlemstal)

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er visionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden, og involverer hele Danmark.