Opråb: Børns motorik halter

Børn af ’skærmgenerationen’ har ofte meget ringe motorik og må starte helt fra bunden, når børnene begynder at gå til sport, lyder det fra flere foreningsledere. Idrætsforeninger tvinges til at gentænke nybegyndertræningen
15. jun 2020
Børn af ’skærmgenerationen’ har ofte meget ringe motorik og må starte helt fra bunden, når børnene begynder at gå til sport, lyder det fra flere foreningsledere. Idrætsforeninger tvinges til at gentænke nybegyndertræningen

Når nye børn begynder til bordtennis i Brønshøj eller København, så skal de først lære at kravle, at slå kolbøtter og at holde balancen, før de lærer om smash, server og skruebolde i bordtennis.
Sådan har det været, siden klubberne sidste år følte sig nødsaget til at skrue ned for niveauet for de nyeste medlemmer: Børnene manglede simpelthen de færdigheder, der skulle gøre dem i stand til overhovedet at lære at spille bordtennis, når de blev meldt ind.

“Vi oplevede, at det var et fåtal af børnene, der lærte de helt grundlæggende ting hurtigt på trods af, at nogen af dem havde gået i månedsvis,”

fortæller Dennis Friis Skaarup, der er sportschef i ungdomsafdelingerne i Brønshøj og Københavns Bordtennisklubber. Han har haft at gøre med unge mennesker og idræt i de seneste 30 år, og han er rystet over den udvikling i børns grundmotorik, som han har været vidne til.“Det er kluntede børn, der vælter rundt og falder over egne ben, eller slår hovedet ned i bordkanten, når de skal samle en bold op, altså. Hvad pokker foregår der?” spørger han. Dennis Friis Skaarup kommer selv med svaret, idet han mener, at den megen passive underholdning i sofaen bag skærmen gør, at børn ikke rører sig i lige så høj grad som tidligere generationer, og derfor mangler børnene et basalt kendskab til egen krop og dens bevægelser.

“Vi får 6-årige ind, hvor forældrene har haft tid til at hygge og lege. Og så får vi børn ind, der bare har fået en iPad. Her tænker vi: Har de nogensinde gået på deres ben?,” siger Dennis Friis Skaarup. Han tilføjer, at også de lidt ældre børn halter efter i forhold til tidligere generationer.

“Vi får også 13-14-årige ind, der er så motorisk langt væk fra det, de skulle kunne, at vi også er nødt til at skole dem med motorisk træning,” siger han.

I praksis udgør den motoriske træning i klubben i dag den første halvdel af tiden, når børnene er til bordtennistræning. “Det er fundamentale motoriske grundøvelser, som at slå kolbøtter, at gå på balancebomme, at bevæge sig fra side til side, at løbe, krybe, kravle, rulle, hoppe og så videre. Vi er nødt til det for at give børnene en succesoplevelse,” siger han. Motoriktræningen i Brønshøj og Københavns Bordtennisklubber hedder ‘motorisk bordtennisleg’, og der er også bat og bolde med undervejs, som for eksempel når børnene skal balancere på bommen med bolden på battet. Efterhånden som børnene bliver bedre og bedre, bliver der skruet op for sværhedsgraden, så børnene kan mærke, at de udvikler sig.Ikke kun et bordtennisproblem
Det er ikke kun med de små bolde, der er problemer. I basketballklubben Solrød Comets lidt uden for København kan formand Henrik Sandberg sagtens genkende tendensen med børns dårlige motorik. “Det at gribe og kaste en bold, skal vi lære børnene i dag, og det skulle vi ikke på samme måde tidligere,” siger formanden, der kan trække på 20 års erfaring som leder i basketklubben.

“Det med at lege med bolde, det er ikke naturligt i samme form, som det var for 10-20 år siden. Det er vores opgave at lære børnene at blive gode boldspillere, men nu er vi også kommet længere ned, så den basale motorik også er vores opgave,” siger han.

Ligesom sin kollega i bordtennisklubben er Henrik Sandberg heller ikke i tvivl om, at det er børnenes megen skærmtid, der har skylden for den dårlige motorik. “Det er meget nemt at lade børnene sidde med en iPad derhjemme, men man skal bare huske, at det ikke er den bedste løsning,” siger Henrik Sandberg og uddyber:

”Før kunne vi sige: ‘Her har du en bold, træk den ind til brystet og aflever med to hænder.’ Men nu er vi helt dernede, hvor vi skal lære børnene, hvordan de skal vende håndfladerne. Det er ikke noget, de har lært naturligt. Vi er SÅ langt nede i de basale ting, og det, synes jeg, helt klart et problem,” siger han.

Sådan ER det bare
Det er dog ikke kun i idrætsforeningerne, at børns motorik giver panderynker. “Det behøver vi ikke undre os over. Sådan ER det bare, det har vores undersøgelser vist,” siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen, der arbejder hos Vends Motorik og Naturskole.

Hun har beskæftiget sig med børn og motorik i over 40 år og skrevet flere bøger og artikler om emnet, og så har hun sammen med læge Bente Pedersen stået for undersøgelsen ‘Tidligere indsats’, hvor det blev konstateret, at hvert andet barn på 3,5 år havde motoriske udfordringer.

“Grundmotorikken, som er fundamentet for al udvikling, den er understimuleret hos børn i dag,” siger hun. "For 50 år siden lavede man ikke undersøgelser af børns motorik. ‘De leger jo hele dagen’, sagde man. Men det gør børn ikke mere: De sidder på deres rumpe hele dagen og leger kropsligt for lidt og forkert,” siger hun. Udover skærmens indtog på børneværelset peger Anne Brodersen også på forældrenes rolle som en stor faktor. “Vi hindrer vores børn i at lege grundlege i vores kultur. Vi burer dem inde og styrer dem,” siger hun og konstaterer, at hun ikke er spor overrasket over, at idrætsforeningerne bliver slået tilbage til start med træningen, når der kommer nye børn inden for døren.
Det virker

Selv om børnene starter på et lavere niveau end tidligere, så viser det sig hurtigt, at den grundlæggende motoriktræning virker efter hensigten. Solrød Comets har indført et koncept for børnehavebørn, der hedder ‘Brug Bolden’, hvor børnene lærer det mest basale - og det virker: “Vi kan se forskel på dem, der har været gennem vores ‘Brug Bolden’, og dem, der ikke har,” siger han.  Børnene i bordtennisklubberne bliver også bedre, og det er endda gået ret hurtigt. “Samtlige af de trænere, vi har på næste niveau, de siger alle som en, både i Brønshøj og i København, at det går langt hurtigere med at lære børnene at spille: At det er meget sjovere,” siger Dennis Friis Skaarup.

Den største succes står dog helt konkret at finde i klubbernes medlemslister. “Vi kan ikke sige, at vi har lavet nye elitespillere, men vores fastholdelsesprocent er langt større end ellers. Bordtennis har haft et kæmpestort frafald, for hvis børn ikke opnår succesoplevelser og kan mærke, at de rykker sig og får flere og flere bolde over nettet, så begynder de at kede sig. Børn er jo utålmodige,” slutter Dennis Friis Skaarup.


Læs andre artikler fra magasinet Idrætsliv her