DIF Innovation Lab med i forskningsprojekt om ankelskader og fremtidens sportssko

Undersøgelser peger på, at man får færre ankelskader på bare tæer end med sportssko. Derfor er DIF Innovation Lab i samarbejde med Aalborg Universitet og Team Danmark med i et nyt forskningsprojekt, der skal levere viden om fremtidens sportssko til glæde for idrætten og danske producenter af sportssko.
22. jun 2020
Undersøgelser peger på, at man får færre ankelskader på bare tæer end med sportssko. Derfor er DIF Innovation Lab i samarbejde med Aalborg Universitet og Team Danmark med i et nyt forskningsprojekt, der skal levere viden om fremtidens sportssko til glæde for idrætten og danske producenter af sportssko.

Ankelskader er den hyppigste idrætsskade med 40.000 årlige registrerede henvendelser på de danske skadestuer. I den forbindelse er sportssko oftest blevet synderen, og forskning peger også på, at ankelskader er sjældne uden sko.

Derfor har et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitet fået bevilliget 2,9 millioner kroner af Det Frie Forskningsråd til at undersøge, hvordan fremtidens sportssko kan designes, så antallet af skader reduceres. Studiet sker i samarbejde med DIF Innovation Lab og Team Danmark og er en del af det nyetablerede forskningsnetværk ”Team Danmark – Sportsteknologi” på Aalborg Universitet, som er sat i verden for at udvikle viden til dansk idræt. I spidsen for forskningsenheden på Aalborg Universitet står professor Uwe Kersting, der de seneste 10 år har forsket i emnet.

”Dette studie handler om at tilføje ændringer til skoen, så man undgår ankelskader og unødvendig belastning. Et tidligere studie med 500 håndbold-, badminton- og basketballspillere fra Danmark viste os, at tape på foden havde en positiv effekt. Det vil vi gerne tilføje til skoen og samtidig optimere effekten”, siger Uwe Kersting og fortsætter:

”For vi fandt også ud af, at tapen kunne virke dårligere i bløde sko fremfor sko med hårdere sål eller i hårdere materiale. Vi vil med studiet gerne nærmere interaktionen mellem materialer og friktionen, der sker mellem sko og overflade. Formålet med forskningsprojektet er dermed helt specifikt at undersøge, hvilke mekaniske design-parametre i sportsfodtøj, der udgør en risikofaktor”.

Videnskaben skal ud at leve

Med den nye viden får virksomhederne mulighed for at udvikle mere sikkert sportsfodtøj, så det bliver nemmere for sportsudøvere og atleter at vælge sikrere sportssko. Uwe Kersting ser bevillingen som et resultat af et velkørende samarbejde mellem erhvervslivet, de videnskabelige institutter og idrættens verden:

”Fra et videnskabeligt perspektiv er vi interesserede i at hjælpe folk med at undgå skader, og det kan vi ikke uden virksomheder, der vil bruge de resultater, vi finder frem til. Vores mål er, at vores forskningsresultater bliver anvendt i produkter, som ender ude hos forbrugerne og gør en reel forskel”.

Ifølge Anne Mette Trier
, som er Head of DIF Innovation Lab, er der et stort potentiale i projektet:

”Vi håber at projektet munder ud i ny viden, der både vil gavne idrætten og komme erhvervslivet til gode. Når du tager dine sportssko på, så øger du groft sagt sandsynligheden for skader. Det burde være omvendt”, siger hun og fortsætter: ”Målet er da også, at den nye viden kan anvendes af skoproducenter, så de fremadrettet vil kunne designe mere sikre sportssko”.

Også forskningschef i Team Danmark, Lars Holm, ser meget positivt på det nye forskningsprojekt:

”Der er allerede et godt samarbejde mellem partnerne, og netop denne type af projekt fremmer et vigtigt samarbejde mellem forskningsinstitutioner, virksomheder og slutbrugere”.

Lars Holm forudser at de kommende resultater ikke kun vil gavne atleter i eliten, men også den danske breddeidræt og den almindelig motionist. Derudover kan forskningsresultaterne også være brugbare for kliniske patienter og arbejdsgrupper, hvor man bruger sikkerhedssko.

I forskningsnetværket indgår AAU Sport Sciences, DTU Mechanical Engineering og Spraino. Projektet har desuden international deltagelse fra Deutsche Sporthochschule Köln, High Point University og Forschungszentrum Jülich, og bakkes op af internationale sportsudstyrsproducenter.