Fremtidens fanoplevelser bliver mere digitale

DIF Innovation Lab var med bag facaden, da AGF havde 10.000 virtuelle tilskuere på stadion.
29. maj 2020
DIF Innovation Lab var med bag facaden, da AGF havde 10.000 virtuelle tilskuere på stadion.

Sætningen ’kriser skaber kreative løsninger’ høres ofte under coronakrisen. Og det holder i den grad stik i sportens verden.

DIF Innovation Lab, der bygger bro mellem erhvervslivet og sporten, var med bag facaden, da AGF havde verdenspremiere på det virtuelle videokoncept, Fælles Fodbold, som er en helt ny måde at se fodbold på – hjemme fra sofaen, hver for sig og alligevel sammen på en virtuel tribune.

På sidelinjen i superligakampen mellem AGF og Randers var der opstillet en 40 meter lang videovæg bestående af 200 m2 skærme. Via skærmene kunne man se over 10.000 fans, som havde indløst billet til kampen. De var iklædt deres normale hvide AGF-trøjer og var virtuelt til stede på stadion – både når de jublede og græd.

Hver af de 22 virtuelle tribuner blev styret af to hosts, som sikrede god opførsel blandt tilskuerne i stuerne rundt om i Danmark, og samlet set var mere end 70 mand involveret i verdenspremieren.

Storklubber fra England og Holland har henvendt sig AGF for at høre mere om Fælles Fodbold, som også har skabt overskrifter i hele verden. Der jubles i blandt andre spanske, amerikanske og japanske medier. Her får AGF topkarakter for kreativitet, og der spekuleres i, om det bliver fremtidens måde at se sport på.

Niels Henrik Sørensen, der er head of sportstech i DIF Innovation Lab, og som var med bag facaden i Aarhus, siger: 

”Det er super interessant at følge udviklingen i klubbernes brug af teknologi til faninvolvering. Fremtidens fanoplevelser bliver med sikkerhed mere digitale - både på stadion og hjemmefra, for de teknologiske og økonomiske perspektiver er enorme. Måske kan fans i fremtiden se kampene sammen hjemmefra med VR-briller på. Og de kan alle få de bedste tribunepladser, som kan sælges mange gange – og med hele verden som markedsplads. Teknologien bliver dog aldrig en erstatning, men et supplement. For den bedste fanoplevelse vil for de fleste fortsat være på stadion, hvor atmosfæren kommer helt ind under huden,” siger en begejstret Niels Henrik Sørensen og slutter:

”Jeg er sikker på, at AGF’s flotte verdenspremiere blot er første lille skridt til nye store virtuelle tilskueroplevelser af sport.”