To danske maratonløbere udtaget til OL

Abdi Ulad og Thijs Nijhuis skal løbe maraton til OL i Tokyo i 2021.
8. maj 2020
Abdi Ulad og Thijs Nijhuis skal løbe maraton til OL i Tokyo i 2021.

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark.

På trods af coronakrise og et udskudt OL i Tokyo fra 2020 til 2021, så fortsætter de danske OL-forberedelser. Derfor har DIF’s bestyrelse netop OL-udtaget to danske maratonløbere, Abdi Ulad og Thijs Nijhuis, som begge har løbet de 42,195 kilometer på under 2 timer, 11 minutter og 30 sekunder, der er den internationale kravtid for en individuel OL-kvoteplads. Dog var der længe usikkerhed om, hvorvidt tiderne fortsat ville være kvalificerende, da OL blev udskudt til sommeren 2021.  

Den bekymring havde Thijs Nijhuis ikke, og han ser samtidig OL-udsættelsen som en fordel for ham:

”Jeg har sovet trygt, for jeg havde gjort det, som jeg selv kunne kontrollere, og så kunne jeg ikke gør mere. Jeg tænkte nok, at det ville blive for besværligt for alle, hvis man skulle starte helt forfra med kvalifikationen,” siger løberen med de hollandske aner og fortsætter:

”Jeg har det fint med OL-udskydelsen, og jeg ser det faktisk som en fordel for mig. Jeg er meget ny inden for maraton, så jeg regner kun med at blive bedre. Jeg har løbet fire maraton i mit liv. Første gang var i efteråret 2018, hvor jeg blev dansk mester, næste gang kvalificerede jeg mig til VM, så løb jeg VM, og endelig kvalificerede jeg mig til OL i mit fjerde løb. OL til sommer skulle dermed have været mit femte maraton.”

I forhold til OL i Rio i 2016, så er kvalifikationskravet på maratondistancen blevet skærpet med syv og et halvt minut. Den skærpelse var en mavepuster for Thijs Nijhuis, men den skulle ikke ændre på hans 14 år gamle OL-drøm:

”Da jeg var 13 år, udtalte jeg til det lokale folkeblad, at jeg ville til OL. Så det er 14 år siden. Jeg så maratonløbet ved OL i Athen 2004, da jeg var 12 år. Det var et fantastisk løb, og det vækkede min interesse. Jeg prøvede at komme til OL i Rio i 2016 på fem kilometeren, men jeg manglede 18 sekunder. Det lyder ikke af så meget, men det er rigtig meget på den distance. Så skiftede jeg til maraton, og det har været et forrygende karriereskifte,” siger den kommende OL-debutant.

Til OL skal Thijs Nijhuis både løbe med og mod danske Abdi Ulad, der også løb maraton ved OL i Rio i 2016. Den danske duel er motiverende og skaber en sund indbyrdes konkurrence.

”Abdi og jeg holder hinanden skarpe. Jeg slog ham på 10 kilometeren, og det gav mig en tro på egne evner, så han har været motiverende for mig. Vi ønsker kun hinanden det bedste. ’Kom så, vi skal sammen til OL’, var det sidste han sagde til mig, inden jeg løb i Sevilla, hvor jeg kvalificerede mig til OL. Men når vi begge deltager i et løb, så gælder alle kneb. Abdi har flere gange kørt mig flad med sit tempo, men omvendt har han ikke en chance, når vi kommer sammen ind på den sidste kilometer. Så det prøver jeg at udnytte, men det er bare spillets regler,” siger Thijs Nijhuis.

Søren Simonsen, der er chef de mission for det danske OL-hold ser frem at følge de to danske maratonløbere under OL om lidt over et år:

”Jeg er meget glad for, at vi både får Abdi Ulad og Thijs Nijhuis med til OL og håber, at både konkurrencen og samarbejdet mellem de to kan skærpe dem, så de løber deres livs maraton i sommeren 2021. På grund af varmen og fugtigheden i Tokyo er maraton-distancerne flyttet til det noget køligere Sapporo, som ligger 800 kilometer fra Tokyo. Derfor arbejder vi nu på, hvordan vi kan skabe de helt rigtige og optimale OL-betingelser for de to løbere, når nu de ikke bor sammen med resten af den danske OL-delegation i Tokyo," slutter Søren Simonsen.

Også hos Team Danmarks direktør, Lone Hansen, er der jubel over, at to danskere er med på de 42,195 kilometer ved OL i Tokyo.

”Maratondistancen er en ikonisk distance, hvor konkurrenceniveauet er meget højt. Derfor er det flot, at Danmark kan stille med to løbere til OL. Både Thijs og Abdi har begge haft en utraditionel vej ind maratondistancen, og det bliver spændende at se, om de sammen med deres trænere kan bygge videre på deres positive udvikling frem mod OL i 2021. Med udskydelsen af OL har Team Danmark sammen med de to løberes trænere mulighed for at finjustere på forberedelserne, som forhåbentlig kan være med til at give dem de bedste muligheder for at få opfyldt deres drømme og ambitioner til OL i Tokyo,” siger Lone Hansen.

Thijs Nijhuis, der er 27 år, kvalificerede sig til OL ved at løbe maraton i Sevilla den 23. februar 2020 i tiden 2 timer, 10 minutter og 57 sekunder. Den 28-årige Abdi Ulad OL-kvalificerede sig ved at løbe i tiden 2 timer, 11 minutter og 3 sekunder den 1. december 2019 i Fukuoka i Japan. Kvalifikationskravet til OL er 2 timer, 11 minutter og 30 sekunder.

Med udtagelserne af de to danske maratonløbere består det danske OL-hold nu af 14 atleter. Få overblikket på www.OL.dk.

Fakta om Abdi Ulad

Atletik, maraton
Født: 14. juni, 1991
Klub: Hvidovre AM
Bedste resultat: Nr. 13 ved VM-maraton 2017
Bedste maratontid: 2.11.03 timer
OL-deltagelser: 2016 i Rio

Fakta om Thijs Nijhuis

Atletik, maraton
Født: 20. september, 1992
Klub: Viborg Atletik og Motion
Bedste resultat: Nr. 31 ved VM-maraton 2019
Bedste maratontid: 2.10.57 timer
OL-deltagelser: debutant

Billeder af Abdi Ulad og Thijs Nijhuis kan hentes til redaktionelt brug. Fotokredit: BESTSELLER for DIF og Team Danmark

For yderligere kommentarer kontakt:

Bo Overgaard, sportschef, Dansk Atletik Forbund, 51230108
Søren Simonsen, chef de mission for det danske OL-hold, DIF, 29420443
Lone Hansen, direktør, Team Danmark: 60382527

Yderligere oplysninger om atleter, idrætsgrene, kvalifikationer samt presseinformation kan findes på www.ol.dk. Forberedelserne kan også følges via Facebook (Danmark til OL) og Instagram (@danmarktilol). Det officielle danske OL-hashtag er #allfordenmark