DIF: Vigtige skridt for idrætten og for Danmark

Politikernes prioritering af både breddeidrætten og den professionelle idræt i genåbningsfaserne af Danmark får betydning på flere niveauer. Det vurderer DIF, som i den kommende tid deltager i konkretiseringen af beslutningerne.
8. maj 2020
Politikernes prioritering af både breddeidrætten og den professionelle idræt i genåbningsfaserne af Danmark får betydning på flere niveauer. Det vurderer DIF, som i den kommende tid deltager i konkretiseringen af beslutningerne.

Både breddeidrætten og de professionelle idrætsudøvere har fået noget at glæde sig over. Politikerne har nemlig besluttet at åbne yderligere for idrætsaktiviteterne i de kommende faser af genåbningen af Danmark. Og det vækker stor glæde hos DIF.

”Det har en kolossal betydning for vores forbund og foreninger, men så sandelig også for Danmark. Nu kan vi få endnu flere af de 38% af danskerne, der er stoppet med at dyrke motion under corona-nedlukningen, i gang igen. Derudover repræsenterer idrætten et stort fællesskab, både når vi dyrker den i foreningerne, og når vi samles om sportsbegivenheder – også selvom det kun bliver på tv-skærmen i første omgang” siger Niels Nygaard, bestyrelsesformand for DIF.

Aktiviteterne konkretiseres i den kommende tid
Her og nu kan idrætter som fodbold og håndbold komme i gang med aktiviteter udendørs, i takt med at kommunerne har mulighed for at åbne idrætsanlæggene efter bededagsferien. Samtidig er der givet grønt lys til genstart af den professionelle sport uden tilskuere.

I fase 3, som starter den 8. juni, hvis der fortsat er kontrol over smittespredningen, åbnes der yderligere for dele af de indendørs idrætsaktiviteter.

Aktiviteterne kommer til at foregå inden for myndighedernes restriktioner og anbefalinger. Samtidig venter der dialog og drøftelser om det mere præcise indhold af de lidt brede formuleringer i den politiske aftaletekst.

Drøftelserne kommer i første omgang til at handle om præciseringer af, hvem der er omfattet af begrebet ’professionel idræt’ og af yderligere konkretisering af rammerne for den udendørs idræt. Og dernæst tages der hul på drøftelserne af udmøntningen af fase 3 – og efterfølgende fase 4, der er planlagt til august måned.

”Vi ser frem til at deltage i drøftelserne sammen med de øvrige idrætsorganisationer og glæder os over, at der nu er sat datoer for de næste faser, så vores forbund, foreninger og atleter ved, hvordan de skal forholde sig” fastslår Niels Nygaard.

Stor ros for frivillig ansvarlighed
Udover stor anerkendelse til politikerne for at have sat idræt på dagsordenen i de politiske forhandlinger, så sender DIF-formanden også en stor buket roser i retning af organisationens knapt 9.000 foreninger og omtrent 2 millioner medlemmer.

”Jeg er dybt imponeret over den ansvarlighed og det samfundssind, som vores frivillige foreningsidræt har udvist under corona-krisen. Et stort skulderklap til alle de ildsjæle, der har investeret deres fritid i at lukke deres foreningsaktiviteter frivilligt ned og nu udviser enormt ansvar for at åbne forsvarligt op. Vi har i idrætten bevist, at vi kan håndtere opgaven” siger Niels Nygaard.

 

FAKTA:

 • Danskerne er mindre idrætsaktive: 38 pct. af dem, der var idrætsaktive før coronanedlukningen, er stoppet med at dyrke sport og motion under coronanedlukningen.
 • De fortsat aktive bruger mindre tid på idræt: 62 pct. er fortsat med at være idrætsaktive, men bruger mindre tid på sport og motion end før coronanedlukningen.
 • Nedlukningen skaber også nye idrætsaktive: 10 pct. af dem, der ikke var idrætsaktive før coronanedlukningen, er startet med at dyrke sport og motion under coronanedlukningen.

Kilde: Idrættens Analyseinstitut

 

IDRÆTTEN OG GENÅBNINGSFASERNE:

FASE 2

 • Professionel idræt uden tilskuere kan åbne straks
 • Udendørs idræts- og foreningsliv
  (Der kan, under de gældende regler, gennemføres sundhedsmæssigt forsvarlige aktiviteter udendørs)

FASE 3 – PR. 8. JUNI 2020

 • Indendørs idræt- og foreningsliv
 • På baggrund af sektorpartnerskab vurderes, hvilke aktiviteter, der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt
  Sommeraktiviteter for børn og unge

FASE 4 – MEDIO AUGUST

 • Fitnesscentre, svømmehaller m.m.

Igangsættelsen af de enkelte faser er betingede af, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sætte i gang.