PRM: Glæde over fremskridt for idrætten i genåbningsplaner

DIF havde på den ene side håbet på en endnu større åbning af foreningsidrætten, men noterer med glæde, at foreningsidrætten er med i aftalen. Vi ser frem til de fortsatte forhandlinger og glæder os også over grønt lys til den professionelle idræt.
7. maj 2020
DIF havde på den ene side håbet på en endnu større åbning af foreningsidrætten, men noterer med glæde, at foreningsidrætten er med i aftalen. Vi ser frem til de fortsatte forhandlinger og glæder os også over grønt lys til den professionelle idræt.

Idrætten blev nævnt særskilt, da folketingets partier torsdag aften fremlagde deres plan for fase to af genåbningen af det danske samfund. Statsminister Mette Frederiksen beskrev forenings- og idrætslivet som ”noget af det mest værdifulde vi har i det danske samfund” og gav grønt lys til at fodbold og øvrige udendørsidrætter, der endnu ikke har startet deres aktiviteter, igen kan gå på banen.

Det skal fortsat ske med afstand, overholdelse af det generelle forsamlingsforbud på 10 personer og under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes øvrige retningslinjer.

”Vi ved, at bl.a. fodbold nu vil sætte gang i deres træning under lidt andre rammer end ellers. Men det er glædeligt, at endnu flere – især børn og unge – igen kan komme ud og dyrke motion i fællesskab. Vi ved, at det har en kæmpe betydning” siger Niels Nygaard, formand for DIF.

Bare i løbet af de seneste par dage har tal fra Idrættens Analyseinstitut vist, at danskerne dyrker markant mindre motion under corona-nedlukningen, og en undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at fritidsaktiviteter gør en markant forskel i forhold børns mentale velvære.

DBU, som hidtil ikke har igangsat deres udendørsaktiviteter, gør nu klar til at sætte aktiviteter i gang.

”Vi synes, at DBU har lavet nogle gode og grundige retningslinjer for fodbold uden kropskontakt, så vi bakker op om, at der nu kommer aktivitet på fodboldbanerne,” siger Niels Nygaard.

Der er dog også flere spørgsmål, som skal afklares. Blandt andet skal kommunerne sikre adgang til de kommunale idrætsanlæg, og derfor går DIF efter weekenden i dialog med KL og beder derfor foreningerne om tålmodighed, indtil det praktiske er på plads.

Fortsat i arbejdstøjet

DIF har sammen med DGI og Firmaidrætten arbejdet for en trinvis og forsvarlig åbning af foreningsidrætten, og selvom der er glæde over, at foreningsidrætten eksplicit var med på et forhandlingsbord med ekstremt mange ønsker, så fortsætter arbejdet for at normalisere breddeidrætten.

”Vi havde håbet på, at kropskontakt i forbindelse med foreningsidrætten var blevet tilladt, og vi havde også håbet på en lempelse af forsamlingsforbuddet. Det kom desværre ikke, men det sidste gælder jo alle i samfundet, så det må vi bare respektere. Vi kommer til, sammen med DGI, at fortsætte dialog med politikerne og kæmpe for, at idrætten, også indendørsidrætten, nærmer sig almindelige forhold igen,” siger Niels Nygaard.

Derudover vil DIF bl.a. arbejde på, at det til sommer bliver muligt at gennemføre idrætslige sommerferieaktiviteter som sportscamps, ridelejre, fodboldskoler i udsatte boligområder m.m.

Professionel idræt

Dagens udmelding fra politikerne betyder også, at den professionelle idræt kan begynde igen – dog uden tilskuere:

”Det er virkelig positivt. Mange danskere har savnet at kunne følge idrætten på højeste niveau, og nedlukningen har bragt vores professionelle klubber i en vanskelig situation. Så den udmelding er jeg meget tilfreds med, selvom danskerne i første omgang skal følge sporten foran tv-skærmen og ikke på stadion, siger Niels Nygaard.

DIF er pt. i gang med at få konkretiseret, hvad der præcis er indeholdt i begrebet ’professionel idræt. Den afklaring søger DIF nu at få.