DIF er mentor i europæisk samarbejde om bæredygtighed og idræt

De næste tre år er DIF med i det EU-støttede projekt, AS SUSTAINABLE AS POSSIBLE (ASAP), som har til formål at få bæredygtigheden og idrætten til at spille endnu bedre sammen. I rollen som mentor skal DIF videregive sin erfaring på området til først og fremmest Slovakiet, men også til Tjekkiet og Ungarns olympiske komitéer.
28. apr 2020
De næste tre år er DIF med i det EU-støttede projekt, AS SUSTAINABLE AS POSSIBLE (ASAP), som har til formål at få bæredygtigheden og idrætten til at spille endnu bedre sammen. I rollen som mentor skal DIF videregive sin erfaring på området til først og fremmest Slovakiet, men også til Tjekkiet og Ungarns olympiske komitéer.

Danmarks Idrætsforbund har en vigtig rolle, når det nye projekt ASAP folder sig ud rundt omkring i Europa. Målet med projektet er at få flere europæiske idrætsforbund til at skabe, implementere og forbedre deres bæredygtighedsstrategier.

ASAP er støttet af Erasmus+ gennem en 3-årig periode, hvor DIF sammen de tyske og finske idrætsforbund skal fungere som mentor for idrætsforbund i henholdsvis Slovakiet, Ungarn og Tjekkiet – såkaldte mentees. Som mentor-organisation skal DIF også selv forbedre sin bæredygtighedsstrategi - med inspiration fra de andre forbund og eksperter på området.

Visionen med projektet er at komme fra tale til handling – at gå fra guidelines og gode råd til strategisk implementering af bæredygtige tiltag i alt fra organisering af sportsevents til ledelse af organisationer, foreninger og klubber. Dette skal være med til at styrke olympiske komitéer og sportslige paraplyorganisationer til at blive bæredygtige ’frontløbere’ inden for idræt ved at være eksemplariske forbilleder og skabe opmærksomhed omkring klimaforandringer og dets konsekvenser.

Verdensmål og klimakodeks

Det er IOC, der har anbefalet DIF som mentor i projektet. Som organisation har DIF siden 1980’erne tænkt bæredygtighed ind i sportens verden, hvilket blev cementeret med oprettelsen af en fuldtidsstilling dedikeret til området i 1993. To år senere vedtog DIF sit kodeks med fokus på idræt, natur, miljø og planlægning. Det blev revideret i 2008, og siden er DIFs fokus på bæredygtighed kun blevet større.

I 2010 oprettede DIF et certifikat, hvor specialforbundene kunne søge om at blive et Grønt Forbund. 20 forbund er i dag certificerede, hvilket betyder at de blandt andet har deres eget miljøkodeks, at de introducerer sportsudøverne for de bæredygtige anbefalinger samt tilskynder deres medlemmer til at deltage i det lokale arbejde. Ikke mindst vedtager de sammen med DIF en særlig bæredygtig to-årig indsats hvert andet år.

Det er dog ikke kun klimaet og miljøet, der er i fokus, når ASAP taler om bæredygtighed. De sociale og økonomiske aspekter af bæredygtighed har også stor betydning. Her kan DIF også videregive erfaring, da vi i 2018 skabte retningslinjer for 11 af FN’s Verdensmål heriblandt målene om fred, retfærdighed og stærke institutioner, ligestilling og sundhed.

ASAP-projektet blev for alvor skudt i gang i begyndelsen af februar, hvor DIF deltog i en tre dage lang konference sammen med de andre deltagende nationer. Her fortalte DIFs bæredygtighedskonsulent, Dorthe O. Andersen, om DIFs arbejde på området, som skal inspirere og motivere i særdeleshed Slovakiet, der er DIFs direkte mentee i projektet.

Det er Tjekkiets olympiske komité, der har taget initiativ til projektet. Den tjekkiske projektleder for ASAP, Jana Janotová, udtaler følgende om projektet: ”Med sporten som medie har vi mulighed for at påvirke mange mennesker – ikke kun i forhold til fysisk aktivitet men også andre vigtige områder. Vi er glade for at lære af de bedste på området og vi er sikre på at dette projekt ikke kun vil gavne os som organisation men hele det tjekkiske idrætsmiljø”.

I næste del af projektet skal de tre mentees komme med et oplæg til en bæredygtighedsstrategi, som den direkte mentor skal give feedback til.