Debatindlæg: Samarbejde mellem kommuner og foreningsliv er vigtigere end nogensinde

Af Charlotte Bach Thomassen og Thomas Bach, formænd for DGI's og DIF's vision Bevæg dig for livet
15. apr 2020
Af Charlotte Bach Thomassen og Thomas Bach, formænd for DGI's og DIF's vision Bevæg dig for livet

Som folkefærd er vi danskere kendt for stærke fællesskaber og for, at vi stifter en forening, så snart vi får chancen. Derfor ligger det os fjernt at isolere os, som det har været nødvendigt den seneste måned.

Når vi igen vender tilbage til hverdagen, er der mere end nogensinde brug for et stærkt lokalt foreningsliv. I Bevæg dig for livet arbejder vi i DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF), TrygFonden og Nordea-fonden sammen med 21 kommuner, og vi håber, at vores erfaringer kan bruges til at komme så stærkt som muligt ud af krisen igen.

Heldigvis står de lokale idrætsforeninger historisk stærkt. På landsplan viser helt nye medlemstal for DGI og DIF, at der for første gang er over 2,3 millioner medlemmer. Alene i de 21 Bevæg dig for livet-kommuner er der kommet 22.181 flere medlemmer i foreningerne det seneste år. Det skyldes blandt andet bedre samarbejde mellem kommune og foreninger, så vi kan ’matche’ danskerne med det helt rigtige tilbud.

Særligt idrætsuvante vil ofte være i kontakt med kommunen i forvejen. Det er afgørende, at vi hurtigt kan finde den rette forening, når vi skal gøre flere aktive med for eksempel ”kom-i-gang aktiviteter”. En konkret løsning er at indgå partnerskaber med idrætsforeninger, der har tilbud til særlige målgrupper. I Brønderslev finder KOL-patienter, der aldrig før har dyrket idræt, glæden ved at spille floorball som led i behandlingen. I Aalborg Øst bliver der banket på i de områder, hvor vi ved, at der er behov for lidt ekstra hjælp for at forvandle de gode intentioner til handling. I blandt andet Kolding og Guldborgsund sker indsatsen i tæt samarbejde med de lokale boligselskaber.

Samarbejdet handler også om at fjerne benspænd for foreninger. I Horsens har de sløjfet 25-årsreglen og belønner nu foreningerne for at få flere voksne medlemmer.

Kommunerne viser også selv vejen. Hillerød har indført ugentlig motion i arbejdstiden for alle 5.500 kommunalt ansatte. Og flere kommuner har under coronakrisen startet digitale træningsfællesskaber, hvor der kan deles øvelser med kollegerne.

Vi bliver i øjeblikket mindet om, hvor afhængige vi er af positive fællesskaber. Derfor håber vi, at vores erfaringer kan inspirere alle landets kommuner til at skabe en sammenhængende idrætsindsats. Til gavn for folkesundheden, den lokale sammenhængskraft, livskvaliteten og økonomien.