Når foreningslivet åbner igen

Coronakrisen har ramt os alle med en hammer af en styrke, som ingen kunne have forudset. Samfundet er i knæ og Idrætsdanmark ligeledes. Men når udfordringerne har lagt sig, vil fællesskabet sejre. Foreningslivet bliver uundværligt, når Danmark skal genrejses, understreger blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke.
25. mar 2020
Coronakrisen har ramt os alle med en hammer af en styrke, som ingen kunne have forudset. Samfundet er i knæ og Idrætsdanmark ligeledes. Men når udfordringerne har lagt sig, vil fællesskabet sejre. Foreningslivet bliver uundværligt, når Danmark skal genrejses, understreger blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke.
”Jeg savner Lise, John, Alex, Kim, Christian, Asta, Katrine og Rasmus og alle vores 80 unger hver mandag aften.”
 
Sådan lød et af de mange skønne, triste og tankevækkende svar, som DIF fik fra foreningsdanmark, da vi på Facebook bad vores brugere om at færdiggøre sætningen ’det jeg savner mest ved min forening er:’ 

Blandt de mange tilbagemeldinger går ét ord igen og igen; nemlig ordet fællesskab. Det er dér, savnet er størst, hvad enten man dyrker tennis, karate, billard, fodbold, floorball eller roning.

”Jeg savner det at kombinere motion rent fysisk med den mentale sundhed, vi får ved masser af grin, hygge og herligt samvær i Osted Floorball,” lyder det ligeledes i ’savner-tråden’ på Facebook.

Sundhedsminister roser foreningsliv
Fællesskabet og holdånden i idræts- og foreningslivet kommer på mange parametre også til at spille en vigtig rolle i den kommende tid, når Danmark skal på ret køl igen. Ikke bare på den korte bane, men også i det helt store perspektiv. Det slår Danmarks sundhedsminister, Magnus Heunicke, fast over for Idrætsliv: 

”Idrætsforeningerne er utroligt vigtige for, at vi sammen kommer igennem det her. Deres rolle er helt afgørende. Sammenhold og fællesskaber bliver nøgleordene, når vi skal videre efter krisen, og alle de værdier er repræsenteret i idrætten og i foreningerne. Vi skal ud og bevæge os igen, vi skal have det sjovt, og vi skal gøre det sammen,” siger Magnus Heunicke, som i skrivende stund (22.
marts) ikke kan give nogle garantier for, hvornår idrætsdanmark helt eller gradvist åbner op igen.

”Det er en alvorlig situation, vi står i, og lige nu må vi stå sammen,” siger han.

Sundhedsministeren retter samtidig en stor ros og tak til landets klubber, idrætsfællesskaber og specialforbund for at håndtere krisen seriøst: Idrætsdanmark har gjort det virkelig godt i en meget kritisk situation.” Positive ord fra Magnus Heunicke der også i forhold til de mange kreative idéer og onlineløsninger, som et væld af foreninger og idrætsglade danskere har kastet sig over i den seneste tid. I stor stil bliver der delt videoer med hjemmetræningsforslag, børn viser fodboldtricks til hinanden på nettet, og nogle går lange ture (alene), mens de samler skrald sammen.

”Det er meget vigtigt, at vi stadig får bevæget os, og jeg synes, der er kommet vildt mange spændende løsninger på banen. Ikke bare i forhold til at bevæge sig og dyrke motion i hjemmet, men også i forhold til at skabe onlinefællesskaber, som kan holde dampen oppe hos os alle. Jeg kan kun opfordre foreningslivet til at fortsætte med disse tiltag,” understreger Magnus Heunicke.Hurtigt i arbejdstøjet
I Nord-Als Boldklub i Sønderjylland er der også blevet tænkt i kreative løsninger for at tilpasse sig til den nye alvorlige situation:

”Vi har naturligvis fulgt myndighedernes retningslinjer fra dag et, og efterfølgende har vi forsøgt at skabe lidt liv på nettet ved blandt andet at sende træningsprogrammer ud til vores seniorspillere. De melder så tilbage online, og det fungerer fint,” siger klubbens formand, Jesper Larsen. Han fortsætter:

”Det skal nok gå det hele. Men det er dæleme vigtigt, at vi trækker i arbejdstøjet igen lige med det samme, når muligheden er der. Vi skal ud og præsentere alle vores tilbud i klubben, lige så snart coronakrisen er slut, for hvis vi ikke rykker hurtigt, kan jeg måske godt frygte, at nogle af de unge falder fra,” siger Jesper Larsen. 
Den sønderjyske formand er optimist på idrættens vegne, men han lægger ikke skjul på, at situationen er alvorlig for en lille landsbyklub som Nord-Als Boldklub:

”Klubbens liv er jo nærmest synonym med byens liv. Byens sociale kontakt går ofte gennem foreningen, så det er klart, at alle er ramt, når idrætten ligger stille. Lige nu er vi også helt konkret udfordret i forhold til den store byfest, vi plejer at holde i foråret. Vi har booket alt det, man plejer at booke til en sådan fest - som telte, tivoli og Kandis naturligvis. Hvis vi må aflyse, får vi helt sikkert et økonomisk tab, der kan mærkes.” siger Jesper Larsen.

Passer på hinanden
I Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF) har man også været nødt til at udskyde store arrangementer. Forbundet skulle have afholdt både U19 VM i amerikansk fodbold og flag football VM 2020. Begge events er nu udskudt:

”Vores events var nogle af de første herhjemme, der blev udskudt på grund af corona, og vi er selvfølgelig  meget kede af det. Vi havde forberedt os og glædet os, men vi accepterer naturligvis situationen og efterlever alle anbefalinger, der kommer i den her tid,” siger forbundets formand, Nadia Panzio.

Hun er i den grad klar til at rykke, når myndighederne igen siger ’go’ til at dyrke organiseret idræt i Danmark:

”Vi har tænkt os at rykke i det sekund, det er muligt. Vi har udskudt mange ting, og vi skal have vores turneringer hurtigt i gang igen. Ude i foreningerne holder man også modet oppe. Alle kender hinanden derude og glæder sig til snart at konkurrere igen – samtidig med, at man passer på hinanden. Det gælder om at dyrke fællesskabet,” siger Nadia Panzio. 

Hverdag igen
Dermed er vi tilbage ved fællesskabet, hvor vi begyndte denne artikel. Fællesskabet er og bliver svaret på mange ting i idrættens verden i den kommende tid. DIF’s formand, Niels Nygaard, siger:

”Nu, hvor foreningsidrætten er lukket ned på grund af coronavirus, så mærker man virkelig savnet af fællesskaberne. Børn og voksne længes efter det mentale og fysiske velvære, som foreningsidrætten giver. Værdien af foreningsidrætten står mere klart end nogensinde,” siger DIF’s formand, Niels Nygaard. Han fortsætter:

”Foreningsidrætten vender tilbage og bliver igen et samlingspunkt i lokalsamfundene. Men det gør den kun i kraft af de frivillige kræfter. Derfor er denne tid et godt tidspunkt at reflektere over, hvordan hverdagen ville se ud, hvis de frivillige ikke var der. Så ville den nuværende tilstand være permanent. Foreningerne har brug for de frivillige, når det bliver hverdag igen, og så lover jeg til gengæld, at fællesskaberne ude i idrætsforeningerne igen vil blomstre – og det med en helt særlig kraft.”