Debatindlæg: Ræk hånden op, når krisen er forbi

Danmark er i øjeblikket et land uden aktiviteter i idrætsforeningerne. Sådan ville billedet se ud hele tiden, hvis det ikke var for de frivillige kræfter. Så hjælp dem når vi kommer på den anden side af krisen.
19. mar 2020
Danmark er i øjeblikket et land uden aktiviteter i idrætsforeningerne. Sådan ville billedet se ud hele tiden, hvis det ikke var for de frivillige kræfter. Så hjælp dem når vi kommer på den anden side af krisen.

Debatindlæg af Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund.

Nogle gange finder man først ud af, hvor glad man er for sin partner, når man er væk fra hinanden i længere tid. Sådan er det også med foreningsidrætten i disse dage.

Jeg hører fra rigtig mange af vores 1,9 millioner medlemmer, at de inderligt savner de fællesskaber, som de og deres børn normal har i idrætsforeningerne. Vi har fra DIF’s side altid været bevidste om den særlige værdi, som foreningsidrætten bidrager med. Det er glæden ved at dyrke fysisk aktivitet i forening med andre og ved alle de sociale aktiviteter, som ligger før og efter aktiviteten: omklædningen, klubaftnerne, festerne, stævnerne.

Nu, hvor foreningsidrætten er lukket ned på grund af coronavirus, så mærker man savnet af fællesskaberne. Børn og voksne længes efter det mentale og fysiske velvære, som foreningsidrætten giver. Værdien af foreningsidrætten står mere klart end nogensinde.

Foreningsidrætten vender tilbage, og bliver igen et samlingspunkt i lokalsamfundene. Men det gør den kun i kraft af de frivillige kræfter. Derfor er denne tid et godt tidspunkt at reflektere over, hvordan hverdagen ville se ud, hvis de frivillige ikke var der. Så ville den nuværende tilstand være permanent.

Så hvis du ikke allerede er frivillig, så overvej at blive det. Når foreningsidrætten på et tidspunkt i fremtiden slår dørene op igen, så mød op og spørg: Er der noget, jeg kan hjælpe med? Ræk hånden i vejret, når der efterlyses en til at sidde ved dommerbord, vaske tøj, træne U7-tredjeholdet, tage frugt med eller sætte sig på en ledig bestyrelsesplads. Foreningerne har brug for jer, når det bliver hverdag igen, og så lover jeg til gengæld, at fællesskaberne ude i idrætsforeningerne igen vil blomstre – og det med en helt særlig kraft.