Else Trangbæk får stor olympisk pris

Det tidligere bestyrelsesmedlem i DIF, Else Trangbæk, tildeles IOC’s årlige pris Women and Sport Trophy for sin kamp for kvinders rettigheder i sportens verden.
6. mar 2020
Det tidligere bestyrelsesmedlem i DIF, Else Trangbæk, tildeles IOC’s årlige pris Women and Sport Trophy for sin kamp for kvinders rettigheder i sportens verden.

I mere end fire årtier har Else Trangbæk som atlet, professor, idrætspolitiker og forfatter sat fokus på kvinders rolle inden for idræt. En indsats, som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) nu honorerer med en fornem pris. Organisationen har nemlig valgt at pege på den 74-årige dansker som vinder af Women and Sport Trophy 2020 i Europa.  

Prisen har til formål at hædre individer eller organisationer på hvert kontinent, som har gjort en særlig forskel for ligestilling i sportens verden. Else Trangbæk har altid søgt indflydelse og taletid i kampen for kvinders vilkår og blev derfor indstillet til prisen af Danmarks Idrætsforbund (DIF) sidste år. Nu er afgørelsen så faldet, og hovedpersonen er stolt af anerkendelsen:

”Allerførst blev jeg bare rigtig glad, da DIF valgte at indstille mig. Og jeg er både overrasket og naturligvis også meget beæret over, at det har ført til, at jeg nu modtager denne pris. Jeg har set listen over de nominerede fra Europa, og det er da første gang, jeg har slået en tidligere international topstar i gymnastik som Nadia Comaneci fra Rumænien,” siger Else Trangbæk.

Kampen fortsætter trods pension
Som ung vandt Else Trangbæk et hav af danske mesterskaber i idrætsgymnastik og deltog ved både EM og VM. Hun var også med til OL i 1968 som den første danske kvindelige idrætsgymnast nogensinde.

Siden blev hun forsker og har gennem et utal af tillidsposter og udgivelser skabt opmærksomhed om de barrierer og udfordringer, som kvinder møder i topidrætten - og dét bliver hun ved med, selvom hun gik på officiel pension i 2012. Nu kan hun kalde sig professor emerita og seneste udgivelse kom i 2018 i form af det omfattende bogværk ”Olympiske Kvinder: Om topsport og kvindeliv gennem 100 år”.

”At være på pension giver mig jo tid og mulighed for at dyrke mine faglige interesser. Jeg kan simpelthen ikke lade være, for jeg har siden min aktive karriere været optaget af ligestilling i idrætten. Især i forhold til vilkårene for de aktive idrætsudøvere og for at sikre flere kvinder i ledelsen af idrætten. Lige nu arbejder jeg da også med et spændende projekt, som jeg håber at kunne udgive næste år,” siger Else Trangbæk.

En fantastisk ambassadør
Målet har altid været at skabe lige muligheder for at udvikle sig gennem idræt og opleve dens potentiale og evne til at skabe glæde. Trangbæk har derfor holdt sig til i indflydelsesrige udvalg og komitéer, hvor hun har præget idrætspolitikken og sat forskning på dagsordenen. Fra 2002-2009 var hun medlem af DIF’s bestyrelse, og i 2008 blev hun medlem af Team Danmarks bestyrelse, hvor hun var næstformand fra 2010 til 2016.

Med sin baggrund som forsker i idræt og historie har Trangbæk i den grad også bidraget med vigtige data om kønsforskelle indenfor idrætten. Hendes forskning har især omhandlet sportens historie i forhold til krop, køn og kultur, og den store indsats for dansk idræt er der altså nu sat endnu en tyk streg under med modtagelsen af Women and Sport Trophy.

”Else Trangbæk har i årtier været en stærk stemme og figur i dansk idræt. Hun har markeret sig med mange vigtige roller og funktioner og har sat fokus på ligestilling og kvinders vilkår. Det er med andre ord en fantastisk ambassadør for idrætten, som nu tildeles denne fine pris, og vi er i DIF meget glade og stolte på hendes vegne,”siger DIF’s formand, Niels Nygaard.

Med prisen følger et beløb på 30.000 dollars, som skal bruges til et projekt med fokus på diversitet og ligestilling. Else Trangbæk overvejer at bruge midlerne på et filmprojekt om de udfordringer, kvinder stadig har i sportens verden.


FAKTA:

  • Women and Sport Trophy har til formål at hædre individer eller organisationer på hvert kontinent, som har gjort en særlig forskel for ligestilling i sportens verden. 

  • Prisen blev for første gang uddelt i år 2000 og med hæderen følger 30.000 dollars, som skal bruges til projekter med fokus på diversitet og ligestilling i sporten.

  • Overrækkelsen af prisen var planlagt til at finde sted i New York den 11. marts 2020 i FN’s hovedkvarter i forbindelse med den 64. udgave af ”Commission on the Status of Women” (CWS). Her skulle der ligeledes kåres en vinder af prisen for hele verden blandt kontinent-vinderne. Uddelingen er imidlertid udskudt på ubestemt tid pga. udbruddet af Coronavirus.    

  • Else Trangbæk er tidligere leder af idrætsforskningen på Københavns Universitet og har siddet i bestyrelsen i både DIF og Team Danmark.  

  • I 2016 gik samme pris også til en dansker. Her var det Majken Gilmartin, der blev ”europamester i IOC-disciplinen kvinder og sport” for sit globale ligestillingsprogram med afsæt i fodbold.

KONTAKT: