Private samlere

Rundt om i landet findes en række personer, der samler på memorabilia fra sportens verden. En af dem er Claus Landin fra Rønne. I juli måned havde museet besøg af Claus, der kom for at donere en række genstande fra hans samling samt et antal sportsbøger og hæfter.
21. nov 2019
Rundt om i landet findes en række personer, der samler på memorabilia fra sportens verden. En af dem er Claus Landin fra Rønne. I juli måned havde museet besøg af Claus, der kom for at donere en række genstande fra hans samling samt et antal sportsbøger og hæfter.

Her fortæller Claus lidt om sig selv og hans interesse for idræt:

”Min store interesse for sport har nok en lidt anderledes indgangsvinkel end for de fleste. Jeg har aldrig være en ørn til at dyrke idræt og har først som voksen fundet glæden i at dyrke idræt, via løb på motionsplan. Jeg har løbet to halvmaraton på Bornholm, hvor jeg bor, og Copenhagen Half Marathon en enkelt gang. Jeg har deltaget i Etape Bornholm, der er et maratonløb fordelt over 5 etaper/dage fire gange. Som barn ville jeg jo også gerne være en del af fællesskabet blandt mine kammerat, når de spillede fodbold, så min rolle blev at føre regnskab med resultaterne. Det førte siden til, at jeg begyndte at skrive udvalgte sportsresultater fra de bornholmske aviser ind i kladdehæfter.

I 1976, der var et OL-år, først med Vinter-OL i Innsbruck og siden Sommer-OL i Montreal fulgte jeg med på TV og skrev resultaterne ned - så godt det var muligt fra TV-transmissionerne på både dansk TV (DR) og svensk TV (SVT). Jeg købte landsdækkende aviser og samlede deres OL-tillæg, noget, der i starten krævede lidt ekstra lommepenge fra mine forældre. Da jeg så blev teenager, blev det meste smidt ud - hvilket ærgrer mig i dag og jeg holdt en pause. Men siden optog jeg min interesse igen. I 1987 kom jeg med i Danmarks Olympiske Akademi, var i Norge til det Norske Olympiske Akademi i Lillehammer og i 1991 deltog jeg i det Internationale Olympiske Akademis 16 dage lange session i Olympia i Grækenland. Teamet det år var “Sport for All”. Jeg fik via min deltagelse i det olympiske akademi lært en lang række personer at kende, som har være så venlige at forære mig diverse effekter og vi har også haft mange gode stunder, hvor vi har gået ned af mindernes alle i sportens forunderlige verden. Jeg kunne nævne mange, men når jeg tænker tilbage så vil jeg gerne nævne følgende: Jytte Visti Jacobsen, daværende sekretær i Danmarks Olympiske Komite, Inga Bendtzen og Preben Kristensen, der var ledere af den danske delegation ved ungdomslejre i Montreal og Moskva samt Peter Bidstrup, der arbejdede på biblioteket i Idrættens Hus.

Jeg har siden udbygget min samlingen, der i dag består af en bred vifte af både danske og udenlandske sportsbøger, resultatstatistik, scrapbøger, programmer, maskotter, frimærker og alverdens souvenirs. Jeg har gennem mange år udarbejdet scrapbøger. Først via udklip fra aviser, der er blevet klistret op på et A4-ark og efterfølgende kopieret det. Men siden starten af år 2002 har jeg set telegrammerne fra Ritzau igennem, kopiere dem fra nettet, redigerer og skriver det sammen til en oversigt over døgnets sportsbegivenheder med fokus på en dansk vinkel. På årsbasis er det blevet til over 500 sider med skriverier om danske og internationale sportsbegivenheder. Jeg har udarbejdet scrapbøger fra de Olympiske Lege siden Sommer OL i Moskva i 1980 og frem til Vinter OL 2018 i Pyeongchang. Jeg har udarbejdet tilsvarende scrapbøger fra EM i fodbold i Frankrig i 1984 og fra VM i fodbold i Mexico i 1986 og frem til VM i 2018 i Rusland.

Jeg har samlet mange af mine effekter ved at gå på loppemarkeder, hvor jeg har fundet mange sportsbøger fra 1960´og 1970´erne. Jeg købt en del effekter med hjem i forbindelse med mine mange rejser. Men også gennem mine kontakter i de forskellige danske idrætsforbund og Team Danmark. Her har mange gennem årene været så venlige at tage forskellige effekter med hjem fra OL og de store mesterskaber som VM og EM. Internettet har givet mange nye muligheder for at downloade artikler og resultater. Men det har også betydet at meget materiale ikke længere findes i en trykt udgave. Og det er efterhånden undtagelsen, at der bliver tryk et program længere. Det det med at kontakte arrangerer og få tilsendt forskelligt materiale er også ved at være en saga blot, da det nu kan findes på deres hjemmeside. Det gør det selvfølgelig meget nemmere - men også lidt mere kedeligt. For en samler som mig er det desværre ikke det samme som at have det i en fysisk udgave.

Jeg lavede for 5 år siden en vandreudstilling med fokus på de Olympiske Lege, hvor jeg havde udstillet en del af min samling af OL-effekter. Udstillingen vandrerede rundt mellem de ni bornholmske biblioteker og skiftede med en måneds interval.

Når jeg har haft mulighed for det har jeg været på plads for at følge internationale mesterskaber som tilskuer og samtidigt få samlet forskellige effekter til min samling. Jeg har været til de to sidste Sommer-OL i Europa. I 2004 i Athen og i London i 2012. Jeg har besøgt flere værtsbyer uden for Europa op til OL. Jeg har været i Beijing i 2007, Vancouver i 2009 og Tokyo i 2018. Jeg har også besøgt flere tidligere olympiske værtsbyer som Barcelona, Helsinki, Lillehammer, Innsbruck, München, Stockholm og Torino. Jeg har været til VM i atletik, badminton, cykling, gymnastik, håndbold og ishockey. Men også besøgt en lang række klassiske sportsarenaer som Wembley, Stamford Bridge i London, hvor Chelsea har hjemmebane, Old Trafford i Manchester og Anfield i Liverpool, Nou Camp i Barcelona og Allianz Arena i München og det klassiske tennisanlæg i Wimbledon. Steder, hvor der er mulighed for at få en rundvisning på stadion/anlægget og besøge på stedets museum. Jeg har også besøgt en række sportsmuseer. Det Olympiske Museum i Lausanne, OL-museet i Lillehammer og Seefeldt (Innsbruck), FIFA fodboldsmuseum i Zürich og det engelske fodboldmuseum i Manchester. Og det nu nedlagte sportsmuseum i Malmø.

Jeg følger med i al slags sport på sidelinjen. Med andre ord en aktiv sportsmand - bare ikke i gængs forstand.”