250.000 børn har deltaget i Rend og Hop med Oliver og Ida

Bevægelsesindsatsen Rend og hop med Oliver og Ida er nået ud til over en kvart million børn i Danmark med inspirationsmateriale, kurser, forløb og workshops for pædagogisk personale med børn mellem 0-6 år.
4. sep 2019
Bevægelsesindsatsen Rend og hop med Oliver og Ida er nået ud til over en kvart million børn i Danmark med inspirationsmateriale, kurser, forløb og workshops for pædagogisk personale med børn mellem 0-6 år.

Alsidig, motorisk bevægelse nytter for børns fysiske, kognitive og sociale udvikling på den korte og lange bane, og børn har en helt naturlig drivkraft efter at opdage og udforske verden. De bruger deres krop på utallige måder og har en medfødt bevægelsesglæde, men de påvirkes i høj grad også af deres fysiske omgivelser og de voksne, der passer på dem.

-Det er vigtigt, at vi voksne er positive rollemodeller, der viser vejen med kroppen og inspirerer børnene med de aktiviteter, vi selv synes er sjove. Rend og hops inspirationsmateriale og kurser er udviklet, så de inspirerer til, at leg og bevægelse er en naturlig del af hverdagen i modsætning til endnu en ting, som travle forældre og pædagogisk personale skal huske. Vi får utroligt god respons på materialet, som nu er nået ud til 250.000 børn, fordi det er nemt at have med og tage frem og bruge både på stuen, på græsset, i skoven eller på stranden, siger Dorthe Uhd Nissen, konstitueret projektleder ved KFUMs Idrætsforbund.

En udvikling, hvor børn har for meget skærmtid og er for bundet til stillesiddende aktiviteter i hverdagen, har grundlæggende været bekymringen, der driver motorikprojektet Rend og hop med Oliver og Ida. Siden 2012 har det været en forebyggende bevægelsesindsats under KFUMs Idrætsforbund og et langt sejt træk mod en ny bevægelseskultur støttet af DIF og NordeaFonden.

Ny bevægelseskultur Transport i bil og klapvogn, læsning, tv, skærmtid, lektier, tegning, maleri, spil, måltider og meget andet foregår ofte på en stol ved et bord i den samme hoftebøjede siddestilling. Derudover har skærmtid i sig selv fået en uhensigtsmæssig stor plads i børns hverdag. Det er ikke hensigtsmæssigt for børns udviklingspotentiale, fordi børn er helt naturligt dygtige til at bruge deres krop på utallige måder, hvis de får lov. Hvis de ikke får lov til at holde deres naturlige bevægelseslyst ved lige, så falder deres aktivitetsniveau med tiden.

”Vi tror på, at ved at nå ud til så mange, så har vi - sammen med børnenes voksne – skubbet til en udvikling, hvor flest mulige børn udvikler vovemod, får styrket selvværd og forbedret evne til at indgå i sociale fællesskaber, fordi børnene nemmere kan ”være med”. Derfor handler det grundlæggende om ikke at afvænne børn fra at flytte sig, lege, prøve og udforske ude og inde, oppe og nede. Hvis vi vænner børn til at være aktive i en tidlig alder, så er der større chance for, at de også er aktive på sigt, og de sociale og fysiske fordele, der følger med i forenings- og idrætsfællesskaber er nyttige hele livet, siger Dorthe Uhd Nissen.

Fejring af milepæl
Rend og hop fejrer milepæl med 100 børn i Brejning, Vejle Den 4. september mellem kl 14-16 fejrer Rend og hop og deres maskot, Oliver, at over 250.000 børn i hele Danmark kender til projektet, hvilket foregår med lege, bevægelse, øvelser og remser i Oasen i Brejning, Vejle. Oasen i Brejning arbejder med motorik og bevægelse som et integreret led i børnenes hverdag, udvikling, velvære og samvær fra de helt små alderstrin og som et genkendeligt univers i overgangen fra dagtilbud til skole.

Kontakt: Dorthe Uhd Nissen, konstitueret projektleder, tlf 23204626

Sara Østergaard Jacobsen, bevægelseskonsulent, tlf 7179 0504

Richard Mathiesen, Generalsekretær KFUMs Idrætsforbund, tlf 52710000