DIF indstiller Else Trangbæk til stor olympisk diversitetspris

Tidligere bestyrelsesmedlem i DIF, Else Trangbæk, er af DIF blevet indstillet til Den Internationale Olympiske Komités årlige pris Women and Sport Trophy for sin kamp for piger og kvinders rettigheder i sportens verden.
29. aug 2019
Tidligere bestyrelsesmedlem i DIF, Else Trangbæk, er af DIF blevet indstillet til Den Internationale Olympiske Komités årlige pris Women and Sport Trophy for sin kamp for piger og kvinders rettigheder i sportens verden.

I mere end fire årtier har Else Trangbæk som atlet, professor, forfatter og rollemodel været med til at sætte fokus på kvinders rolle og vigtighed indenfor idræt. Gennem et utal af tillidsposter og som forsker med idræt som det fælles fokus har Trangbæk skabt opmærksomhed om de barrierer og udfordringer, som kvinder i topidrætten møder. Senest har hun gennem bogværket ”Olympiske Kvinder: Om topsport og kvindeliv gennem 100 år” (2018), givet ny viden på dette underbelyste felt.

Derfor har DIF valgt at indstille den nu 73-årige Trangbæk til IOC’s Women and Sport Trophy 2020 i Europa.

Prisen er blevet uddelt siden år 2000 og har til formål at hædre individer eller organisationer på hvert kontinent, som har gjort en særlig forskel for ligestilling i sportens verden. Vinderen annonceres i begyndelsen af september, og med prisen følger 30.000 dollars.

Bedre muligheder for kvinder i sport
Med en vedholdende energi har Trangbæk arbejdet mod at forandre sportens verden med henblik på at forbedre kvindernes muligheder og vilkår. Hendes mål har altid været at gøre det muligt for alle at udvikle sig gennem idræt og opleve dens potentiale og evne til at skabe glæde.

Det har hun gjort ved målrettet at søge indflydelse og magt i den politiske sfære og indflydelsesrige komitéer, hvor hun i den grad har fået idrætspolitik- og forskning på dagsordenen. Fra 2002-2009 var hun medlem af DIF’s bestyrelse, og i 2008 blev hun medlem af Team Danmarks bestyrelse, hvor hun fra 2010 til 2016 var næstformand.

Med sin baggrund som forsker i idræt og historie har Trangbæk i den grad også bidraget med vigtige data om kønsforskelle indenfor idrætten. Hendes forskning har især omhandlet sportens historie i forhold til krop, køn og kultur. Den enorme indsats Trangbæk har ydet for dansk idræt på kryds og tværs af professioner er der nu blevet sat en tyk streg under med denne indstilling til Women and SportTrophy. 

I 2016 var det danske Majken Gilmartin, der blev tildelt den europæiske pris for hendes arbejde med bl.a. udviklingen af fodbold for kvinder og en verdensomspændende kvindefodboldturnering med fokus på FN’s verdensmål. 

Vinderne af Women and Sport Trophy 2020 annonceres i begyndelsen af september.

Women and sport Trophy-prisen  
Women and Sport Trophy bliver årligt uddelt af IOC og har til formål at hædre individer eller organisationer på hvert kontinent, som har gjort en særlig forskel for ligestilling i sportens verden. 
Prisen blev for første gang uddelt i år 2000. Med prisen følger 30.000 dollars.