DHL-løbere var forsøgskaniner

Fra årsskiftet er det forbudt at anvende engangsplastikkrus i forbindelse med events i Københavns Kommune. Derfor har Idrættens Innovationslab igangsat ’DM i miljøvenlige krus’, og et af tiltagene bliver i denne uge testet ved DHL-stafetterne i København.
27. aug 2019
Fra årsskiftet er det forbudt at anvende engangsplastikkrus i forbindelse med events i Københavns Kommune. Derfor har Idrættens Innovationslab igangsat ’DM i miljøvenlige krus’, og et af tiltagene bliver i denne uge testet ved DHL-stafetterne i København.
Der bliver som udgangspunkt adgang forbudt for engangsplastikkrus ved events i hovedstaden, når der ringes ind til år 2020. Det har Københavns Kommune besluttet. Det er en udfordring for arrangørerne af eksempelvis DHL-stafetten, Copenhagen Marathon, Copenhagen Half, Royal Run og EM 2020 i fodbold.

Derfor afvikler Idrættens Innovationslab under Danmarks Idrætsforbund i samarbejde Dansk Industri i øjeblikket ’DM i miljøvenlige krus’. Syv hold deltager og arbejder med at finde innovative løsninger på miljøvenlige alternativer til det traditionelle plastikkrus.

”Forbuddet mod engangsplastikkrus er selvfølgelig en udfordring for idrætten, som har travlt med at finde en løsning. Intentionen med at afvikle ’DM i miljøvenlige krus’ er at koble idrætten med erhvervslivet for at finde gode løsninger, som kan bruges i praksis,” siger Christian Kierkegaard, projektleder i Idrættens Innovationslab.

Papkrus testes til DHL-stafetten
Atletikklubben Sparta står bag DHL-stafetten i København, hvor 115.000 danskere deltager. Sparta arrangerer også Copenhagen Marathon og afvikler Royal Run. I alt bruger Sparta årligt cirka 800.000 engangsplastikkrus. I første omgang har de store løbsarrangører i 2020 fået dispensation af Københavns Kommune i forbindelse med væskedepoter, men engangsplastikkruset lever på lånt tid, og Sparta vil også selv rykke sig i en mere miljørigtig retning.

Ved dette års udgave af DHL-stafetten anvendes for første gang papkrus, som er overdækket med bioplastik. Det er et af de syv hold i konkurrencen, som har udviklet produktet og tester det ved DHL-stafetten.

” Vi har en stor interesse i, at vores arrangementer er miljøvenlige, og at vi går forrest på området. Men forbuddet mod engangsplastikbægre har stor betydning for os. Når vi tidligere har forsøgt os med papkrus, så har vi konstateret, at de koster tre gange så meget, at de gør underlaget glat, og de er ikke så holdbare som plastikkrus. Vi skal have fundet en løsning, og derfor har vi engageret os i denne konkurrence, og vi følger med stor interesse, hvad der bliver udviklet”, siger Dorte Vibjerg fra Sparta.

Tirsdag var der halvlegsarrangement i konkurrencen. Sparta var vært og gav udtryk for deres ønsker og behov samt arrangerede en rundtur til DHL-arrangementet. Til stede var de syv deltagende hold samt repræsentanter fra blandt andet Smukfest (der skal være operatør for den store EM-fanzone på Ophelia Plads i København), Parken/FCK, Dansk Industri og Københavns Kommune.

Finalen i konkurrencen afvikles den 2. oktober. Her får hvert deltagende gruppe mulighed for at præsentere deres endelige koncept/løsning overfor dommerkomiteen, hvorefter der uddeles guld, sølv og bronzemedaljer til de tre bedste løsninger.

Om Idrættens Innovationslab:

Hører under Danmarks Idrætsforbund og støttes økonomisk af Industriens Fond. Innovationslabbet samarbejder med ambitiøse virksomheder og iværksættere om at skabe fremtidens produkter, services og digitale løsninger til sporten.

Kontaktperson:
Christian Kierkegaard, projektleder Idrættens Innovationslab, cki@dif.dk, 51319091
Dorte Vibjerg, direktør Sparta, vibjerg@sparta.dk, 22622026