Gode outdoor-faciliteter trækker turister til kommunerne

Vi er aktive udenfor som aldrig før, og aktive turister fra ind- og udland har fået øjnene op for den danske natur. Et stigende antal kommuner brander sig på mulighederne for at dyrke idræt og friluftsliv i naturen, men der er behov for endnu bedre stier og faciliteter, hvis flere skal bevæge sig ud i det fri.
26. aug 2019
Vi er aktive udenfor som aldrig før, og aktive turister fra ind- og udland har fået øjnene op for den danske natur. Et stigende antal kommuner brander sig på mulighederne for at dyrke idræt og friluftsliv i naturen, men der er behov for endnu bedre stier og faciliteter, hvis flere skal bevæge sig ud i det fri.

Naturen er danskernes foretrukne idræts- og motionsarena. Og nu har turistbranchen også fået øjnene op for potentialet. Mountainbikepakker, blå stier for kajakglade og høhoteller til heste er nogle af de tiltag, der gør det lettere for både danske og internationale turister at få sved på panden og nyde naturen i ferien.

Alene i 2017 tegnede 1,7 millioner cykelturister sig for 9,6 millioner overnatninger rundt i landet, viser tal fra Visit Denmark. Den aktive ferieform glæder DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Friluftsrådet, der i samarbejdet ’Bevæg dig for livet – i naturen’ arbejder for bedre rammer om motion i naturen.

”Der er et kæmpe potentiale i naturen. Vi ved i forvejen, at naturen er danskernes foretrukne sted at bevæge sig, for naturen ligger lige uden for døren, og alle kan være med. De enkelte kommuner, men også på nationalt plan kan vi styrke fortællingen om vores store kystlinje og gode adgang til naturen. Men det kræver, at vi fokuserer på at skabe bedre adgang til naturen for alle, og at vi prioriterer faciliteter, der matcher danskernes behov. Det skal være nemt at få glæde af naturen i hverdag og ferier,” siger Niels Christian Levin-Hansen, formand i Friluftsrådet.

En stor del overnatningerne kommer fra danske turister. En undersøgelse af kyst- og naturturister fra 2017 viser dog, at 28 procent af udenlandske turister angiver aktiviteter som løb og vandring som medvirkende til valget af Danmark som feriedestination. 17 procent nævner cykling, mens ni procent nævner vandaktiviteter som sejlads og kajak.

Behov for øget prioritering
Én af de idrætter, der nyder stor interesse blandt både danske og udenlandske turister, er mountainbike. Mange hoteller tilbyder specielle pakker for cykelglade rejsende, og udviklingen i spor viser en klar fremgang. Ifølge Naturstyrelsen er der i Danmarks skove mere end 500 kilometer spor rundt i landet, og mountainbike-app’en Singletracker har registreret 273 spor på sammenlagt godt 2500 kilometer. Og der kommer hele tiden nye til.

”Vi ser rigtig mange idrætter og foreninger, der lægger et stort arbejde i at skabe faciliteter til danskerne. Mange kommuner har allerede set lyset. For eksempel Silkeborg og Vejle, der bruger det aktivt i fortællingen om kommunen for at tiltrække nye borgere og lokke turister til. Desværre ser vi fortsat kommuner, der kun ser klassiske løsninger som haller og boldbaner, når der skal prioriteres faciliteter til motion,” siger Per Nedergaard Rasmussen, leder af den kommunale enhed i Bevæg dig for livet.

Kontakt:
Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet: 24 65 62 30 og abm@friluftsraadet.dk
Per Nedergaard Rasmussen, leder af den kommunale enhed i Bevæg dig for livet: 61 61 40 55

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er målet i det historiske samarbejde, DGI og DIF har indgået med TrygFonden og Nordea-fonden om opfyldelsen af en ny, ambitiøs vision for dansk idræt: Bevæg dig for livet. Visionen er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie.

Læs mere om Bevæg dig for livet – i naturen