Olympisk ærespræmie til bryderen S. M. Jensen

På 10-året efter de første moderne olympiske lege blev der afholdt et ekstraordinært OL. Det foregik i Athen i 1906, og den danske bryder og guldmedaljevinder S. M. Jensen modtog en sølvpokal fra den daværende græske konge. Læs mere om den alsidige idrætsmand her.
22. mar 2019
På 10-året efter de første moderne olympiske lege blev der afholdt et ekstraordinært OL. Det foregik i Athen i 1906, og den danske bryder og guldmedaljevinder S. M. Jensen modtog en sølvpokal fra den daværende græske konge. Læs mere om den alsidige idrætsmand her.

I museets samlinger findes denne lille sølvpokal, som bryderen Søren Marinus Jensen modtog af den græske konge under de ekstraordinære Olympiske Lege i Athen 1906. Selvom disse jubilæumslege ikke er anerkendt af IOC som officielt OL, så havde det 10-dage lange sportsarrangement i Grækenland betydning for fremtidens olympiske lege. Her deltog nationerne for første gang med deciderede landshold, og som noget nyt blev der ved medaljeceremonien hejst flag. 

Dansk guldmedalje

S. M. Jensen vandt guld i sværvægtsbrydning ved de Olympiske Lege i 1906. Den første kamp var mod østrigeren Rudolf Arnold, der efter 36 minutter måtte opgive. Derefter tog det kun ti minutter for Jensen at kaste den 120 kg. tunge tysker, Heinrich Rondi. I næste kamp gik det ud over belgiske Marcel Dobois, der blev besejret efter et kvarter. Efter de tre kampe var turen kommet til finalen, hvor østrigeren Henri Baur måtte lide samme skæbne som de tre første modstandere, og S. M. Jensen blev samlet vinder og fik guldmedaljen.

S. M. Jensen var i øvrigt en meget alsidig idrætsmand, der også dyrkede svømning og vandpolo, og han var medstifter af Poloklubben af 1908.   

 

Billedet herunder i fuld størrelse er fra Idrætsbladet 15. januar 1951: S. M. Jensen afleverer det sejrsbæger, som han modtog af den græske konge under de Olympiske Lege i Athen 1906 Til lederen af DIF’s Historiske samling Charles Witthøft.