PRM: Syd- og Vestsjælland topper listen over kommuner med flest muligheder for vandsport

Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Vordingborg ligger nr. 1 på listen over kommuner med flest muligheder for at dyrke vandsport, og flere syd- og vestsjællandske kommuner følger lige i hælene.
20. mar 2019
Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Vordingborg ligger nr. 1 på listen over kommuner med flest muligheder for at dyrke vandsport, og flere syd- og vestsjællandske kommuner følger lige i hælene.

Danskerne er vilde med at dyrke motion i naturen, og interessen for at komme ud og få mudder under løbeskoene eller vandsprøjt i ansigtet er støt stigende. Andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016, hvilket gør naturen til den mest populære idrætsfacilitet i Danmark.

Det er første gang, at der bliver lavet en kortlægning af, hvor mange faciliteter, der er til rådighed i naturen til at dyrke idræt. Analysen viser, at de fleste kommuner har skov eller vandstrækning, som kan bruges til såkaldt outdooridræt som løb, mountainbike, ridning, kajakroning og windsurfing, men at der er mange steder, hvor outdooridrætten ikke bliver understøttet af faciliteter. Rapporten beskriver, at der generelt er et stort potentiale for at forbedre mulighederne for outdooridræt i kommunerne gennem flere faciliteter, dels for at styrke udviklingen i antallet af udøvere, og dermed folkesundheden, dels for at tage hensyn til naturen.

Plads til alt fra kajak-polo til konkurrenceroning
Rapporten opdeler mulighederne for henholdsvis skovidræt og vandsport. Ses der alene på mulighederne for vandsport, så er både Slagelse, Kalundborg, Vordingborg og Lolland førende, når der ses på kombinationen af vand og vandsportsfaciliteter. Her er der både gode muligheder for sejlsport, kajak og Stand Up Paddle samt kajak-polobaner og baner til havsvømning.

Mens Vordingborg ligger på en førsteplads over de bedste muligheder for vandsport følger Slagelse på en 3. plads, Kalundborg på en 5. plads og Lolland på en 6. plads.

Sammen med DGI har Danmarks Idrætsforbund en målsætning om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation, og derfor vækker det ekstra glæde, når kommunerne ikke kun prioriterer idrætsfaciliteter som badmintonhaller og fodboldbaner, men også husker naturen som idrætsarena:

”Det er en fornøjelse at se, hvordan potentialerne i Slagelse, Kalundborg, Vordingborg og Lolland Kommuner udnyttes. Det, er der mange andre kommuner, der kan lære meget af. Det er helt afgørende, at idræt i naturen prioriteres højt, hvis vi skal nå målsætningen om at være verdens mest idrætsaktive nation, og her har de sydsjællandske kommuner gode muligheder, når man udelukkende ser på vandsporten. Det ser knap så godt ud, for de Syd- og Vestsjællandske Kommuner, når vi ser på mulighederne for skovidræt. Så her er der en oplagt forbedringsmulighed for kommunerne,” siger konsulent i Danmarks Idrætsforbund, Casper Lindemann.

Fakta:

 • Der dyrkes mere end 40 forskellige outdooridrætter i Danmark, og mere end en fjerdedel af disse er helt eller delvist afhængige af specialfaciliteter som for eksempel kabelbaner og mountainbikespor.
 • Idrætsaktiviteter knyttet til skov: Mountainbike, langrend, alpin, løb, crossløb, trailløb, orienteringsløb, biathlon, crossløb, mountainbikeorientering, trailorientering, rulleski, ridning, cross triatlon
 • Idrætsaktiviteter knyttet til vand: Konkurrenceroning, turroning, kapkajak, turkajak, kajakpolo, cross triatlon, triatlon, aquatlon, sejlads, Stand Up Paddle, windsurfing, surfing, open water svømning, vandski, wakeboard, kitesurfing, kajaksurfing
 • Rapporten ’Outdooridræt i Danmark’ opdeler mulighederne for henholdsvis skovidræt og vandsport. Ses der alene på mulighederne for vandsport fordeler kommunerne sig således på en top-5:
  1. Vordingborg
  2. København
  3. Slagelse
  4. Skive
  5. Kalundborg
 • Top- 5 over kommuner med flest muligheder for skovidræt:
  1. Silkeborg
  2. Hillerød
  3. Bornholm
  4. Herning
  5. Viborg
 • Top-5 over kommuner med flest muligheder for både skovidræt og vandsport:
  1. Bornholm
  2. Silkeborg
  3. Vordingborg
  4. Frederikshavn
  5. Viborg
 • I bunden af listen over kommuner, der hverken har arealerne eller faciliteter, ligger Frederiksberg, Herlev og Rødovre Kommuner, mens Læsø er den kommune, der har det størst uudnyttede potentiale, da kommunen har masser af arealer, men ingen faciliteter til at fremme idræt i naturen.
 • Optællingen af arealer og faciliteter til udendørsidrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er visionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden, og involverer hele Danmark.Friluftsrådet indgår desuden i partnerskabet med fokus på naturen som arena for udfoldelse.