Ny undersøgelse af mulighederne for idræt i naturen: Se hvor din kommune ligger på listen

Danskerne er vilde med at løbe, cykle, svømme og sejle i naturen, og interessen for at komme ud og få mudder under løbeskoene eller vandsprøjt i ansigtet er støt stigende. Ny undersøgelse har for første gang kortlagt og analyseret mulighederne for at dyrke idræt i naturen i alle landets kommuner.
20. mar 2019
Danskerne er vilde med at løbe, cykle, svømme og sejle i naturen, og interessen for at komme ud og få mudder under løbeskoene eller vandsprøjt i ansigtet er støt stigende. Ny undersøgelse har for første gang kortlagt og analyseret mulighederne for at dyrke idræt i naturen i alle landets kommuner.

Andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016, hvilket gør naturen til den mest populære idrætsarena i Danmark. Ifølge en helt ny kortlægning af idrætsmulighederne i den danske natur, der netop er udkommet, varierer de gode muligheder for at dyrke idræt i naturen meget fra kommune til kommune.

Det er første gang, at der bliver lavet en analyse, der på denne måde kortlægger, hvor mange faciliteter, der er til rådighed i naturen til at dyrke idræt. Analysen viser, at de fleste kommuner har enten skov eller vandstrækning, som kan bruges til såkaldt outdooridræt som løb, mountainbike, ridning, kajakroning og windsurfing, men at der er mange steder, hvor outdooridrætten ikke bliver understøttet af faciliteter.

Rapporten beskriver, at der generelt er et stort potentiale for at forbedre mulighederne for outdooridræt i kommunerne gennem flere faciliteter, dels for at styrke udviklingen i antallet af udøvere, og dermed folkesundheden, dels for at tage hensyn til naturen.

Sammen med DGI har Danmarks Idrætsforbund en målsætning om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation, og her spiller et godt udbud af outdoorfaciliteter også ind:

”Vi kan se af analysen, at der generelt er meget få faciliteter til outdooridræt i Danmark, og hvis vi skal opnå vores vision om at være verdens mest idrætsaktive nation, så er der behov for flere outdoorfaciliteter, så idræt i naturen kan foregå på en god og bæredygtig måde. Faciliteter er helt afgørende for at kunne fortsætte den positive udvikling i antallet af udøvere og for at sikre hensynet til naturen og til andre skovgæster, når idrætsudøvere færdes derude,” siger Niels-Christian Levin Hansen, bestyrelsesmedlem i DIF.

Bornholm nr. 1 på listen
Analysen af arealer og faciliteter til outdooridrætten, der er foretaget af Danmarks Idrætsforbund, viser, at ingen kommuner scorer maksimumpoint på alle parametre, men i toppen af listen over flest muligheder for idræt i naturen, ligger Bornholms Regionskommune, skarpt efterfulgt af Silkeborg og Vordingborg Kommuner. I disse kommuner er der masser af skov og vand og faciliteter, der både understøtter skovidrætter som mountainbike, trailløb, orienteringsløb og rulleski, men også idrætsaktiviteter knyttet til vand som turroning, turkajak, sportsdykning, windsurfing og Stand Up Paddle.

I bunden af listen over kommuner, der hverken har arealerne eller faciliteter, ligger Frederiksberg, Herlev og Rødovre Kommuner, mens Læsø er den kommune, der har det størst uudnyttede potentiale, da kommunen har masser af arealer, men ingen faciliteter til at fremme idræt i naturen.

Fakta:

 • Der dyrkes mere end 40 forskellige outdooridrætter i Danmark, og mere end en fjerdedel af disse er helt eller delvist afhængige af specialfaciliteter som for eksempel kabelbaner og mountainbikespor.
 • Idrætsaktiviteter knyttet til skov: Mountainbike, langrend, alpin, løb, crossløb, trailløb, orienteringsløb, biathlon, crossløb, mountainbikeorientering, trailorientering, rulleski, ridning, cross triatlon
 • Idrætsaktiviteter knyttet til vand: Konkurrenceroning, turroning, kapkajak, turkajak, kajakpolo, cross triatlon, triatlon, aquatlon, sejlads, Stand Up Paddle, windsurfing, surfing, open water svømning, vandski, wakeboard, kitesurfing, kajaksurfing
 • Rapporten ’Outdooridræt i Danmark’ opdeler mulighederne for henholdsvis skovidræt og vandsport. Ses der alene på mulighederne for vandsport fordeler kommunerne sig således på en top-5:
  1. Vordingborg
  2. København
  3. Slagelse
  4. Skive
  5. Kalundborg
 • Top- 5 over kommuner med flest muligheder for skovidræt:
  1.   Silkeborg
  2. Hillerød
  3. Bornholm
  4. Herning
  5. Viborg
 • Top-5 over kommuner med flest muligheder for både skovidræt og vandsport:
  1. Bornholm
  2. Silkeborg
  3. Vordingborg
  4. Frederikshavn
  5. Viborg
 • Optællingen af arealer og faciliteter til udendørsidrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund

Læs hele rapporten her: https://www.dif.dk/outdoor

Om Bevæg dig for livet:

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er visionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden, og involverer hele Danmark. Friluftsrådet indgår desuden i partnerskabet med fokus på naturen som arena for udfoldelse.