PRM: Gribskov nr. 8 på listen over kommuner med flest muligheder for at dyrke idræt i naturen

Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Gribskov ligger nr. 8 på listen over kommuner med flest muligheder for idræt i naturen.
20. mar 2019
Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Gribskov ligger nr. 8 på listen over kommuner med flest muligheder for idræt i naturen.

Danskerne er vilde med at dyrke motion i naturen, og interessen for at komme ud og få mudder under løbeskoene eller vandsprøjt i ansigtet er støt stigende. Andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen, er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016, hvilket gør naturen til den mest populære idrætsfacilitet i Danmark.

Det er første gang, at der bliver lavet en kortlægning af, hvor mange arealer og faciliteter, der er til rådighed til at dyrke idræt. Analysen viser, at de fleste kommuner har skov eller vandstrækning, som kan bruges til såkaldt outdooridræt som løb, mountainbike, ridning, kajakroning og windsurfing, men at der er mange steder, hvor outdooridrætten ikke bliver understøttet af faciliteter. Rapporten beskriver, at der generelt er et stort potentiale for at forbedre mulighederne for outdooridræt i kommunerne gennem flere faciliteter, dels for at styrke udviklingen i antallet af udøvere, og dermed folkesundheden, dels for at tage hensyn til naturen.

Plads til både mountainbike og windsurfing
Optællingen af arealer og faciliteter til outdooridrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund, og den viser, at ingen kommuner scorer maksimumpoint på alle parametre, men på en samlet 8. plads på listen over flest faciliteter i naturen, der både understøtter skovidrætter som mountainbike, trailløb, orienteringsløb og rulleski, men også idrætsaktiviteter knyttet til vand som turroning, turkajak, sportsdykning, windsurfing og Stand Up Paddle ligger Gribskov Kommune.

Ses der alene på mulighederne for idræt i skoven, ligger Gribskov Kommune nr. 7 over kommuner med flest muligheder for skovidræt.

Sammen med DGI har Danmarks Idrætsforbund en målsætning om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation, og derfor vækker det ekstra glæde, når kommunerne ikke kun prioriterer idrætsfaciliteter som badmintonhaller og fodboldbaner, men også husker naturen som idrætsarena:

”Det er en fornøjelse at se, at der i Gribskov Kommune er mange forskellige muligheder for outdooridræt lige fra orienteringsløbsbaner og mountainbikespor til vandsportsaktiviteter som sejlads og windsurfing. De varierede outdoortilbud bidrager til at understøtte visionen om at få verdens mest idrætsaktive nation og invitere endnu flere danskere ud i naturen for at dyrke idræt,” siger konsulent i Danmarks Idrætsforbund, Casper Lindemann.

Fakta:

 • Der dyrkes mere end 40 forskellige outdooridrætter i Danmark, og mere end en fjerdedel af disse er helt eller delvist afhængige af specialfaciliteter som for eksempel kabelbaner og mountainbikespor.
 • Idrætsaktiviteter knyttet til skov: Mountainbike, langrend, alpin, løb, crossløb, trailløb, orienteringsløb, biathlon, crossløb, mountainbikeorientering, trailorientering, rulleski, ridning, cross triatlon
 • Idrætsaktiviteter knyttet til vand: Konkurrenceroning, turroning, kapkajak, turkajak, kajakpolo, cross triatlon, triatlon, aquatlon, sejlads, Stand Up Paddle, windsurfing, surfing, open water svømning, vandski, wakeboard, kitesurfing, kajaksurfing
 • Rapporten ’Outdooridræt i Danmark’ opdeler mulighederne for henholdsvis skovidræt og vandsport. Ses der alene på mulighederne for vandsport fordeler kommunerne sig således på en top-5:
  1. Vordingborg
  2. København
  3. Slagelse
  4. Skive
  5. Kalundborg
 • Top- 5 over kommuner med flest muligheder for skovidræt:
  1. Silkeborg
  2. Hillerød
  3. Bornholm
  4. Herning
  5. Viborg
 • Top-5 over kommuner med flest muligheder for både skovidræt og vandsport:
  1. Bornholm
  2. Silkeborg
  3. Vordingborg
  4. Frederikshavn
  5. Viborg
 • I bunden af listen over kommuner, der hverken har arealerne eller faciliteter, ligger Frederiksberg, Herlev og Rødovre Kommuner, mens Læsø er den kommune, der har det størst uudnyttede potentiale, da kommunen har masser af arealer, men ingen faciliteter til at fremme idræt i naturen.
 • Optællingen af arealer og faciliteter til udendørsidrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er visionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden, og involverer hele Danmark. Friluftsrådet indgår desuden i partnerskabet med fokus på naturen som arena for udfoldelse.