PRM: Bornholm nr. 1 på listen over kommuner med flest muligheder for idræt i naturen

Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Bornholm ligger nr. 1 på listen over flest muligheder for idræt i naturen.
20. mar 2019
Ny analyse giver et overblik over idrætsmulighederne i naturen i samtlige kommuner i Danmark. Bornholm ligger nr. 1 på listen over flest muligheder for idræt i naturen.

Danskerne er vilde med at dyrke motion i naturen, og interessen for at komme ud og få mudder under løbeskoene eller vandsprøjt i ansigtet er støt stigende. Andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen, er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016, hvilket gør naturen til den mest populære idrætsarena i Danmark.

Det er første gang, at der bliver lavet en analyse, der på denne måde kortlægger, hvor mange faciliteter, der er til rådighed i naturen til at dyrke idræt. Analysen viser, at de fleste kommuner har enten skov eller vandstrækning, som kan bruges til såkaldt outdooridræt som løb, mountainbike, ridning, kajakroning og windsurfing, men at der er mange steder, hvor outdooridrætten ikke bliver understøttet af faciliteter. Rapporten beskriver, at der generelt er et stort potentiale for at forbedre mulighederne for outdooridræt i kommunerne gennem flere faciliteter, dels for at styrke udviklingen i antallet af udøvere, og dermed folkesundheden, dels for at tage hensyn til naturen.

Bornholm har både plads til mountainbike og kajakpolo
Optællingen af arealer og faciliteter til outdooridrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund, og den viser, at ingen kommuner scorer maksimumpoint på alle parametre, men i toppen af listen over flest arealer og faciliteter, der både understøtter skovidrætter som mountainbike, trailløb, orienteringsløb og langrend, men også idrætsaktiviteter knyttet til vand som turroning, turkajak, sportsdykning, windsurfing og Stand Up Paddle ligger Bornholms Regionskommune, skarpt efterfulgt af Silkeborg og Vordingborg Kommuner.

Sammen med DGI har Danmarks Idrætsforbund en målsætning om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation, og derfor vækker det ekstra glæde, når kommunerne ikke kun prioriterer idrætsfaciliteter som badmintonhaller og fodboldbaner, men også husker naturen som idrætsarena:

”Det er en fornøjelse at se, hvordan de bornholmske idrætsforeninger tilbyder alt fra mountainbikespor og orienteringsløbsbaner til kajakpolobaner. Det giver et bredt idrætstilbud til bornholmerne såvel som turisterne, og det understøtter visionen om at få verdens mest idrætsaktive nation,” siger konsulent i Danmarks Idrætsforbund, Casper Lindemann.

Manglende formidling
Mens Bornholm topper listen over muligheder for idræt i naturen, er det ikke det samme som, at kommunen er god til at skilte med de mange muligheder. Analysen viser, at de fleste kommuner har en sparsom formidling af mulighed for idræt i naturen på deres hjemmeside, dette gælder også Bornholms Regionskommune. Derfor anbefaler DIF i rapporten, at Bornholm gør mere ud af formidlingen især på hjemmesiden, så endnu flere inviteres til at benytte de mange idrætsfaciliteter, der findes på Bornholm.

Fakta:

 • Der dyrkes mere end 40 forskellige outdooridrætter i Danmark, og mere end en fjerdedel af disse er helt eller delvist afhængige af specialfaciliteter som for eksempel kabelbaner og mountainbikespor.
 • Idrætsaktiviteter knyttet til skov: Mountainbike, langrend, alpin, løb, crossløb, trailløb, orienteringsløb, biathlon, crossløb, mountainbikeorientering, trailorientering, rulleski, ridning, cross triatlon
 • Idrætsaktiviteter knyttet til vand: Konkurrenceroning, turroning, kapkajak, turkajak, kajakpolo, cross triatlon, triatlon, aquatlon, sejlads, Stand Up Paddle, windsurfing, surfing, open water svømning, vandski, wakeboard, kitesurfing, kajaksurfing
 • Rapporten ’Outdooridræt i Danmark’ opdeler mulighederne for henholdsvis skovidræt og vandsport. Ses der alene på mulighederne for vandsport fordeler kommunerne sig således på en top-5:
  1.Vordingborg
  2. København
  3. Slagelse
  4. Skive
  5. Kalundborg
 • Top- 5 over kommuner med flest muligheder for skovidræt:
  1.   Silkeborg
  2. Hillerød
  3. Bornholm
  4. Herning
  5. Viborg
 • Top-5 over kommuner med flest muligheder for både skovidræt og vandsport:
  1. Bornholm
  2. Silkeborg
  3. Vordingborg
  4. Frederikshavn
  5. Viborg
 • I bunden af listen over kommuner, der hverken har arealerne eller faciliteter, ligger Frederiksberg, Herlev og Rødovre Kommuner, mens Læsø er den kommune, der har det størst uudnyttede potentiale, da kommunen har masser af arealer, men ingen faciliteter til at fremme idræt i naturen.
 • Optællingen af arealer og faciliteter til udendørsidrætten er foretaget af Danmarks Idrætsforbund

 

Om Bevæg dig for livet:

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er visionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden, og involverer hele Danmark.Friluftsrådet indgår desuden i partnerskabet med fokus på naturen som arena for udfoldelse.