Lars Løkke til Idrætsliv: Foreningslivet er alle de gode f-ord

Statsministeren fortæller om sin store foreningsfortid og kampen for de sunde og aktive vaner i det ny nummer af Idrætsliv.
20. feb 2019
Statsministeren fortæller om sin store foreningsfortid og kampen for de sunde og aktive vaner i det ny nummer af Idrætsliv.

”Jeg gik til badminton, jeg gik til skydning, jeg gik til spejder, jeg gik til madlavning, jeg gik til keramik, jeg gik til børneteater, jeg gik til korsang, jeg gik til fodbold, jeg gik til skoleskak og jeg gik til musikundervisning.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbragte stort set hele sin barndom i foreningslivet. Den personlige fortælling er omdrejningspunktet i et stort interview i det nye nummer af Idrætsliv, hvor han også indrømmer, at han ikke har det store boldøje og varmede bænken på det lokale fodboldhold i Græsted. Alligevel har foreningslivet haft en særlig betydning:

”Det er klart, at det at være aktiv er en værdi i sig selv. Det er godt, at folk bevæger sig. Men det er endnu bedre, at de gør det i en ramme af noget fællesskab. Jeg synes jo, det er med til at skabe ro og dannelse. Det skriver sig ind i en lang liste af gode f-ord. Forening, fællesskab, frivillighed, folkelighed, forsamlingshus, folkestyre. Der er rigtig mange gode f-ord, ikke,” siger han.

Svært at finde tid
I det daglige forsøger han at holde sig i gang. I jobbet som statsminister er det dog ikke altid let at finde tiden. I den første periode som statsminister fra 2009 fra 2011 gik den tætpakkede kalender ud over aktivitetsniveauet.

”Enten er jeg inde i en god cirkel, eller også er jeg inde i en ond cirkel. Jeg er ikke så god til at sige, at nu har jeg fået lavet en eller anden rytme, og så kører den bare steady derud af. Det tror jeg, min forgænger Anders (Fogh Rasmussen, red.) var bedre til. Sådan at sige tirsdag to timer her. Så jeg skal passe på, at det ikke smuldrer mellem fingrene på mig. Hvis der pludselig er en uge, der bliver sprunget over, så kan det hurtigt blive til to, der bliver til tre og fire,” siger han til Idrætsliv.

Belært af den første regeringsperiode har han kopieret sin disciplinerede forgænger. Løsningen har i Lars Løkkes tilfælde været at sætte tingene benhårdt i system og fjerne undskyldninger.

”Det er en gammel floskel den med, at afstanden fra sofaen hen til løbeskoene er den længste, men det passer. Så det er vigtigt med et system, som jeg forsøger med mine mandagsture (på Marienborg, red.), med at løbe, når jeg rejser, og med at januar er en hvid måned. Sådan nogle ting.”

Læs hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen i den seneste udgave af Idrætsliv