Roser til Amager Bakke

Den har været imødeset længe, men nu varer det ikke længe, før Amager Bakke står helt færdig med kunstig skiløjpe, verdens højeste klatrevæg og gode muligheder for diverse løbeaktiviteter. Sammentækningen af idrætsfaciliteter er god, lyder roserne fra idrættens verden.
15. feb 2019
Den har været imødeset længe, men nu varer det ikke længe, før Amager Bakke står helt færdig med kunstig skiløjpe, verdens højeste klatrevæg og gode muligheder for diverse løbeaktiviteter. Sammentækningen af idrætsfaciliteter er god, lyder roserne fra idrættens verden.
Kan man bygge et gigantisk rekreativt idrætsanlæg med skibakke, klatrevæg, løberstier, vandreruter legepladser, street fitness og trail running oven på et forbrændingsanlæg, der dagligt forbrænder tonsvis af skrald og producerer miljøvenlig energi. Svaret har blæst lidt i vinden på toppen af det enorme forbrændingsanlæg i en årrække, men nu ser alt ud til at gå op i en højere enhed.

Første spadestik til Amager Bakke blev taget i marts 2013, og fra september 2017 har energianlægget produceret strøm og varme til hovedstadens indbyggere. Og nu nærmer Amager Bakke med hele sit enorme koncept af idrætsmuligheder sin åbning. De første testgæster har blandt andet i vinterferien allerede prøvekørt det nederste af skibakken, og lige nu er de sidste detaljer ved at blive rullet ud på det, der meget let kan blive et nyt dansk vartegn for bæredygtighed, idræt og blæret arkitektur.

”Det er et meget meget komplekst byggeri, vi har kastet os ud i. Der findes ikke noget, som det her i verden, og der er hele tiden nye ting, vi skal forholde os til. Derfor kan jeg ikke pt. komme med den præcise dato for åbningen. Men det bliver her i de tidlige sommermåneder,” lyder det fra Patrik Gustavsson i det kommende nummer af magasinet Idrætsliv. Han er direktør i Fonden Amager Bakke, som har lejet taget på toppen af Amager Bakke af Amager Ressourcecenter.


Det faktum, at man pludselig får muligheden for at stå på ski året rundt i Danmark, har naturligvis skabt enorm bevågenhed for projektet, men Amager Bakke er også tiltænkt som et oplevelsesanlæg, der skal udbyde mange flere aktiviteter end lige skisport.


”Når man beslutter sig for at bygge et bjerg inde i byen, så skal man også have en god plan for at bruge bjerget. Det har hele tiden været målsætningen, at Amager Bakke skal kunne bruges af så mange som muligt, og derfor har vi talt med 25-30 forskellige foreninger og organisationer om muligheden for lave aktiviteter på området. Vi har løbende fået gode råd til, hvordan vi kunne optimere faciliteterne, og den proces har været rigtig god,” siger Patrik Gustavsson.

Et af de specialforbund, der har været med fra begyndelsen i rådgivningen af anlæggets form og indhold er Dansk Klatreforbund. Her siger konsulent Rune Winfeld:

”Vi er meget tilfredse med den måde, vi er blevet inddraget i processen på. Der er hele tiden blevet lyttet til, hvad vi mente kunne lade sig gøre, og hvad man skulle tage højde for, når man bygger det, der formentligt bliver verdens højeste klatrevæg.”

Rune Winfeld lægger ikke skjul på sin begejstring over projektet:

”Det bliver helt unikt det her. Det er en fantastisk klatrevæg. Noget, som aldrig er set før. Vi forventer naturligvis, at det vil give ekstra opmærksomhed omkring vores sport, men da det er en meget teknisk krævende klatrevæg, forventer vi nødvendigvis ikke, at vi vil få mange flere medlemmer. Men der vil da nok komme klatreentusiaster til fra lande som Tyskland og Sverige, som skal prøve væggen. Vi glæder os.”


I Danmarks Idrætsforbund er der også roser til projektet:

”Vi opfordrer altid til, at brugerne tages med på råd, når der anlægges, og det er en fornøjelse at se for eksempel klatrerne stråle af begejstring og medejerskab, fordi de har været dybt involveret i klatrevæggen, som er i færd med at blive bygget på siden af bygningen,” siger Niels-Christian Levin Hansen fra DIF’s bestyrelse og fortsætter:


”For DIF er det en stor glæde at se forskellige aktiviteter placeret i samklang med hinanden. Manglen på grønne arealer i København og i øvrigt en række fuldt udbyggede kommuner, gør jo, at der skal tænkes i multifunktionalitet og samlokalisering. Det er lykkedes fint her, og der forefindes endda flere aktiviteter på vandsiden ved siden af Amager Bakke, så det bliver et sandt friluftseldorado på Amager.”

Amager Ressourcecenter er bygherre for selve bygningen Amager Bakke og stiller sin tagflade til rådighed for Fonden Amager Bakke, der opfører det rekreative areal. Copenhill A/S er udset til at drive det rekreative areal.