Identifikation af billeder fra sidste nyhedsbrev

Det sidste nyhedsbrev i 2018 er blevet vel modtaget og nogle af vores læsere har budt ind med identifikation og viden om de ukendte billeder, vi bragte. Vi siger mange tak! Her er de oplysninger, der er sendt til museet, og hvis der er yderligere information, så send endelig en mail til plj@dif.dk.
15. jan 2019
Det sidste nyhedsbrev i 2018 er blevet vel modtaget og nogle af vores læsere har budt ind med identifikation og viden om de ukendte billeder, vi bragte. Vi siger mange tak! Her er de oplysninger, der er sendt til museet, og hvis der er yderligere information, så send endelig en mail til plj@dif.dk.
1. I forhold til det første billede af AIA’s fodboldhold fra Århus er flere af spillerne blevet identificeret ud over Poul Pedersen i venstre hjørne (der var den første danske spiller til at opnå 50 landskampe).  Billedet viser formentlig AIA’s førstehold fra 1950’erne. AIA spillede flere år i 1. division, der var datidens fornemmeste række. Klubben er i dag fusioneret med Tranbjerg under navnet AIA-Tranbjerg.

Målmanden, der er blevet identificeret som Morten Pedersen, sidder i midten forreste række og var mangeårig førsteholdsspiller og senere formand i klubben. 

AIA havde hurtige og tekniske angribere, bagerst fra venstre står ved siden af Poul Pedersen hans bror Willy Pedersen og svoger Ernst Pedersen. Herefter strategen og overbliksholderen Hans Viggo Mortensen og helt til højre Ib Thygesen.

På midterste række fra venstre er Bent Gammelgaard, der var højre halfback, og i modsatte side, dvs. til højre på billedet står Per Sørensen som i denne opstilling spillede venstre halfback.

På den tid havde AGF og AIA nogle drabelige lokalkampe med mange tilskuere, oplyser et tidligere medlem i den århusianske klub.

“AGF var ikke det eneste hold, som kunne trække tilskuere til Århus stadion i 1950’erne. Også AIA var god for hjemmekampe med over 10.000 tilskuere. AIA mødte november måned 1958 i den bedste fodboldrække KB, som denne dag blev besejret med 4-1.” Citat fra Århus-bog fundet af en lokalkendt, der også har sat navne på mange af spillerne.

 

2. Det andet billede af atletikudøveren Svend Langkjærs overtrådte forsøg er identificeret til at være fra Østerbro Stadion, hvor billedet er taget inde fra og ud mod Østerbrogade inden portbygningen er blevet opført.

 

3. Det tredje billede af det elegante skøjtepar ligner meget Harry Meistrup, der enten løber med sin kone, Eva Meistrup, som han vandt DM i parløb med flere gange, eller med sin tidligere partner, Inge Wietzmann.

Harry Meistrup (f. 1899) var omkring seneste århundredeskifte verdens ældste aktive tennisspiller som 101-årig.

 

4. Det fjerde billede med damefireren er blevet identificeret til at være taget på Bagsværd Sø fra bådepontonen ud for ro-stadion, som det ligger i dag. Det er især fordi der på billedet bag fireren ses Aldershvilepynten med Aldershvile Pavillonen, og både til venstre og til højre i baggrunden ses to af de turbåde, der endnu sejler i dag fra Lyngby Sø til flere forskellige stop på Bagsværd Sø.

Ropigerne er af et tidligere medlem af klubben blevet identificeret til at være fra Hellerup Dameroklub, dengang Damernes Roklub (klubstanderen med "DR" skimtes på venstre bryst). Tidsmæssigt gættes der på ca. 1930’erne.