Nyt udspil skal bremse aftalt spil i idrætten

DIF ønsker et stop for risikofyldte spil og sætter større fokus på uddannelse i nyt matchfixingudspil.
26. jan 2019
DIF ønsker et stop for risikofyldte spil og sætter større fokus på uddannelse i nyt matchfixingudspil.

Der er behov for en større og mere koordineret indsats, hvis vi skal aftalt spil til livs i dansk idræt. Derfor lancerer Danmarks Idrætsforbund (DIF) i dag et nyt forebyggelsesudspil på matchfixingområdet.

”Matchfixing er den største trussel mod idrættens troværdighed, fordi det går imod den grundlæggende kontrakt om at spille for at vinde. Derfor styrker vi i idrætten den forebyggende indsats med blandt andet uddannelse af udøvere og trænere, så de både kender reglerne og konsekvenserne. Men hvis vi virkelig skal gøre en forskel, så er der brug for, at myndigheder, spilleselskaber og andre aktører løfter deres del,” siger idrætspolitisk chef i DIF Poul Broberg.

Begræns risikospil
Ét af de centrale tiltag i udspillet er en regulering af spillemarkedet:

”I dag er der flere hundrede spilmuligheder på hver kamp i superligaen. Når det pludselig er muligt at spille på et hjørnespark eller frispark og ikke kun det samlede resultat, så er det en gave til dem, der ønsker at forbryde sig mod spillet. Derfor vil vi have lovgiverne til at sikre en regulering, der er tilpasset den nye virkelighed i idrætten,” siger Poul Broberg.

De seneste sager om matchfixing har været på tenniskampe i de såkaldte Future- og Challenger-turneringer, der er under det absolutte topniveau. Også i Danmark har der været sager i de lavere rækker. Også det ønsker DIF at forhindre:

”Selvom vi har en udbredt fair play-kultur i dansk idræt, så kan det for uerfarne udøvere være fristende med udsigten til en hurtig gevinst, især hvis det ikke nødvendigvis påvirker det samlede resultat. Vi har allerede set flere sager på lavere niveau i Danmark, og vi er bekymrede for, at det store udbud kan være med til at legitimere overtrædelser ude i klubberne. Det er en glidebane, som vi ikke ønsker at sende atleterne ud på,” siger Poul Broberg.

Primære indsatsområder i udspillet:

  • Uddannelse af udøvere, trænere og ledere gennem e-læring
  • Regulering af risikospil som spotfixing og spil på lavere rækker
  • Samarbejde med spilleselskaber om adgang til spildata
  • Fokus på at undgå og forebygge strukturelle forhold som turneringsformer, der gør det muligt at tænke i matchfixing
  • Flere danske idrætspolitikere i internationale organisationer skal kæmpe for en fair idræt

Læs hele udspillet her.