Røgen skal ud af idrætslivet

Rygning og idræt hører ikke sammen. Derfor går DGI og DIF sammen om at få rygning helt ud af idrætslivet og bliver en del af partnerskabet Røgfri Fremtid.
26. nov 2018
Rygning og idræt hører ikke sammen. Derfor går DGI og DIF sammen om at få rygning helt ud af idrætslivet og bliver en del af partnerskabet Røgfri Fremtid.

DGI og DIF har hver dag kontakt til tusindevis af børn og unge, der spiller bold, dyrker gymnastik eller går til anden idræt. Og selvom rygning er sendt uden for langt de fleste steder, må der stadig ryges alt for tæt på idrætsaktiviteter. 

Det skal der laves om på. Derfor træder DGI og DIF ind i partnerskabet Røgfri Fremtid, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag.

”I foreningsidrætten vil vi gerne slå et slag for at dit barn kan træne i et røgfrit miljø. I foreningen er fællesskabet stærkt. Derfor håber vi, at holdkammeraten, træneren eller andre rollemodeller vil tage ansvar og vise at idræt og rygning ikke hænger sammen,” siger Charlotte Bach Thomassen, som er formand i DGI.

DIF’s administrerende direktør Morten Mølholm Hansen udtaler: 

”Idræt og rygning er et dårligt match. Børn og unge skal ikke udsættes for passiv rygning i deres idrætsforening og forældrene skal være trygge ved, at deres børn færdes i et røgfrit miljø. Derfor støtter vi budskaberne i Røgfri Fremtid.”

Røgfri Fremtid er et partnerskab mellem flere end 100 organisationer, som nu også tæller DGI og DIF.

I Røgfri Fremtid glæder man sig over, at DIF og DGI bliver en del af partnerskabet:

”Idrætsforeningerne har kolossal betydning for børn og unges fritid. Derfor er vi glade for at byde DGI og DIF velkommen. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, så det er fantastisk, at DGI og DIF nu kan være med til at forebygge – det kommer til at få stor betydning,” siger Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden.

”Vi ved, at fællesskab og venner er afgørende for, om børn og unge begynder at ryge. Idrætsverdenen har muligheden for at skabe fællesskaber uden røg, hvor trænerne og dem, de unge ser op til, ikke ryger, når de er en del af fællesskabet i foreningen,” supplerer Mette Lolk Hanak, som er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Rygning er ikke et nyt emne i idrætsverdenen. Men hvor det tidligere handlede om at få røgen ud af klubhuset, cafeteriet og omklædningsrummet, så handler det i dag lige så meget om normer.
 
Derfor hjælper DIF og DGI frem over foreninger og trænere til at blive endnu bedre til at få rygning helt ud af idrætslivet – blandt andet ved at udarbejde rygepolitikker og guides til idrætsforeningerne.

FAKTA

Unge og rygning
Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge
Blandt de 16-19-årige ryger 24 procent hver dag eller lejlighedsvist
I 2013 var tallet 22 procent. Antallet af unge der ryger er altså stigende
8 ud af 10 rygere begyndte, inden de er fyldt 18 år

Kilder: Den Nationale Sundhedsprofil 2017, Sundhedsstyrelsen 2018; Ungdomsprofilen, SIF 2014