Markant flere ældre dyrker idræt

Flere end hver anden dansker i 60’erne og 70’erne er idrætsaktive mindst en gang om ugen. Flere idrætter skaber særlige tilbud til målgruppen.
25. okt 2018
Flere end hver anden dansker i 60’erne og 70’erne er idrætsaktive mindst en gang om ugen. Flere idrætter skaber særlige tilbud til målgruppen.

Danskerne over 62 år sveder i træningstøjet som aldrig før. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE, det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Blandt de 67-årige er 55 procent idrætsaktive mindst en gang om ugen mod 34 procent i 1997. For de 77-årige gælder det for 52 procent mod 32 procent i 1997. Stigningen skyldes ikke mindst, at mange idrætter har indført tilbud målrettet den ældre målgruppe. Den udvikling glæder man sig over i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI.

”Den store stigning er først og fremmest udtryk for, at vi er friske længere hen i livet og har et ønske om at leve et sundt og aktivt liv til det sidste. Men vi har i idrætten også skabt tilbud, der i højere grad matcher danskernes skiftende behov i forskellige faser af livet. Der er i dag større fokus på det sociale i motionen. Det ser vi blandt andet i spil som Motionsfloorball, der er steget meget i aldersgruppen de senere år. Five-a-side håndbold og Fodbold Fitness er samtidig eksempler på nye udgaver af klassiske idrætter, der ikke stiller de samme krav til fysikken,” siger Trine Wittenhoff, projektleder for Bevæg dig for livet-senior.

Alene siden 2012 er der sket en stigning fra 50 til 55 procent blandt de 67-årige og 47 til 52 procent blandt de 77-årige.

Den anden ungdom
Tilstrømningen til idrætsforeningerne i den ældre målgruppe har været konstant over en længere årrække. Hvis fremgangen skal fortsætte, kræver det et opgør med den måde, man opfatter den ældre aldersgruppe på.

”Danskerne er blevet bedre til at holde sig unge både fysisk og mentalt. Derfor er der mange, der føler sig koblet af, hvis et idrætstilbud bliver beskrevet som senioridræt. Tværtimod er der mange, der oplever deres anden ungdom, når familie- og arbejdslivet træder lidt i baggrunden, og der igen bliver god tid til at pleje sig selv. Og det kan lige så godt være med bordtennis og kajak som de mindre fysiske motionsformer,” siger Trine Wittenhoff.

Rapporten viser også, at der er markant flere kvinder end mænd, der er aktive i seniorårene. Mens 56 procent af kvinderne er aktive mindst én gang om ugen, er det samme tal 49 procent for mændene.

Siden 2012 er der kommet flere end 40.000 flere aktive over 60 år i DIF’s og DGI’s idrætsforeninger.

Fremgang i foreningers medlemstal 2016-2017 i målgruppen +60:

  • Bordtennis: +27,1 %
  • Gang: +12,2 %
  • Kano/Kajak: + 11,5 %
  • Løb: +11,1 %
  • Cykling: +10,7 %)

(Kilde: DIF’s og DGI’s medlemstal)

Læs hele VIVEs rapport her.

Om Bevæg dig for livet:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er ambitionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden. Bevæg dig for livet rummer partnerskaber med landets kommuner samt Dansk Skoleidræt, Friluftsrådet og gadeidrætsorganisationen GAME om at skabe bedre rammer for idræt