Norden bliver første region med fælles matchfixing-regler

I første omgang anerkender Danmark, Norge og Sverige sanktioner på tværs af landegrænser. Nu skal det rulles ud internationalt.
14. sep 2018
I første omgang anerkender Danmark, Norge og Sverige sanktioner på tværs af landegrænser. Nu skal det rulles ud internationalt.

Det skal ikke længere være muligt for matchfixingdømte i dansk idræt at fortsætte karrieren i Sverige eller Norge. Det står klart, efter det fredag eftermiddag ved et møde på Gotland i Sverige mellem de nordiske idrætsforbund blev vedtaget, at straffe i ét af de tre lande også skal gælde i de andre.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har taget initiativ til udspillet, der forpligter de nordiske lande til at acceptere matchfixingudelukkelser fra andre nordiske lande. Aftalen er den første af sin art i verden og vækker glæde i DIF.

”Matchfixing er ødelæggende for idrættens ånd og troværdighed. Derfor er det et vigtigt smuthul i systemet, vi har lukket. Det er et stort problem for retsfølelsen, at straffede atleter reelt bare har kunnet tage Øresundstoget en halv time fra København og fortsætte karrieren i Sverige,” siger Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i DIF.

DIF indførte som det første nationale forbund et samlet regelsæt på matchfixingområdet på tværs af idrætter. Poul Broberg håber, at det nordiske samarbejde kan danne grundlag for et stærkere internationalt samarbejde på området.

”Matchfixing er i den grad en international udfordring. Vi har set eksempler på straffede danske atleter, der har fortsat karrieren i udlandet.  Derfor håber vi, at den nordiske aftale kan danne grundlag for en samlet international lovgivning på området. Det har vi allerede set på dopingområdet, der på mange måder er sammenligneligt på den måde, det ødelægger idrætten,” siger han.

I første omgang forventes Danmark, Norge og Sverige at indgå bindende aftaler inden udgangen af 2019, mens de resterende lande først skal have opdateret deres regelsæt.

Hæv straffen
En af de store indsatsområder i DIF på matchfixingområdet har været at få danske politikere ind i de internationale organisationer. Thomas Kønigsfeldt har i det internationale tennisforbund blandt andet været med til at styrke kortlægningen af problemet for at slå fast, hvilke indsatser der er behov for. Han mener, at der også skal ses på strafferammen, der veksler meget mellem lande.

”Vi har i tennis en nultolerance og har indført hårde sanktioner for overtrædelser. Vores erfaringer viser, at det har en afskrækkende effekt, hvis konsekvensen bliver større for den enkelte udøver. Her er det vigtigt med et internationalt samarbejde for at skabe fælles linjer,” siger Thomas Kønigsfeldt.

DIF sidder i øjeblikket med i en arbejdsgruppe i den internationale olympiske komité IOC, der skal se på internationale anbefalinger til ens sanktioner på området.