Dansk idræt vil informeres om menneskerettigheder

DIF og Amnesty International underskrev mandag aften en samarbejdsaftale. Aftalen skal blandt andet føre til, at DIF er orienteret om menneskerettighedssituationen i forbindelse med ansøgning om og afholdelse af store idrætsbegivenheder.
4. sep 2018
DIF og Amnesty International underskrev mandag aften en samarbejdsaftale. Aftalen skal blandt andet føre til, at DIF er orienteret om menneskerettighedssituationen i forbindelse med ansøgning om og afholdelse af store idrætsbegivenheder.

På et møde mandag aften med deltagelse af alle formændene for DIF’s idrætsforbund skrev DIF og Amnesty International under på en samarbejdsaftale.

Aftalen med Amnesty ligger i forlængelse af DIF’s internationale strategi, hvor bæredygtighed i forbindelse med store idrætsevents er et vigtigt element. Det gælder bæredygtighed i forhold til både økonomi, miljø og sociale forhold.

”Menneskerettighedssituation er et af de kriterier, som indgår i overvejelserne, når eksempelvis store mesterskaber skal fordeles. Sådan har det også været hidtil, men samarbejdet med Amnesty vil kvalificere vores viden på dette område og vores muligheder for at træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Jeg er overbevist om, at vi, ved at arbejde sammen, kan gøre det bedre end ved at arbejde hver for sig”, siger DIF’s formand, Niels Nygaard.

”Sporten har en enorm positiv indflydelse igennem både de store events og i det nære med frivillige trænere og klubber. Desværre har vi også set nogle landes ledere forsøge at misbruge sporten til egen vinding og til at dække over overgreb og krænkelser. Det er derfor prisværdigt og vigtigt, at DIF tager sit ansvar alvorligt og vælger at søge måder hvorpå, de kan gøre en forskel. Vi glæder os til det videre samarbejde,” siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark

Samarbejdsaftalen tager udgangspunkt i følgende tre områder:

  • DIF’s internationale arbejde: Her vil Amnesty stå til rådighed med informationer om menneskerettighedssituationen i lande, som DIF samarbejder med.
  • EM, VM, OL og PL: Her vil DIF og Amnesty samarbejde og udveksle viden i forbindelse med fordeling, forberedelse og afholdelse af store internationale sportsbegivenheder.
  • DIF’s nationale arbejde: Her vil DIF i det omfang, det er muligt, deltage i arbejdet for at komme homofobi og diskrimination i sporten til livs.

Aftalen indebærer blandt andet, at der vil jævnligt vil blive holdt møder mellem DIF’s internationale rådgiver og Amnestys politiske rådgiver. Desuden vil der også være møder på højeste politiske og administrative niveau mellem de to organisationer, ligesom Amnesty hvert år vil stå for en session på en samling med deltagelse af alle specialforbundene i DIF.

For yderligere kommentarer kontakt:
Niels Nygaard, formand for DIF, 20 73 71 12, nny@dif.dk
Trine Christensen, generalsekretær Amnesty International Danmark, 24 43 61 64