Landsholdskonflikt er gået for vidt

DIF er bange for, at konflikter som den mellem DBU og landsholdet kommer til at ødelægge udviklingen i dansk idræt. Den solidariske danske idrætsmodel er truet af snævre fagforeningsinteresser, og badminton kan blive den næste konfliktzone.
3. sep 2018
DIF er bange for, at konflikter som den mellem DBU og landsholdet kommer til at ødelægge udviklingen i dansk idræt. Den solidariske danske idrætsmodel er truet af snævre fagforeningsinteresser, og badminton kan blive den næste konfliktzone.

I Danmarks Idrætsforbund følger man den igangværende konflikt mellem DBU og landsholdet med stor alvor og bekymring. Og man er nervøs for, at der i fremtiden kommer yderligere konflikter i andre forbund. Eksempelvis i badminton, hvor Badminton Danmark netop har opsagt aftalen med Danske Elitesportsudøveres Forening om forbundets eliteprogram på grund af nogle af de samme problemstillinger, som gør sig gældende i fodboldkonflikten. At være en del af Badminton Danmarks eliteprogram er en forudsætning for at kunne spille på landsholdet.

”Der er et strukturelt problem, hvor man forsøger at trække en snæver fagforeningsmodel ned over landsholdsarbejdet. Vi har i dansk idræt stor respekt for den danske fagforeningsmodel, men vi savner en tilsvarende respekt for den brede, danske idrætsmodel, hvor eliten er solidarisk med talenter og bredde, og hvor vi løfter i flok for at udvikle vores idrætter. Forbundene bliver af Spillerforeningen mødt af nogle krav, som gør det vanskeligt for forbundene at skabe indtægter, som ikke blot skal understøtte landsholdet, men som også skal bruges til at forbedre vilkår for talentudvikling og breddeidrætten,” siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør for DIF.

Et dansk problem

Konflikterne mellem Spillerforeningen og forbundene opstår igen og igen i dansk idræt. Man ser ikke noget lignende i noget andet land i verden. Og det er paradoksalt, at det lige er i Danmark, hvor det går så galt. Vi har en unik rød tråd fra den frivillige foreningsidræt op til de bedste landshold, som burde betyde, at spillerne og Spillerforeningen havde et bedre blik for, at forbund også er sat i verden for at varetage helhedens interesser, herunder at sikre bredden og talenternes udvikling. Alligevel ender det gang på gang med konflikt, når det kommer til landsholdene, som ellers burde være et sted, som man så en ære i at repræsentere,” siger DIF-direktøren, der opfordrer til selvransagelse blandt spillere og spillerforening:

”Ellers risikerer vi at tabe landsholdsarbejdet og det brede udviklingsarbejde på gulvet.”

Lige nu er DBU i gang med at finde spillere, som har lyst til at deltage i de to kommende landskampe. Morten Mølholm Hansen håber, at det lykkes. Alternativet er sandsynligvis, at Danmark kan se frem til en langvarig karantæne, som kan koste en eventuel deltagelse ved EM om to år, hvor der blandt andet skal spilles slutrundekampe i Danmark.

”Det smerter mit idrætshjerte, når jeg tænker på de enorme sportslige konsekvenser, som det her kan få. Det vil være helt ubærligt. Derfor håber jeg, at der er spillere, som vil stille op i disse kampe, så katastrofen til en vis grad kan afbødes”.