Samarbejde styrker idrætsforeninger

De lokale idrætsforeninger ser naboklubben som den største konkurrent. Men der er stor mulighed for at få flere medlemmer og bedre udnyttelse af resurserne, når klubberne samarbejder.
6. aug 2018
De lokale idrætsforeninger ser naboklubben som den største konkurrent. Men der er stor mulighed for at få flere medlemmer og bedre udnyttelse af resurserne, når klubberne samarbejder.

I stedet for at konkurrere om medlemmerne, er der stor udviklingsmulighed for de mange naboforeninger rundt om i landet, hvis de indgår et samarbejde. Undersøgelsen ’Forening i Forandring’, der er foretaget i regi af Danmarks Idrætsforbunds (DIF) og DGI’s Bevæg dig for livet-samarbejde fra 2016 viser, at 46 procent af de danske idrætsforeninger ser naboklubben som den største konkurrent. Frygten for, at spillerne eksempelvis går over til naboklubben, kan ifølge analytiker i Danmarks Idrætsforbund (DIF) Michael Fester skade idrætsforeningerne:

”Der er i nogen foreninger en oplevelse af, at der er et konstant antal idrætsudøvere, man kæmper med de andre foreninger om. Det kan føre til en indstilling, hvor man kæmper for at forsvare sine medlemmer over for naboklubben. De kræfter er meget bedre brugt på at forsøge at lokke nye medlemmer til foreningen og dermed øge det samlede antal aktive i idrætten,” siger han. 

Sydfyn samarbejder
Den konkurrerende mentalitet forsøger seks fodboldforeninger på Sydfyn nu at ændre. Her mødes pigerne fra seks lokale klubber en gang hver anden uge til én stor fællestræning. Samarbejdet skaber både et bedre fællesskab mellem spillerne og gavner samtidig klubberne:

”Det tætte samarbejde er med til at nedbryde barrierer på flere planer. Trænerne kender hinanden, hvilket gør det lettere at spørge om hjælp, når man mangler spillere til et hold. Og spillerne har skabet et netværk, så det bliver lettere at fortsætte i en anden klub, hvis ens eget hold lukker ned, når holdkammeraterne starter på efterskole. På den måde fastholder man en spiller i fodbolden, der måske ellers var stoppet helt,” siger Jeppe Jensen, der er udviklingskonsulent i Bevæg dig for livet – fodbold på Sydfyn.

Samarbejdet på Sydfyn er ifølge Jeppe Jensen blandt andet blevet en succes fordi, der har været stor vægt på det sociale samtidig med, at det har givet nyttig viden om, hvordan man undgår misforståelser og får succes med at være flere om opgaverne.

Læs mere om lokale idrætsforeningers samarbejde her