Fra boldkaos til taktisk og strategisk fodbold

Fodbold blev spillet i Danmark allerede i slutningen af 1800-tallet, og fodboldklubber blev især i Københavnsområdet stiftet i denne periode. Også i olympisk sammenhæng har Danmark gjort sig gældende i fodbold i starten af 1900-tallet.
1. jul 2018
Fodbold blev spillet i Danmark allerede i slutningen af 1800-tallet, og fodboldklubber blev især i Københavnsområdet stiftet i denne periode. Også i olympisk sammenhæng har Danmark gjort sig gældende i fodbold i starten af 1900-tallet.

I 1876 stiftedes Kjøbenhavns Boldklub, K.B., der i starten beskæftigede sig med langbold, men i 1879 blev fodbold en fast del af klubbens program. I 1878 var der også i København en klub, der kaldte sig ”Football Club”. Den var stiftet af herboende englændere, men klubbens levetid blev kun få år.
I vinteren 1877-78 var der på Sorø Akademi en engelsk elev. Han fik hjemme fra England tilsendt en fodbold i fødselsdagsgave. Det vakte megen opsigt og interesse fra de øvrige elever, og der udbrød en fodboldfeber på skolen. Men da bolden ikke blev fornyet, da den var slidt op, ebbede interessen stille ud, og først i begyndelsen af firserne kom der igen gang i fodboldspillet, og efterfølgende leverede Akademiet mange spillere til Kjøbenhavns Boldklub.

K.B. trænede i starten på Rosenborg Eksercerplads, men forholdene var dårlige, da banen var grusbelagt og tidspunkterne, hvor den kunne benyttes, var også meget begrænsede. Så fodboldspillerne flyttede snart ud på Blegdamsfælleden, hvor der var rimelige græsarealer.
Den første opvisning i fodboldspillet i Danmark fandt sted søndag den 7. september 1879 på Eremitagesletten i Dyrehaven.


Kampen på Eremitagesletten mindede mere om rugby end fodbold

Den første egentlige fodboldkamp blev spillet den 16. december 1883, hvor K.B.’s juniorhold spillede mod Birkerød Kostskoles fodboldhold. Birkerøds drenge vandt kampen 4 – 0.
I en 6-årig periode 1884–88 stiftedes i alt 18 fodboldklubber i København (medlemstal varierende mellem godt 30 og 100):

Fredericiastudenternes Kriketklub
Melchiorianer Boldklubben
Frederiksberg Boldklub
Typografisk Sportsklub
Boldklubben Frem
Skomagernes Sportsklub
Boldklubben Olympia
Boldklubben Kvik
Boldklubben Haabet
Boldklubben Hebe
Boldklubben Hygeja
De unges Boldklub
Boldklubben Apollo
Østerbros Boldklub
Christianshavns Boldklub
Boldklubben Dana
Boldklubben Go.on
Boldklubben Rap


Hertil kom mindst 15 mindre klubber: Fulvia, Lynet, Clythia, Arrow, Diana, Freja, Flink, Pilen Pollux, Viktoria, Fri, Smut, Kometen, Snap m.fl.
Mange af de små klubber forsvandt næsten lige så hurtigt, som de var opstået, og de bedste spillere meldte sig ind i de større klubber, hvor træningsforholdene var bedre.

K.B. forsøgte at arrangere den første egentlige fodboldturnering i 1888 ”Medaljefodboldkonkurrencen i 1888”, og der deltog 15 hold.


Melchiorianer Boldklubben tabte i semifinalen til K.B. med 6 - 0

Den 18. maj 1889 inviteredes 86 klubber, der havde cricket og/eller fodbold på programmet. 26 klubber mødte op og Dansk Boldspil-Union blev stiftet.

Den første internationale fodboldkamp på dansk jord blev spillet i Østre Fælled i 1898 mellem Queens Park fra Glasgow og et udvalgt dansk hold.

I starten af 1900-tallet var der personer indenfor den danske fodboldverden, der fik øjnene op for, hvor vigtigt teknik og taktik var for at få spillet til at lykkes. Det betød at kvaliteten af spillet blev øget og kom på højde med det bedste internationale spil.

Olympisk fodbold
Første gang et dansk hold deltog i olympisk sammenhæng var ved de uofficielle jubilæumslege i Athen i 1906.


Det danske hold ved OL i Athen 1906

DBU var ikke interesseret i, at et dansk hold skulle deltage, men det lykkedes at få samlet et hold med spillere fra KB, AB Frem B93. Det var efter danske forhold ikke noget særlig stærkt hold, men det viste sig, at det var stærkt nok til at klare sig mod de to hold fra Smyrna og Athen, som de mødte i Grækenland.
I finalen mod Grækenland stod det 9 – 0 efter første halvleg. Herefter gemte grækerne sig i omklædningsrummene og ønskede ikke at komme ud og blive yderligere ydmyget i en anden halvleg.
Det skal tilføjes at anmeldte hold fra England, Tyskland, Østrig, Holland og Frankrig aldrig dukkede op.

Ved legene i London 1908 var det kommet lidt mere styr på tingene. DBU ville nu gerne officielt sende hold til OL, men alt det praktiske blev overdraget til Københavns Boldspil-Union, hvilket var meget naturligt, da samtlige spillere kom herfra.
Der blev engageret en engelsk fodboldtræner, Mr. Charles Williams. Der blev trænet på B93’s bane fire gange om ugen, to gange konditionstræning og to gange kamptræning.


Det sølvvindende danske fodboldhold i London 1908

De seriøse forberedelser bar frugt. Danmarks første kamp var mod Frankrigs B-hold, det foregik på White City Stadium foran 2000 tilskuere. Kampens resultat blev 9 – 0 til Danmark,
I næste runde spillede Danmark mod Frankrigs A-hold som blev slået med hele 17 – 1.
I finalen skulle Danmark så møde værtslandet England. Men her måtte det danske hold se sig slået, resultatet blev 2 – 0 til England, der dermed fik guldmedalje.  

Ved OL i Stockholm i 1912 måtte Danmark endnu engang erkende at England er bedst. Finalen vindes af England med resultatet 4 - 2