Nyt udspil skal forebygge matchfixing

To ud af tre eliteatleter kender ikke mulighederne for at dele viden om matchfixing. Nyt udspil skal styrke den individuelle forebyggelse.
4. jun 2018
To ud af tre eliteatleter kender ikke mulighederne for at dele viden om matchfixing. Nyt udspil skal styrke den individuelle forebyggelse.

10 procent af de danske eliteudøvere kender til matchfixing i egen klub. Selvom Matchfixingregulativet stiller krav om, at alle skal dele viden, så viste en undersøgelse i 2016, at mindre end hver fjerde videreformidler viden til trænere, ledere eller den anonyme hotline.

Det er et stort problem, mener Danmarks Idrætsforbund (DIF), der er på vej med et nyt forebyggelsesudspil på matchfixingområdet.:

”Viden fra atleter, trænere og andre i idrætten er altafgørende for at komme matchfixing til livs. Derfor er det et stort problem, når så mange ikke kender hverken mulighederne eller reglerne. Og der må vi erkende, at vi også har et ansvar for at blive bedre. I forbindelse med undervisning og afhøringer møder vi atleter, der aldrig har hørt om hotlinen. Derfor kommer vi i efteråret med et udspil, der skal sikre bedre viden til alle udøvere på talent- og eliteniveau om matchfixing,” siger Poul Broberg, der er chef for DIF’s Matchfixingsekretariat.

Et af de centrale elementer i udspillet bliver at styrke den individuelle uddannelse af eliteatleter på tværs af DIF-idrætten i samarbejde med DIF’s specialforbund.

Idrættens troværdighed på spil
Siden DIF som det første nationale forbund i verden indførte tværgående regler mod matchfixing i 2013, er der gennemført flere kampagner og klubbesøg for at oplyse om både regler og konsekvenser af matchfixing.  Trods et begrænset antal sager, er der behov for stort fokus på udfordringen.

”Matchfixing er den største trussel mod idrættens troværdighed, og vores undersøgelse viser, at vi ikke er fredet i Danmark. Som idræt er vi nødt til at være på forkant, så det ikke eksploderer på samme måde, som det var tilfældet med doping. Derfor er det i alles interesse, at vi får alle sager frem i lyset og kan afdække problemets omfang,” siger Poul Broberg.

Den individuelle uddannelse er ét af flere punkter i DIF’s matchfixing-udspil, der præsenteres til efteråret.

Læs undersøgelsen fra 2016 af matchfixing i fire danske eliteidrætter her.